25 srpnja, 2024 6:02 pm

Sony Cognitive Processor XR

Kognitivnom inteligencijom naziva se ljudska mentalna sposobnost i razumijevanje razvijeno kroz razmišljanje, iskustva i osjetila.  To je sposobnost generiranja znanja korištenjem postojećih informacija. Također uključuje druge intelektualne funkcije kao što su pažnja, učenje, pamćenje, prosuđivanje i rasuđivanje.

Piše: Darko Brlečić

Ekipa u Japanskom Sony-u se odlučila na  nesvakidašnji  iskorak,  iskorak ka realnijoj perspektivi ljudskog poimanja objekata u samoj slici. Uz pomoć umjetne inteligencije i vlastitih tehnoloških patenata kreiran je Cognitive Processor XR.

Umjetna inteligencija može prepoznati i analizirati pojedinačne elemente slike, kao što su boja, kontrast i jasnoća. To znači da se element slike poboljšava samo do određene razine.  No svijet percipiramo na temelju raznih informacija koje u mozak dolaze kroz naše oči i uši. Cognitive Processor XR™ na isti način unakrsno analizira stotine tisuća elemenata istodobno. Jedan je od tih elemenata fokalna točka koja može otkriti na što se ljudi najčešće fokusiraju. Unakrsnom analizom svakog elementa slike, uključujući fokalnu točku, generira dubinske podatke i prilagođava svaki dio kako bi slika imala najveću dubinu i realističnost. Žarišna daljina, fokalna daljina, žarišna duljina ili žarišna udaljenost (oznaka f) je udaljenost između središta leće i žarištza, dosta toga ovisi o obliku leće i o tvari od koje je leća napravljena.  Sve ovo navedeno dolazi iz tehnologije foto-optike. Fotografi znaju o čemu je tu riječ !

Fokalna točka mjesto je na koje se najčešće fokusirate na slici, koje prirodno privlači oči u prizoru.  Televizori s procesorom Cognitive Processor XR prepoznaju fokalnu točku i poboljšavaju taj dio slike, baš kao naše oči u stvarnom svijetu. Zato nogometaš s loptom ili glavni lik imaju veću dubinu i semafor s rezultatom bolje se vidi. Uglavnom to je značajan tehnološki otklon u odnosu na konkurenciju…

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lotoo predstavlja LTTP kao alternativu Bluetoothu

Lotoo je renomirani audio brend osnovan 1999. godine, pod Beijing Infomedia Electronic Technology Co. Njihovi …