15 lipnja, 2024 10:53 pm

A1 Hrvatska potvrdila najveću i najbržu* fiksnu mrežu

Andrija Jovićević

nove generacije u Hrvatskoj

A1 Hrvatska nastavlja gradnju najveće i najbrže optičke mreže u Hrvatskoj. Trenutačnim radovima u 10-ak gradova i naselja zaokružuje se 600 tisuća kućanstava obuhvaćenih fiksnom mrežom nove generacije. Istovremeno je stigla i potvrda najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj prema platformi Speedtest® kompanije Ookla®, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca 2021. godine.

Više od 1,7 milijuna testova proveli su korisnici fiksnog širokopojasnog pristupa, uključujući testove preko WiFi-ja. A1 Hrvatska ocijenjena je kao daleko najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj, a najbolji rezultati ostvareni su u velikim gradovima poput Zagreba i Splita. Također, najveća brzina preuzimanja izmjerena je u A1 mreži – 196 Mbps, a najniža srednja latencija od 11 ms. U testiranju je sudjelovalo više od 441 tisuća korisnika fiksnih usluga.

A1 Hrvatska u izgradnji je optičke infrastrukture u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Rijeci, Dugom Selu, Umagu, Tučepima i Novskoj. Završetkom tih radova zaokružit će se čak 600 tisuća kućanstava s fiksnom mrežom gigabitnog kapaciteta temeljenoj na optičkoj povezivosti. Ove investicije podržat će ubrzani razvoj digitalnog društva i napredak Hrvatske prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI). „Europska je komisija u posljednjem DESI-ju navela xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije. Najvećim brojem kućanstava s gigabitnim kapacitetom i uz titulu najbrže mreže u Hrvatskoj prema mjerenju korisnika na Ookla Speedtest® platformi, potvrdili smo lidersku poziciju u fiksnom pristupu“, objasnio je Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska. Također, naglašava da kompanija ima puno veće ambicije: „Naš je cilj ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašiti 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama. Ostajemo predani digitalizaciji gospodarstva i društva te napretku Hrvatske prema DESI-ju na temeljima ulaganja A1 Hrvatske“.

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima, a ukupno 45 tisuća kućanstava bit će pokriveno do kraja 2023. godine. Daljnjim ulaganjem u širenje i modernizaciju fiksne infrastrukture nove generacije, A1 Hrvatska daje temelje za digitalnu transformaciju, ubrzani oporavak i razvoj Hrvatske.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …