30 travnja, 2024 8:59 pm

Neoznačeni Google SoC za obradu slike spava unutar Pixel 2

Uobičajena osam jezgrena jedinica za obradu slike (IPU) sjedi u mirovanju na novim telefonima Google Pixel 2,samo čekajući da će se Android 8.1 probuditi. Google već tvrdi da su Pixel 2 kamere najbolje na bilo kojem pametnom telefonu pa je činjenica da će SoC koji je dizajniran za Google uskoro posvetiti obradi slike. Google tvrdi da će fotografije biti brže i učinkovitije kada se uključi SoC, što čini najbolju fotografiju čak i bolje. Ovo nije samo ažuriranje softvera, već pravi dodatak hardveru.

Pridruživanje Snapdragon 835 SoC u telefonima Pixel 2 je drugi SoC, “Pixel Visual Core” za hardversku ubrzanu obradu slike. Četiri jezgrena IPU čipa mogu izvesti operacije od 3 trilijuna u jednoj sekundi, što će omogućiti da se HDR + obrada slika pokrene pet puta brže i koristi manje od 1/10 snage kao i prije.

Nažalost, Google je pokrenuo telefone s onemogućenim prilagođenim SoC-om, ali preglednik Androida 8.1 Oreo trebao bi ga uključiti. To će također otvoriti HDR + obradu aplikacijama trećih strana, čime se omogućuje usklađivanje s kvalitetom nativnog fotoaparata. Google također vidi širenje budućnosti za čip Pixel 2, tvrdeći da će Pixel Visual Core “rješavati najzahtjevnije aplikacije za slikanje i učenje strojeva” i “već pripremamo sljedeći set aplikacija”.

Imajući drugi običaj SoC definitivno je neuobičajen i za sada zahtijeva neke inovativne zaobilaženja. S Snapdragon 835 SoC već instaliran,Qualcomm neće dopustiti integraciju dodatnih čipova. Google je morao upotrebljavati minimalni SoC koji će okružiti osam jezgreni IPU i povezati ga s glavnim SoC-om. Kako bi to razorili, Pixel Visual Core ima jednu Cortex A53 jezgru CPU-a koja “regulira promet” i vlastiti DDR4 RAM, zajedno s PCIe linijom koja vjerojatno djeluje kao autobus za ostatak sustava. To nije optimalno podešavanje koje bi imalo samo jedan SoC koji integrira IPU pored GPU-a (kooprocesor), ali Google bi trebao izgraditi vlastiti konkurentni silicij da bi se to dogodilo.

Glasine Googlea koji žele dizajnirati i izgraditi vlastite SoC-ove već više godina kruže, uključujući i procesore dizajnirane za AR i VR. Vizualna jezgra piksela mogla bi biti prvi korak prema Googleu na Qualcommu. Čudno je što takav veliki dodatak hardveru nikad nije spomenut tijekom Googleovog događaja Pixel 2, no nadamo se da će ovo malo tajno oružje uskoro dati poticaj adrenalinu već izuzetnoj kameri.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije

  Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije: ograničavanje širenja lažnih informacija, propuštanje …