30 travnja, 2024 6:15 pm

Datum izlaska sustava Windows 10 S, vijesti i značajke

Microsoft je 2. svibnja službeno skinuo zavjesu na njegovu čvrstu i već testiranu laganu verziju sustava Windows 10. Izvorno se očekuje naziv Windows 10 Cloud, umjesto toga se naziva Windows 10 S. Tvrtka je objavila pozive novinarima početkom tog mjeseca Za svoj brifing u New Yorku.  Od trenutka objavljivanja, saznali smo još nekoliko detalja vezanih uz Windows 10 S.

Što je?                Nova, lagana verzija sustava Windows 10
Kada izlazi?      Dostupno sada
Koliko će  koštati? Besplatno svim školama pomoću sustava Windows 10 Pro

Datum izdavanja sustava Windows 10 S

Windows 10 S je debitirao 2. svibnja s uređajima koji koriste OS bio je dostupan istog dana. Microsoftova pozivnica za događaj nazvana je “#MicrosoftEDU”, bez sumnje o svojim ciljevima s novim operativnim sustavom.

Međutim, da bi bilo jasno, Windows 10 S nije za pojedinačnu prodaju, nego će se naći na novim uređajima izdanim IT administratorima u obrazovanju, kao i  na policama. Nije slučajno da je Windows 10 S usredotočen na obrazovni sektor, gdje Googleovi Chromebooki trenutačno vladaju. S takvim nazivom događaja, Microsoft bi imao smisla da Windows 10 S bude dostupan na početku školske sezone 2017., ali ćemo ranije pokrenuti problem.

Windows 10 S cijena

Windows 10 S ne košta ni centa.  Trošak operacijskog sustava je, vjerojatno više, subvencioniran od proizvođača hardvera u svojim cijenama, iako za mnogo manje od Windowsa 10 pravilno, ako ne i besplatno.

Budući da se Windows 10 S izravno natječe s OS-om Chrome, Googleovim operativnim sustavom za svoju Chromebook platformu, ima smisla koristiti isti poslovni model. Google ne prodaje taj OS pojedinačno za klijente da se instaliraju na  same mašine. Kao takav, čini se da je Microsoft slijedio postupak.

Ukratko, nećete plaćati za Windows 10 S tako dugo koliko ćete platiti za hardver koji ga pokreće (bez obzira na to što Microsoft naplaćuje svoje partnere, ako išta, da licencirate softver koji je  u toj cijeni na neki način).

Ušteda za novi Surface Laptop, i prijenosna računala s operacijskim sustavom Windows 10 S početi su na $ 189 (oko £ 146, AU $ 251) i pokrivaju se na $ 299 (oko £ 239, AU $ 396). Premium laptop kategorije također će se pridružiti obitelji Windows 10 S, iako nema podataka o cijenama o tim je potvrdio u ovom trenutku.

Što je Windows 10 S?

Kao što smo rekli, Windows 10 S je lakša verzija sustava Windows 10. Konkretno, operacijski sustav može podržati samo aplikacije preuzete iz Microsoft Windows Store i onih koji su već umetnuti u OS.

Zapravo, korisnici Windowsa 10 S neće imati čak niti izbor koji preglednik ili tražilicu koriste, s tim da su Edge i Bing jedini opcije. Ali hej, barem  korisnici Applea mogu se utješiti u činjenici da se njihovim glazbenim knjižnicama Spotify sada može pristupiti putem Windows Storea.

Ovaj razgovor o verziji sustava Windows koji može preuzeti samo aplikacije odobrene od strane tvrtke Microsoft poznato je, zar ne? Microsoft vjeruje da je ovladao ovaj pristup od turbulentnih dana sustava Windows RT i Windows 8 s Bingom – obje su pokušale pozicionirati Microsoft kao jedini pružatelj aplikacija.

Dobra vijest je da to omogućuje vrijeme pokretanja od manje od 5 sekundi za razliku od 30 – 40 sekundi za pokretanje sustava Windows 10 Pro. Ne samo to, već konfiguriranje postavki (kao što su Wi-Fi, web kamera itd.) U cijeloj učionici studenata je jednostavno kao u umetanje USB stick u svakom od njihovih prijenosnih računala.

Budući da se natječe s Googleovim operativnim sustavom Chrome, Microsoft je, naravno, postavio Windows 10 S kao sigurniji računalni operacijski sustav. Već je, međutim, ZDNet pronašao hakera koji je mogao zaustaviti Windows 10 S ‘sigurnost za manje od tri sata koristeći zaražene makronaredbe Wordove dokumente. Ipak, Windows 10 S pokazao se mnogo jačim .

Ako vam je potrebna aplikacija koja nije dostupna u sustavu Microsoft Store u sustavu Windows 10 S, možete se prebaciti s operacijskog sustava Windows 10 S na Windows 10 Pro – tj. Windows 10 znamo da možete instalirati bilo koju aplikaciju – uz naknadu. To je 49 dolara za pojedince, naknadu koja se odriče za uređaje Windows 10 S prodanih u školama.

Još je bolje, Microsoft je nedavno omogućio nadogradnjama sustava Windows 10 Pro da se vrati natrag prema sustavu Windows 10 S. Dakle, ako se predomislite nakon instaliranja sustava Windows 10 Pro na taj sjajni novi Surface laptop, možete se odmoriti  znajući da niste  vezani za vašu odluku na jedan ili drugi način.

To je rekao, što možete očekivati ​​da biste vidjeli uključeni u prijenosna računala i / ili tableta sa sustavom Windows 10 S? Pa, Edge preglednik, OneNote i Windows Ink su sve givens. Standardne aplikacije Film i Groove Music, kao i krađe poput Karata i Maila i Kalendara, također su zastrašujuće. (Oh, i Cortana!)

Windows 10 S još uvijek ima značajku File Explorer, i iako mnogi prijenosnici koji dolaze s laganim operacijskim sustavom koji je unaprijed instaliran mogu biti isporučeni s manjim SSD-ovima, Microsoftovo predstojeće uvođenje OneDrive datoteka na zahtjev će to učiniti tako da se datoteke mogu spremiti u Oblak, ali je i dalje pregledan na isti način kao i lokalno pohranjeni sadržaj – UI i sve.

Sad će nas Microsoft šokirati sa Surface Pro 5?

Iako neka od njegovih poboljšanja imaju manje poteškoća za rješavanje, Ažuriranje autora sadržaja je najuzbudljivija verzija sustava Windows 10 do danas s obje dobrodošlice i slatke nove alate.

ZA
Poboljšanja izbornika Start
Centar za akcije, Cortana su korisni
Edge se i dalje poboljšava
Windows Hello je jednostavan i siguran
PROTIV
OneDrive treba doraditi
Poboljšanja također uzrokuju probleme
Neke su izmjene nepotpune

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije

  Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije: ograničavanje širenja lažnih informacija, propuštanje …