30 svibnja, 2024 7:04 pm

Zum objektivi prvima na svijetu za 4K televizijske kamere s 2/3-inčnim senzorom

Andrija Jovićević

Canon proširuje svoju seriju UHDgc

Canon je predstavio proširenje svoje vodeće serije u branši u vidu dva zum objektiva, prva takva na svijetu , za 4K televizijske kamere s 2/3-inčnim senzorom: CJ18ex28B i CJ15ex8.5B. Oba objektiva, namijenjena svim scenarijima televizijskog snimanja, omogućuju 4K optičke performanse uz zadržavanje izvrsnih mogućnosti upravljanja i rukovanja usporedivih s onima objektiva HD televizijskih kamera. Ovi novi dodaci Canonovoj ponudi iz serije UHDgc zadovoljavaju širok raspon potreba, od snimanja dokumentaraca, preko događaja uživo do sportskih emisija, pa su savršen izbor za snimatelje koji žele stvarati sadržaje za budućnost uz prijelaz na 4K sustave i tijekove rada.

Prošle godine Canon je proslavio 60. godišnjicu svoje ponude objektiva za televizijske kamere. Predstavljanjem modela CJ18ex28B i CJ15ex8.5B Canon nastavlja sa svojim doprinosom branši inovativnim i optički izvrsnim proizvodima. Koristeći fluorit i staklo ultraniskog rasapa (Ultra-Low Dispersion, UD) i vlastite optičke dizajne koji optimalno kombiniraju te materijale, ti objektivi uklanjaju kromatske nepravilnosti kao što su „curenje“ boja i rastapanje kako bi se ostvarila vrhunska reprodukcija čak i u rubnim dijelovima slike. Tehnologija premaza i dizajn leća sprječavaju odraze u kućištu objektiva, smanjujući ghosting i flaring, što omogućuje snimateljima da proizvedu sliku s puno tonova uz čistoću i kontrast koji podržavaju HDR/WCG.
Kao prvi 4K televizijski telefoto objektiv u kategoriji 2/3-inčnih UHD prenosivih televizijskih objektiva CJ18ex28B nudi zum od 18x koji pokriva raspon žarišnih duljina od 28 mm u širokom dijelu do 500 mm u telefoto dijelu, uz postizanje žarišne duljine od 1000 mm u telefoto dijelu prilikom upotrebe ugrađenog 2x ekstendera. Mogućnost preciznog snimanja izdaleka u visokoj kvaliteti čini ovaj objektiv savršenim za snimanje dokumentaraca, prirodnog svijeta i događaja uživo. Uz to zahvaljujući dizajnu ovaj objektiv ima jednako kompaktno i lagano tijelo kao uobičajeni HD objektivi, omogućujući dinamične stilove snimanja uz izvanrednu prenosivost – a to znači vrhunsku mobilnost koja je nužna prilikom snimanja izvan studija i kad je ključna izdržljivost.

CJ15ex8.5B podržava Canonov ekskluzivni sustav stabilizacije slike Vari-Angle Prism (VAP). Optička os se naginje prilikom ispravljanja mutnih dijelova uslijed pokreta mijenjanjem kuta tekućine s visokim indeksom loma svjetlosti između dva sloja stakla. Takva stabilizacija slike nudi snimateljima izvrsnu kontrolu materijala snimljenog u cijelom rasponu zuma – od širokog kuta do telefoto snimki , što je savršeno za snimanje na neravnom terenu ili iz vozila, npr. prilikom snimanja biciklističkih ili trkačkih natjecanja. Ergonomski dizajniran držač na oba objektiva, CJ18ex28B i CJ15ex8.5B, nudi i izvrstan osjećaj tijekom rada i lakoću upotrebe u svim scenarijima snimanja. Držač je dizajniran tako da udobno leži u ruci, olakšavajući kamermanima dugotrajno snimanje.

Svjetska premijera objektiva CJ18ex28B i CJ15ex8.5B bit će na sajmu NAB 2019 (od 8. do 11. travnja) na Canonovu štandu u središnjem paviljonu, štand C4425.

Glavne značajke objektiva CJ18ex28B:
• 4K razlučivost od središta prema rubu leće
• širok gamut boja BT.2020 i podrška za visok dinamički raspon
• supertelefoto snimanje od 500 mm (maksimalno 1000 mm uz korištenje 2.0x ekstendera)

Glavne značajke objektiva CJ15ex8.5B:
• 4K razlučivost u cijelom rasponu zuma
• širok gamut boja BT.2020 i podrška za visok dinamički raspon
• optička stabilizacija slike Vari-Angle Prism

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kompaktan kompletan sustav: L42ms Classic iz JBL-a

  Sustav JBL L42ms Classic nudi Hi-Res rezoluciju od 24 bita / 96 kHz, tako …