23 veljače, 2024 7:19 pm

Xiaomi se okušava u vrhunskom sektoru telefona s umjetnom inteligencijom

 Kineska tehnološka tvrtka Xiaomi Corp uložit će 20 milijardi juana (2,7 milijardi dolara) u istraživanje i razvoj ove godine, u nastojanju da probije tržište vrhunskih pametnih telefona s umjetnom inteligencijom

Svi  konkurenti, uključujući Honor, Oppo i Vivo, trude proširiti svoje prisutnost, unatoč onome što stručnjaci nazivaju “ograničenim napretkom” do sada. Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun rekao je da je ovo “jedini način da Xiaomi raste” i opisao ga “kao bitku na život i smrt”.

Tvrtka, rekao je Lei tijekom govora u Pekingu u ponedjeljak, naporno radi na izoštravanju svoje tehnološke snage u područjima kao što su mobilne slike i umjetna inteligencija.

“Xiaomi u potpunosti prihvaća istraživanje velikih jezičnih modela umjetne inteligencije, a najnoviji model od 1,3 milijarde parametara uspješno se izvodi lokalno na mobilnim telefonima, s nekim scenarijima usporedivim s modelom od 6 milijardi parametara koji radi u oblaku”, rekao je Lei. Veliki jezični modeli, ili LLM-ovi, ključna su tehnologija iza iznimno popularnog ChatGPT-a, AI chatbota koji je razvila američka tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI. Lei je rekao da je glasovno aktivirani AI asistent tvrtke nadograđen kako bi podržao veliki jezični model i korisnici su pozvani da sudjeluju u testovima od ponedjeljka.

Rekao je da se Xiaomi bavi istraživanjem umjetne inteligencije od srpnja 2016. i da je tvrtka u travnju ove godine osnovala tim za istraživanje i razvoj velikog jezičnog modela. Trenutačno ima više od 3000 zaposlenika koji rade na istraživanju vezanom uz umjetnu inteligenciju.

Huawei Technologies Co, čije je poslovanje sa pametnim telefonima na putu povratka nakon što je od 2019. bilo ograničeno ograničenjima američke vlade, također je ranije ovog mjeseca predstavilo svoje aplikacije koje pokreće LLM. Huaweijev AI asistent Celia, na primjer, može brzo prevesti englesko izvješće od 3000 riječi na kineski, napisati sažetak i pružiti relevantne podatke čitateljima kako bi bolje razumjeli izvješće. Honor Device Co Ltd također je rekao u lipnju da istražuje mogućnost korištenja AI LLM-ova na uređajima.

Kineske tvrtke za pametne telefone razvoj LLM-ova unutar uređaja vide kao važan aspekt za izgradnju vrhunskog imidža, rekao je Lu Yanxia, direktor istraživanja u IDC China. Međutim, uspjeh LLM-a uvelike ovisi o računalnoj snazi jer LLM-ovi obično zahtijevaju obuku s bilijunima riječi, što je još uvijek izazov za pametne telefone. Ali s domaćim proizvođačima telefona koji ulažu u to područje, primjena LLM-a u pametnim telefonima stvorit će nove prilike, rekao je Lu.

U međuvremenu, Xiaomi je kasno u ponedjeljak predstavio svog najnovijeg četveronožnog robo-pasa CyberDog 2, koji može stajati na jednoj nozi dok se odmara na komadu tofua bez da ga uništi, kao dio napora da izgradi svoj vrhunski imidž. Xiaomi je poboljšao pokretljivost cyberdoga pomoću CyberGear mikroaktivatora koji su sami razvili, što robota čini agilnijim i sposobnijim za izvođenje kompliciranih manevara, kao što su kontinuirano okretanje unatrag i oporavak od pada.

https://www.chinadaily.com.cn

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Fracarro rješenja za strukturno kabliranje

Talijanska tvrtka posjeduje kompletan asortiman proizvoda i usluga za izradu sustava distribucije podataka u stambenim …