23 lipnja, 2024 7:56 am

Windows 11 izašao na tržište

 Windows 11 konačno se pojavio na tržištu,dobra vest je da je  njegova nadogradnja besplatna, ali neće  svi korisnici moći da ga nadogradePočetni interfejs podseća na izgled pametnih telefona,Operativni sistem za računare Windows 11 pušten je u utorak na tržište, a korisnici  Windowsa 10 moći će ga preuzeti besplatno, i biće  sličan kao  Windows 10.Start Menu, se nalazi na sredini trake sa zadacima ( taskbar), kada se klikne, otvara se prozor s najčešće korištenim programima.Microsoft je u Windows 11 ubacio aplikacije poput Microsoft Teams (zamenu za Skype) i Xboxove aplikacije.Korisnici Windowsa 11 moći će preko Amazonove prodavnice  pokretati aplikacije za Android pametne telefone.

Novi operatini sistem sadrži novu tehnologiju koja će omogućiti brže učitavanje sadržaja videoigara.Windows 11 moći će instalirati korisnici čija računari imaju takozvani Trusted Platform Module, odnosno TPM. Radi se sigurnosnom kriptoprocesoru koji je zadužen za izvršavanje kriptografskih operacija, a nalazi se na matičnoj ploči.  TPM podatke spremljene na računaru štiti od svih neovlaštenih pristupa.Većina kompjutera koji su kupljeni u zadnjih  nekoliko godina podržava TPM.Ni vlasnici starijih kompjutera bez TPM-a ne trebaju brinuti. Microsoft će Windows 10 nadograđivati i održavati sve do oktobra 2025. godine.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …