29 svibnja, 2024 11:22 pm

VR prijenos putem satelita

Jedna od definitivno najspektakularnijih mogućnosti koju pruža prijenos UHD slike putem satelita je virtualni posjet bilo kojem mjestu na svijetu, putem naočala za promatranje virtualne stvarnosti. Slika i zvuk iznimno visoke kvalitete omogućavaju potpuno uranjanje u događaje i prostore koji se mogu nalaziti i nekoliko tisuća kilometara daleko od nas. Tako možemo proživjeti iskustva i doživljaje koji bi nam inače bili nedostupni.
Demonstracija takve mogućnosti UHD prijenosa dogodila se na ovogodišnjem sajmu IBC. U konkretnom slučaju, SES je surađivao s Fraunhoferovim društvom za napredna i primijenjena
istraživanja (Fraunhofer Society for the Advancement of Applied Research) i Heinrich Hertz institutom (HHI). Na štandu satelitskog operatora, gosti su imali prigodu „teleportirati“ se u Muzej suvremene umjetnosti Mudam, u Luxembourgu. To se moglo izvesti putem VR naočala i tehnologija koje su na raspolaganje dale tvrtke partneri koje su sudjelovale u toj demonstraciji. Slika iz muzeja bila je snimljena sustavom kamera Omnicam-360, proizvodom Društva Fraunhofer i Instituta Herz te prenijeta uživo do SES-ovog štanda putem satelita ASTRA 2E, smještenog na položaju 28.2° istočno. Rezolucija slike bila je 10K × 2K i omogućila je sudionicima virtualni obilazak izložaba prezentiranih u Muzeju Mudam.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Sky Italia produžila ugovor na Premier League

Sky Italia produžila je ugovor o pravima na emitovanje engleske Premier League za još tri …