13 lipnja, 2024 10:14 pm

Više nije dovoljno biti jeftin

Autor: Mateo Jagodić

 

Prije dvije godine svijet telefona izgledao je uvelike drugačije nego sada. Baterijama je trebala cijela vječnost da se napune a ekrani su većinom bili manji od 5 inča. Danas je sve to uvelike promijenjeno;ekrani su sve veći i veći a baterije se pune sve brže. Operativni sustavi su sve optimiziraniji a procesori sve bolji. Kamere imaju više megapiksela i telefoni imaju više memorije. I još najbitnije od svega takav telefon možete naći po cijeni već od 400$, no da se ne lažemo možete i po 200$.

 

No nešto se promijenilo još više. U današnja vremena više nije dovoljno biti jeftin da bi imao najprodavaniji proizvod. Uzmimo u obzir recimo Honor 6X-cijena 250$. On ima 5,5 inčni ekran,na stražnjoj strani dual kameru..ZTE Blade V8 Pro-cijena 230$ također 5,5 inča i dual kamera…ZenFone 3 Zoom također 5,5 inča sa dual kamerom… Nadam se da ste shvatili o čemu se radi.

Svaki od ovih telefona ima neki svoj adut što da izdvaja,ZenFone ima najbolju bateriju,ZTE najbolji OS no to jednostavno nije dovoljno.

 

Ove godine svjedočiti ćemo žestokoj borbi za kakvom-takvom nadmoći na tržištu. Kompanija ZTE pokrenula je kampanju kako bi svojim korisnicima i obožavateljima omogućila da i ni sudjeluju u stvaranju poboljšanja na novim modelima. Kolektivnim naporima došli su do jednog rješenja. Ljepljiva traka nazvana Hawkeye omogućuje Vam da svoj telefon zalijepite na bilo koju podlogu i koristite ga bez upotrebe ruku.

Još jedan proizvođač jeftinih mobitela,Alcatel također prebacuje u višu brzinu. Nakon telefona iz svojih Pop, Pixi i Idola linija za ovu godinu najavljen je novi BlackBerry uređaj sa vrhunskim performansama.

 

Huawei Honor i ove godine obećava jeftini mobitel sa vrhunskim performansama,no treba uzeti u obzir da se Honor u SAD-u prodaje tek godinu dana i da će prodaja ove godine znatno porasti zbog uspjeha prošlog modela. Novi Honor model odvaja se od ostalih po tome što ima Magic-posebno osmišljeni asistent na bazi umjetne inteligencije i eye-tracking kameru. Ukoliko Huawei uspije ponuditi sve to po pristupačnoj cijeni predviđa mu se veliki uspjeh.

Upravo ovo zadnje je i najvažnije. Osim Samsunga i Applea ostali proizvođači moraju nuditi sve više i više inovacija uz nisku cijenu da bi bili imalo konkurentni na ovom surovom tržištu pametnih telefona.

Borba za mali dio tržišta se nastavlja i pravila gotovo i nema, a mi se veselimo novim modelima i inovacijama.

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …