18 lipnja, 2024 5:25 am

Unicable, podsjetimo se kako je krenula priča

Unicable ™ – satelitska tehnologija prijama i distribucije koja predstavlja novi standard za distribuciju jednostrukih kabela satelitskih programa

Da bi Vas uveli u novu tehnologiju distribucije satelitskog signala moramo krenuti sa početkom i podsjetiti Vas što je to Unicable i tek onda krenuti na objašnjenje Unicable 2.

Jedna od najvažnijih značajki satelitskih prijenosa je velika količina dostupne širine pojasa. Omogućuje istovremeni prijenos tisuća video i audio programa u domove potrošača. Prijenos ove širine pojasa od satelitske antene do više prijemnika u jednoj obiteljskoj kući ili stambenoj zgradi do sada je zahtijevao često složenu montažu višestrukih koaksijalnih kabela iz antene ili distribucijske jedinice (tzv. Multi-switch) pojedincu prijemnika.
Skeniranje kabliranja postaje još složenije s novim digitalnim osobnim videorekorderom (PVR) koji ima više ulaza tunera jer svaki PVR prijemnik treba postaviti dva ili više koaksijalnih kabela. Kako bi se pojednostavila instalacija u kući, industrijski konzorcij koji vodi SES ASTRA razvio je novi standard za distribuciju satelitskih signala preko jednog koaksijalnog kabela.

Slijedeći primjeri ilustriraju prednosti distribucije jednog kabela u odnosu na tradicionalnu instalaciju.
Novi industrijski standard CENELEC prEN50494 olakšava isporuku programiranja emitiranja preko jednog koaksijalnog kabela višestrukim korisnicima te time pomaže uklanjanju brojnih koaksijalnih kabela koji su prethodno bili potrebni za povezivanje satelitskog PVR-a i drugih high-end set top boxova od satelitsko antene. FTA Communication Technologies nudi LNB-ove, višestruke sklopke i digitalne satelitske prijamnike koji su kompatibilni s gore navedenim industrijskim standardima.

Ove komponente omogućit će potrošačima nadogradnju i proširivanje postojećih instalacija, primjerice pri dodavanju novog prijemnika u drugu sobu ili zamjene standardnog prijemnika s prijemnikom s dva prijemnika. Odabir konfiguracije distribucije jednog kabela može značajno smanjiti složenost instalacije i uštedjeti znatne troškove rada i materijala.

Kako radi?

Željeni satelitski transponderi prevedeni su u “korisničke pojaseve” koji su dodijeljeni specifičnim satelitskim prijemnicima u instalaciji. Takav prijevod transpondera događa se u Low-Noise Block pretvaraču (LNB) ili u distribucijskoj jedinici (multi-switch), a olakšava ga posebni poluvodički čipovi. Satelitski prijam šalje specifične naredbe LNB-u ili multiswitchu kako bi alokirao traženi satelitski transponder u svoj vlastiti korisnički bend. Trenutni standard podržava prebacivanje jednog ili dva satelitskih izvora.

Dobici

Standardizirani “plug and play” tehnolog
Jednostavnije postavljanje novih PVR prijemnika s dvostrukim tunerom koji zahtijevaju samo jedan kabel za napajanje
Pristup svim polarizacijama i vrpci jedne ili dvije orbitalne pozicije putem jednog kabela
Potpuna pokrivenost čitavog IF spektra satelita (nema  izostavljenih kanala)
Do 8 različitih satelitskih prijemnika (tunera) po jednoj kabelskoj kapi
Potpuno transparentno s obzirom na prenesene signale (analogni, digitalni, HDTV, itd.)
Učinkovita veza više prijemnika u kući putem jednog kabela
Značajne uštede troškova za nove instalacije i nadogradnje
Omogućuje korištenje postojećih instalacija kabela koji ih pretvaraju u DTH instalacije.
Unicable ™ Pribor – osigurajte bez problema i učinkovite instalacije

Uređaj za napajanje

Uređaj za napajanje je jedinica za napajanje opremljena kabelom i priključcima koji su potrebni za povezivanje s Unicable ™ LNB ili razdjelnikom. Ovaj pribor se koristi u instalacijama gdje LNB pokreće STB ili PVR koji je priključen na njega, ali zbog kabela s dugim udaljenostima napona padne ispod potrebne minimalne razine na ulazu LNB (obično kada napon isporučen za LNB padne ispod 9V ).
Uređaj za napajanje može se povezati bilo gdje na RF kabelu, a bliže prekidaču, to je bolja napajanje.

Razdjeljivač

Unicable ™ razdjeljivači su dvosmjerni razdjeljivači, što znači da omogućuju dvosmjerno raspodjelu DC i RF signala kako bi omogućili naredbe od prijamnika do LNB-a, kao i od LNB-a do prijemnika. Ovi visokokvalitetni razdjeljivači imaju gubitak umetanja manji od 2dB i omogućuje veću fleksibilnost u instalacijama kod kuće – umjesto petlje kroz jedan dugi kabel iz jednog prijamnika na drugu, razdjelnik omogućuje razdvajanje signala na središnjem mjestu (tj. na tavanu krova ) I odvojite zasebni kabel unutar kuće svakom prijemniku.

Unicable u samim početcima satelitske tehnologije je bio daleko logičnije rješenje od standarda koje smo prihvatili kao multiswitch. Tehnološki u to vrijeme zbog cijene neizvedivo. U današnje vrijeme vrlo lako da Unicable bi mogao prerasti kao novi standard. Nemojte ignorirati ovakve članke o novoj tehnologiji. Moglo bi se desiti da ako ne pratite novosti jednostavno se nećete moći biti u koraku sa tehnologijom koja dolazi. ( Hrvatska Udruga NETCRO ovu jesen održava radionice novih tehnologija )

Nastavak slijedi Unicable 2

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Prednosti satelitske televizije

Satelitska televizija ima niz prednosti koje je čine popularnim izborom za milijune ljudi diljem svijeta. …