30 svibnja, 2024 6:54 pm

Unaprijeđeni standard – TEST

LG OLED 55C1

Piše: Darko Brlečić

LG kao lider OLED tehnologije ne može si dopustiti luksuz zvan  „život na staroj slavi“ ! Stvar je u toliko jednostavna i odnosi se na OLED televizore koji su postali etablirani kao standard visoke kvalitete, a ovo potonje zahtijeva kontinuirani razvoj. Model 55C1 za 2021 godinu je predstavnik unaprijeđenog standarda.

Vizualni dizajn

OLED55C1 je direktni nasljednik modela CX, te kao takav nastavlja tradiciju elegantnog dizajna. Tanki panel se naslanja na dvostrani stalak. Prednjom stranom stalka dominira tanka uska metalna ploča, dok stražnjom stranom dominira duboko i debelo postolje koje  po svojoj funkciji treba da omogućuje potpunu fizičku stabilnost televizora. Kompletna elektronika s priključcima se nalazi u kutiji koja je smještena pri dnu stražnjeg djela televizora. Za korisnike koji smještaju televizor na kakav ormarić ili komodu to je odlično rješenje, dok oni koji preferiraju smještaj na zidni nosač moraju razmišljati o kupovini dodatnih distancera kako bi se različiti priključni kabeli lakše povezali s televizorom.

 

Opremljenost i mogućnosti

Što se tiče priključaka, C1 ima četiri HDMI (verzija 2.1)priključka s punom specifikacijom koji podržavaju 4K na 144Hz, a uz to imate i tri USB-a, DVB-T/T2/S2/C tuner, Wi-Fi, Bluetooth i optički digitalni audio izlaz. I na kraju, ali ne najmanje važno, jedan od HDMI priključaka podržava eARC / ARC, što je izvrsno za vlasnike AVR uređaja, kao i korisnike modernih soundbar zvučničkih sustava koji preferiraju korištenje samo jednog daljinskog upravljača.

 

Za uporabni komfor brine se priloženi Magic remote koji je doživio blagi redizajn u smislu da više ne sliči na laserski pointer, te je njegova funkcionalnost došla na višu razinu preciznosti. Navedeni daljinski upravljač fino leži u ruci, posjeduje mogućnost glasovnog navođenja, a ono što posebno raduje je  da kod usmjerenja prema zaslonu  tzv. kursorska točka više ne bježi prema rubu zaslona kao kod prethodnih modela.

Smart tv funkcija kod LG televizora dolazi u obliku WebOS operativnog sustava. Model OLED-a C1 koristi iteraciju 6.0 . Iako preferiram Android OS ,nisam primijetio da je WebOS slabiji u podršci I bogatstvu aplikacija u odnosu na popularni Android. Dapače, WebOS svakom novom iteracijom značajno nadopunjuje smart tv funkcije a da pri tom ne usporava rad uređaja kao što sam imao prilike vidjeti kod televizora s Android operativnim sustavom. Ovdje navedeni WebOS omogućuje dodavanje novih kanala, proširenu podršku raznih partnera i unaprjeđenje korisničkog sučelja. Između ostaloga WebOS nudi ljubiteljima sporta da prate svoje omiljene sportske ekipe za vrijeme praćenja redovitog programa tako što se integrira sport kod označavanja mjesta odigravanja  utakmica odnosno natjecanja. Kod te integracije WebOS nudi ažuriranje rezultata i daje podsjetnik kada kreću odigravanja utakmica.

Performanse

Efikasnost nekog televizora se ogleda u tome koliko prosječnom korisniku treba vremena i  koraka za postizanje optimalnih rezultata, kako po funkcionalnosti tako i po ukupnim performansama. Krenimo redom !

Prva Stavka se odnosi na ugrađeno DVB-T2/S2 (zemaljski i satelitski prijemnici) sklopovlje. Ugrađeni zemaljski receiver brzo pronalazi kanale, te nudi slikovne i zvučne performance iznad prosjeka, što je  u konačnici  možda najvažniji adut prilikom kupovine televizora. Satelitski prijemnik je posebna priča za sebe. Kod modela  55C1 navedeni prijemnik pokazuje sasvim obnovljeno korisničko sučelje, iznimno brz software za pretraživanje i podešavanje. Također mi se čini da su proširene mogućnosti kod podešavanja DiseqC sklopke. Za neupućene to je poseban  komunikacijski protokol za upotrebu između satelitskog prijemnika i uređaja s više antena. U ovom slučaju radi se o tri satelita : ASTRA, Eutelsat i Hotbird. Slika sa sva tri izvora je nešto što bi želio svaki vlasnik vrhunskog televizora. Besprijekorna u svakom pogledu, a to uključuje visoku razinu signala,  odlično plaetiranje boja bez obzira da li je Full HD, 2K ili 4K UHD signal, respektabilna doza finesa, bogat i uravnotežen zvuk.

2K/4K UHD Satelitski signal

Prije prelaska na drugu stavku sam obavio male korekcije kod podešavanja parametara slike . S obzirom na to da je test odrađen tijekom dana korištena je postavka ISF Svjetla soba s malim korekcijama po pitanju kontrasta, Gamme boja itd.

Druga Stavka se odnosi na reprodukciju videozapisa s poznatih streaming servisa kao što su : Netflix, Amazon Prime Video i YouTube. Koliko mi je poznato dobar dio kupaca preferira Netflix zbog novonastale opcije s titlovima na hrvatskom jeziku, dok  se kod Prime Video nalazi veoma mali broj videozapisa s hrvatskim titlovima,a kod YouTubea  sve ovisi što se pretražuje.

Kvaliteta reprodukcije videozapisa preko streaminga dobrim djelom ovisi o internetskoj mreži, odnosno kolika je brzina prijenosa podataka kod operatera, te da li je u igri povezivanje optičkom vezom, telefonskim paricama ili klasičnom kabelskom poveznicom. Svaki detalj igra ulogu.

” Kod satelitskog dijela dolaze drugačije postavke sa slikom jer su boje daleko snažnije, slika kristalnija u odnosu na sve ostale tunere. Reklo bi se da televizor prodiše punim plučima kad geldate satelitske HD, a još više satelitske 4K HDR kanale preko satelitske antene. Kod ovog modela OLEDA stigle su noviteti u softverskom dijelu i Unicable protokol je proširen sa novim Unicable II protokolom što nam omogučava rad ovog televizora sa antenskim sustavima zadnje generacije, Andrija Jovićević”

Kako je svojedobno bilo puno upita prema redakciji po pitanju HDR-a kod televizora spojenih na internet, mogu samo odgovoriti da  servis Prime Video ima daleko više različitih video sadržaja s HDR10-on negoli popularni Netflix. Najbolji primjer za to je SF serija iz produkcije Amazona – The Expanse. Mračna SF drama koja govori o antijunacima koji koloniziraju Sunčev sustav. Serija je jako dobro snimljena, radnja nije lako probavljiva ali se da gledati. HDR kod tamnih scena dolazi do izražaja, iako mi se čini da kod finog nijansiranja boja nedostaje finesa kod ljudskih likova I njihovih pokreta. Ali,  uglavnom to je sasvim u redu. Teško je izdvojiti scenu ili pokoji kadar kao neki referentni isječak.

HDR

Dolby Vision je kako po tehničkim specifikacijama  tako i po izvedbi bolja opcija od HDR10. Naime, Dolby Vision ima dinamičku kontrolu metapodataka. Ona se manifestira u  u poboljšanju boje i svjetline tako što se kontinuirano vrši dinamička promjena svjetline po sličici, po sceni i unutar scene, a sve to tijekom trajanja video zapisa. Jedini problem kod Dolby Visiona je njegova implementaciju u televizore. Naime, u odnosu na HDR10 za Dolby Vision proizvođač mora izdvojiti određenu sumu novca kako bi njegovi tv uređaji to podržavali. Držim da u budućnosti taj problem neće biti više tako značajan, s obzirom na to da u zadnje dvije godine sve više video zapisa dolazi s Dolby Visionom, a same performanse istog nude dugotrajniji užitak gledanja.

Dolby Vision

Treća stavka se odnosi na video processor Alpha9 četvrte generacije s pridodanim AI (Artificial intelligence) mogućnostima za sliku i zvuk. Ugrađeni Alpha 9 procesor u svojoj osnovi odlično odrađuje posao s obradom-upskejliranjem slike niže rezolucije iz bilo kojeg izvora, preporuka za gledanje kvalitetno slabijih materijala kod DVB-T2 izvora. Implementirane AI mogućnosti dodatno utječu na sliku i zvuk. Tako zvuk prati pokrete objekata uz dodatni pozadinski tonski zapis koji rekreira dubinu pozadine same scene. Za korisnike koji ne žele više od toga to je super opcija, dok zahtjevniji korisnici trebaju potražiti  druga rješenja u zvučnim postavkama ili dodavanjem soundbar zvučničkog sustava.

SD SIGNAL

Četvrta stavka se odnosi na ljubitelje gejminga. Nova značajka za 2021. je “Game Optimizer”, koji se nalazi u posebnom odjeljku sučelja, a nudi razne opcije povezane s igrama. Te opcije omogućuju podešavanje sjena i osvjetljenja, a tu je mogućnost adaptacije VRR-a (Variable Refresh rate). Vjerujem da će gejmeri to znati cijeniti.

Tehničke specifikacije:

Ekran: OLED  139cm (55“)
Panel: WOLED
Rezolucija: 3840×2160
4K UHD : DA
HDR10/10+/HLG, Dolby Vision: DA
OS : WebOS 6.0
DVB-T/T2/C/ DVB-S2 : DA
Procesor: α9 Gen4 AI Processor 4K
Doby Atmos: DA
Wi-Fi, Wi-Di, Bluetooth: DA
Airplay: DA
Priključci: 4xHDMI 2.1,3xUSB ,1xAntena RF, 1xSatelit
Pilot: Magic Remote
Prosječna maloprodajna cijena : 12.500 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
AV Večeslava Holjevca 40
10000 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade
Kvaliteta zvuka
Kvaliteta SD slike
Kvaliteta HD slike
Kvaliteta UHD slike
Kvaliteta striminga
Mogućnosti
Uloženo/dobiveno

Ocjena

LG OLED 55C1 kao ovogodišnji nasljednik prošlogodišnje iteracije CX je zadržao pogođenu estetsku komponentu za  uklapanje u sve vrste interijera, posjeduje znatno unaprijeđen operativni sustav WebOS 6.0. Njegovo vizualno izdanje izgleda kao modernizirana uniformna tražilica, pomalo podsjeća na Google Tv izvedbu.  Bazne slikovne performanse (čitaj tvorničke) vidljivo su upadljive kod gledanja svih zapisa, a to uključuje i DVB-T2 izvedbu.  Implementirani novi procesor s AI opcijama nudi pregršt zabave prilikom traženja optimalnog rješenja za preferencije korisnika. Redizajnirani Magic remote nudi višu razinu operabilne preciznosti, dok postavke za gejmere govore u prilog  ozbiljnosti ovom OLED televizoru. Svakako ga uzeti u razmatranje prilikom odabira kod kupnje…

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …