listopad 21, 2019 8:04 am
Početna / IT news / Ulaz na svjetsku scenu za domaće startupe

Ulaz na svjetsku scenu za domaće startupe

WD18 SEE Growth Bootcamp presica

P: Andrija Jovićević

Microsoft SEE Growth Bootcamp Zagreb

Na konferenciji WinDays18 predstavljeni su rezultati SEE Growth Bootcampa nedavno održanog u Zagrebu. SEE Growth Bootcamp bavio se fokusiranim mentoriranim sesijama 1: 1, radom na opipljivim ciljevima kao što su prijedlog vrijednosti i plan regionalnog proširenja, poboljšanju pitcha i pripremi za finalni pitch koji je održan zadnjeg dana događanja.

Tijekom trodnevnog trajanja, SEE Growth Bootcamp Zagreb ugostio je 11 timova startupa u ranoj fazi razvoja. Temeljni fokus Bootcampa je regionalna i europska skalabilnost. To znači da su poslovni plan, proizvod, tehnologija, arhitektura i prodajni napori startupa dobro planirani i spremni za osvajanje većih i zahtjevnijih tržišta. Organizatori su u potpunosti pokrili troškove programa, prostora, hrane i smještaja; međutim, troškove prijevoza morali su podmiriti osnivači samih startupa.

Kako bi bilo odabrani za Bootcamp, startupi su trebali ispuniti sljedeće kriterije:

  • proizvod barem u statusu MVP (Minimum Viable Product) ili Beta
  • početni poslovni ciljevi, prvi pilot programi ili kupci
  • plan za globalnim ili regionalnim širenjem,
  • strast i odlučnost

Prednosti koje su startupi ostvarili sudjelovanjem na SEE Growth Bootcamp Zagreb:

  • Procjena vrijednosti i razvoj proizvoda
  • Regionalni plan proširenja
  • Pitch trening i praksa
  • Tehničko mentorstvo s Microsoftovim stručnjacima

Prvi dan bio je posvećen Architecture Design Sessionu u kojem su Microsoftovi stručnjaci zajedno sa startupovima prolazili kroz tehnologiju u pozdini njihovog riješenja, te su startupovi imali priliku pitati i saznati kako da unaprijede svoje produkte. Startupovima se pružila mogućnost suradnje s Microoftovim softverskim inženjerima na specifičnim poslovnim izazovima korištenjem tehnoloških scenarija i izgradnje prototipa budućih produkata ili rada na već postojećem produktu.

Primjeri tehnoloških studija slučaja su MedApp i Hotailor.

Među startupima koji su sudjelovali na SEE Growth Bootcamp Zagreb bili su i Unitfly i Talentlyft.

Microsoft je ponudio 25.000 USD u kreditima Microsoft Azure odabranim startupima u razdoblju od 12 mjeseci, a startupi mogu računati i na tehničku podršku, pristup alatima za programiranje te dodijeljenom menadžeru.

Tijekom drugog i trećeg dana Bootcampa, fokus je bio na brojnim radionicama usmjerenim ka ključnim startup temama, kao što su skaliranje, uvježbavanje pitcha , korporativna partnerstva, prodaja i marketing s fokusom na međunarodno širenje i izazove regionalnih startupa.

Nakon radionica, startupi su imali sastanke 1-na-1 s mentorima, duboko promišljajući određene izazove s kojima se startupi najčešće suočavaju i dobivanja pomoći u pripremi jasnog plana međunarodnog širenja i skaliranja.

Među mentorima su bili mnogi investitori s međunarodnim iskustvom, kao i neki od najstarijih i najpoznatijih akceleratora u regiji koji su doprinijeli ogromnim iskustvom portfelja startupa te uspješnim utemeljiteljima startupa.

SEE Growth Bootcamp Zagreb organiziran je u suradnji sa Startup Wise Guys. Sa 100 investicija u startupe u početnoj fazi, Startup Wise Guys je jedan od najboljih investitora u široj regiji CEE te nordijskim zemljama. Kako bi pomogao osnivačima tehnoloških startupa da postanu pravi poduzetnici, od 2012. godine imaju butik startup akcelerator svjetske klase. U portfelju ima već jedan veliki „izlaz“, prikupio je već više od 14 milijuna eura te ima ukupnu stopu „preživljavanja“ startupa iznad 77%. Uočivši potencijal i brojne talente u južnom dijelu Europe, pokrenut je predakceleratorski program kako bi pomogao regiji u ostvarivanju dodatnog rasta.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Pedeset tisuća korisnika Revoluta u Hrvatskoj

Andrija Jovićević Revolut, fintech tvrtka sa sjedištem u UK do sada je privukla 50 000 …