20 svibnja, 2024 11:56 pm

UHD sadržaji važan su dio kućnog centra za zabavu


Budućnost kućnog centra za zabavu nerazdvojiva je od budućnosti 4K/Ultra HD tehnologija. Potrošači sve više novca ulažu u tehnologije koje im omogućavaju gledanje televizijskih programa na najvišoj mogućoj kvaliteti prikaza slike, tehnologiji koja pruža najbolji kontrast, daje najprirodnije boje i ima vrhunski zvuk.
Istraživanja, među kojima i naša studija Satellite Monitor, pokazuju kako popularnost 4K / Ultra HD ekrana konstantno raste. Prema najnovijem istraživanju Satellite Monitora, broj takvih ekrana
utrostručio se od 2014. godine. To znači da svaki petnaesti Europljanin već ima televizor ili računalni monitor koji podržava razlučivost prikaza slike od 2160p. Velika većina takvih uređaja podržava tehnologije vrhunskog zvuka, kao što su Dolby Atmos ili DTS:X. U kombinaciji sa slikom iznimno visoke kvalitete, to daje doživljaj usporediv s gledanjem filma u kinu. Uz to, na tržištu se pojavljuje sve više sadržaja koji je snimljen i emitira se u Ultra HD kvaliteti. U ovom trenutku, 68 televizijskih postaja diljem svijeta emitira programe u 4K rezoluciji. Najmanje polovica ih je dostupno putem satelita tvrtke SES, dok im Europljani mogu pristupiti putem desetak ASTRA satelita (u koje ubrajamo i tri programa u dekodiranoj FTA inačici). Uz televizijske postaje koje nude
4K prijenose, kao što su Fashion 4K, pearl.tv 4K, Sky Sport Bundesliga UHD, ili Sky Sport UHD, planirana su dalja ulaganja u nove programe, primjerice u kanal koji će prenositi utrke Formule 1 u 4K kvaliteti.
Današnji Ultra HD TV uređaji ključan su dio Kućnog centra za zabavu, uz ostalo i zbog povezanosti s Internetom. Ti uređaji pružaju pristup do programa na IPTV televizijama uz to što nude pristup UHD kanalima koji su dostupni putem satelitskog prijenosa. Rezultati istraživanja Satellite Monitor 2016 pokazuju kako 90% pružatelja tog tipa usluge koriste sadržaje koji su dostupni putem ASTRA satelita, uključujući i UHD materijale, kojima obogaćuju svoje ponude. Sadržaji u 4K tehnologiji dostupni su i putem VOD platformi, kao što su Netflix i Prime Video, koji su dostupni i u Poljskoj. Treba reći, prvi 4K video sadržaji pojavili su se na YouTubeu još 2010., a njihova ponuda od tada do danas raste stalno i sve je dinamičnija.
Kućni centar za zabavu osnažuju i brojni periferni uređaji koji omogućuju pristup Ultra HD sadržajima putem televizora. Najsvestraniji uređaji tog tipa su igraće konzole, kao što su PlayStation 4 Pro i Xbox One X, koja će biti dostupna krajem ove godine. Zahvaljujući tim tehnologijama, proizvođači zabavnih sadržaja svojim korisnicima donose 4K sadržaje u formi video-igara, VOD aplikacija, a u slučaju Microsoftove konzole i integrirani Ultra HD Blue Ray player.

https://www.youtube.com/watch?v=2Cy_qjNmVV8


Vezana vijest

Ultra HD TV satelitski programi – POPIS

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Persiana Fight HD novi sportski FTA kanal na 52E

Na satelitu TürkmenÄlem/Monacosat (52°E) pokrenut je novi besplatni (FTA) kanal visoke definicije (HDTV) pod brendom …