17 lipnja, 2024 3:22 pm

DAB+/FM RADIO – TEST

SILVER CREST DAB+RADIO

Autor: Darko Brlečić

DAB+ Digitalni Radio nije tako nova stvar kako izgleda na prvi pogled. Još davnih 1980-ih je DAB standard pokrenut kao Europski istraživački projekt, da bi ga kasnije 1995 godine Norveška  Radiodifuzna kompanija (NRK) implementirala u rad. Nakon nje su to napravili Britanski BBC i Švedski Radio (SR). Tako je krenulo prvo digitalno radijsko emitiranje, doduše u manjem broju europskih zemalja, ali je ipak krenulo.

U odnosu na analogni FM Radio, DAB je daleko učinkovitiji u korištenju spektra, te može ponuditi više radijskih  usluga za istu zadanu širinu pojasa. DAB je u startu koristio MP2 audio kodek da bi njegova značajno unaprijeđena varijanta DAB+ koristio audio kodek HE-AAC v2 (AAC+).  Nažalost,  unaprjeđenje je dovelo do toga da DAB nije komaptibilan s DAB+, što je dovelo do toga da mnogi vlasnici DAB uređaja moraju kupovati nove DAB+ Digitalne radio uređaje. Ono što veseli je da mnogi distributeri/emiteri programa kombiniraju DAB i DAB+ unutar istog prijenosa, dok proizvođači audio naprava kombiniraju DAB+, DAB i FM unutar jednog kućišta, kompromis za svakoga.

Dizajn

SILVER CREST DAB+ RADIO je uređaj koji se lako može nabaviti u trgovinama tehničkom robom i u trgovinama široke potrošnje. Fizički izgled je baziran na kvalitetnom plastičnom kućištu u bijeloj boji kompaktne izrade.  Prednjom plohom uređaja dominiraju : zvučnička jedinica i 2,4 inčni zaslon u boji. Glavne  funkcijske tipke su smještene na pokrovu uređaja, s pravilnim razmakom kako bi ih nesmetano mogli koristiti korisnici s debljim prstima. Na stražnjoj strani se nalazi utor za četiri baterije od  po 1.5 volti, pa to  omogućuje ovom radio uređaju da se koristi kao prijenosni aparat gdje god je to poželjno.

Funkcionalnost

U Paketu s uređajem i popratnim napajanjem dolazi debela knjižica s detaljnim uputstvima i mala brošura s kratkim uputama. Toplo preporučujem čitanje deblje knjižice jer se u njoj nalaze opisani detalji kod podešavanja uređaja. Za sekiraciju je dovoljno da preskočite jedan detalj kod podešavanja. Zato, pročitajte detaljno jer nakon  toga sve ide glatko i brzo. Iako DAB+  omogućuje pohranu velikog broja postaja u visokoj kvaliteti, uspio sam skenirati i pohraniti  tek 8 radijskih postaja. Doduše po glavnom spisku OiV-a (https://oiv.hr/hr/usluge-i-platforme/oiv-dabplus-digital-radio/popis-programa-dabplus/) postoji mogućnost skeniranje-pretraživanje-pohrane cca 14 postaja, dosta toga ovisi o pozicioniranosti odašiljača. Ono što me posebno razveselilo kod ovog malenog radio aparata je njegova  sposobnost da pronađe DAB+ radijske postaje iz susjedne Slovenije, ali na žalost ih se ne može osluškivati zbog snage njihovih repetitora. Možda bi to uspjelo s kakvim hifi DAB+/FM tunerom koji posjeduje vrlo osjetljivo  sklopovlje i konekciju za vanjsku antenu. No, to je priča za jednu drugu priliku.

DAB+ je donio dosta novih mogućnosti na radijske uređaje. Tako se na njima pod obavezno nalazi mali zaslon u boji na kojem se isčitava ime radijske stanice, njezina radna frekvencija, trenutni program koji se emitira, tip podnosioca, brzina i količina podataka u transferu prema slušatelju. Ovo potonje prikazuje kojom kvalitetom signala raspolaže radijska postaja  prilikom emitiranja.

Testirani DAB+ Radio iz Silver Crest produkcije se pokazao kao jako dobar komercijalni proizvod za male novce. Radijski uređaj je jednostavne izrade, funkcionalnost je maksimalno pojednostavljena, može se koristiti na struju ili na baterije. Zvuk  je prilično čist za ovu klasu elektroničkih naprava, više nego solidno pretražuje postaje, kako DAB+ tako i klasične FM, a uz sve to može poslužiti kao sat kada se prebaci u tzv.stand by mode. Za cijenu od 235,00 kuna više nego dovoljno.

Tehničke specifikacije :

DAB+/FM RADIO
Frekvencijski raspon (DAB+) : 174,928 – 239,2 MHz
Frekvencijski raspon (FM):  87,5 – 108 MHz
Snaga pojačala:  1 W (RMS)
LCD Zaslon: 6,1 cm(2,4inč)
Pohrana postaja (FM) : 30
Pohrana postaja (DAB+) : 30

Prosječna maloprodajna cijena: 235,00 kn

www.lidl.de

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …

Odgovori