22 lipnja, 2024 5:35 am

TECHNICS RP-DH1200 – TEST by Darko Brlečić

Snažno pulsiranje

Autor: Darko Brlečić

Povratak u prošlost

Na spomen imena Technics mnogima zatitra srce, posebno se to odnosi na vlasnike legendarnog gramofona SL-1200 koji se koristio u kućne audio svrhe i u DJ radove. Nakon tog gramofona stigle su DJ slušalice RP-DH1200. Navedene slušalice koristile se u svrhu studijskog monitoringa i kao operabilni alat mnogih DJ-eva. Proizvodnja ovih slušalica je ugašena 2010 godine, da bi Panasonic kao glavna kompanija nakon nekoliko godina ponovo pokrenula proizvodnju istih.

Dizajn

RP-DH1200 su  naglavne slušalice zatvorenog tipa, s plastičnim školjkama. Slušalice drži čvrsta plastična konstrukcija s mekanom kožnom oblogom koja omogućuje fino  nalijeganje kako na slušni aparat tako i na glavu. Iako se školjke mogu preklopiti i složiti, slušalice nisu portabilne u klasičnom smislu te riječi. U kutiji sa slušalicama dolazi kabel dužine 3 metra koji je lako odvojiv, te mala prenosiva torbica.

Uporabni komfor

Testirane slušalice djeluju prilično čvrsto, da budem precizniji djeluju izdržljivo. One jesu plastične, no ta plastika ne djeluje nimalo jeftino. Mala je vjerojatnost da će lako puknuti ako se nepravilno s njima rukuje, daleko od toga da su plastik-fantastik. Estetika nije baš za neku pohvalu ali niti za neku posebnu pokudu. Priloženi kabel se lako jednim klikom umontira i isto  tako lako skida sa slušalica. Konstrukcijska rastezljivost omogućuje fini smještaj na slušni aparat bez teškog fizičkog potiska, što u konačnici omogućuje nesmetan glazbeni užitak.

Kvaliteta zvuka

Kvaliteta zvučne reprodukcije kod ovakvih modela slušalica je neupitna. Nakon kratkog slušanja odmah se može razaznati koji tip/žanr glazbe odgovara njima. Tako primjerice – elektronika svih razdoblja, funk i R&B su optimalni zalogaj za RP-DH1200. Testirani model isporučuje veliki i uzbudljiv zvuk, bass je dubok i voluminozan, dok kod prelaska s dubokih prema srednjima zna se osjetiti lagani boomy efekt. Kod reprodukcije visokih tonova primjetno je zaobljenje istih, što u konačnici znači rezanje iritantnih sibilanata.

Gdje je konkurencija ?

U svakom proizvodnom segmentu konkurencije je više nego poželjna. Tako i u ovom segmentu audio opreme postoji konkurencija što omogućuje potencijalnom korisniku pomno promišljanje prije nabavke željenog proizvoda. Sennheiser, Beyerdynamic, Audio Technica i Pioneer imaju prilično fragmentiranu ponudu DJ i studijskih slušalica, tako da eventualni odabir iziskuje dosta vremena. U tom pogledu je Technics u maloj prednosti.

Tehničke specifikacije:
Vrsta: Dinamičke zatvorenog tipa (naglavne)
Zvučnik: 50 mm
Tip magneta: Neodimij
Impedancija: 50 Ω
Osjetljivost:  107  (dB/mW)
Max ulazna snaga: 3500 mW
Frekvencijski raspon:  5Hz – 30kHz
Duljina kabela: 3m
Masa: 370g
Prosječna maloprodajna cijena : 1400,00 kn


Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10000 Zagreb
www.panasonic.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 9
Mogućnosti - 9
Uloženo/Dobiveno - 9.5

9.1

Ocjena

Technics RP-DH1200 slušalice nude dobru fizičku izradu, zvuk bogat visokim ritmovima što će posebno cijeniti DJ populacija. Za male kućne studijske aplikacije bit će više nego dobre, dok za ozbiljnije studijske projekte treba tražiti slušalice s nešto više s izraženijom rezolucijom i zvučnom neutralnošću. Uglavnom topla preporuka…

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …