22 lipnja, 2024 5:24 am

Stručnjaci tvrde: 5G je bezbedniji nego 4G

Uvođenje 5G mreže u Srbiji nastavlja se po planu mada uvođenje i dalje izaziva oprečno mišljenje budućih korisnika.Već neko vreme u medijima se raspravlja na temu bezbednosti, ali i neophodnosti uvođenja 5G mreža u Srbiji, a početkom godine održani su i  protesti protiv 5G mreže u Beogradu i više od 30 gradova širom sveta istovremeno.Srpski stručnjaci dele mišljenje za 5G mrežu i uticaja na zdravlje, navodeći da,ako smo preživeli 4G mrežu ,preživećemo i 5G.Profesorka Elektrotehničkog fakulteta na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije u Beogradu, Irini Reljin, rekla je da je nju i njene kolege iznenadilo da su u Sloveniji odustali od uvođenja 5G mreže, s obzirom da su nadležni u Sloveniji veoma sistematični i odluke donose posle mnogo razmišljanja.Slično je i u Švajcarskoj.

Prema njenim rečima, mnogi proizvođači opreme u svetu traže da se ublaže standardi za uvođenje 5G mreže i to pri vrlo visokim frekvencijama, što nije verovatno da će se u skorije vreme desiti. Moguće je da je Slovenija zbog toga zaustavila uvođenje, ali, kako kaže, najverovatnije  zabrana neće trajati dugo.“Propisane granice u Srbiji su sasvim dovoljne. Svaka nova tehnologija podrazumeva da imate bolje kodovano zaštićene signale, koje u prisustvu smetnji možete lakše da detektujete. Rezultat toga je da radite sa manjim snagama nego prethodna generacija.

Zbog toga 5G tehnologija ne bi trebalo da bude ništa opasnija,nego bezbednija od 4G“, objašnjava Irini Reljin,i kaže da Srbija ima šest puta strožije standarde kad je ova tematika u pitanju, ne samo što se tiče samih mreža, nego i okoline u kojoj se ona koristi.Profesorka ETF-a ističe da 5G mreža nudi veći protok za korisnike, mnogo veće brzine, i manja kašnjenja. “Ono što se od novih tehnologija zahteva je manje kašnjenja, kako bi ono bilo na nivou percepcije čoveka, to znači da možete da uvodite sisteme za automatizaciju bez učestvovanja čoveka“, kaže Irini Reljin.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …