22 lipnja, 2024 6:00 am

Sony: Zvuk toliko glasan da ga možete vidjeti

SONY_MHC V7D zvučnik

Sony testira snagu zvuka svojih MHC-V7D zvučnika u ‘kimatičkoj’ rekreaciji Kieszaina hita ‘Hideaway’

U fuziji kimatičkih eksperimenata, Sony je stvorio zapanjujući video spajanjem svjetla, boje i zvuka kako bi pokazao nevjerojatne mogućnosti zvuka i rasvjete svog novog MHC-V7D zvučnika. High Powered Audio sustav je istinska party zvijer koja može pokrenuti bilo što, u videu koristi kimatiku (vizualni prikaz zvuka) kako bi Zemlju, vodu i boje natjerao na ples na Kieszain megahit ‘Hideaway’, u nastojanju da se predoči njegova istinska moć.

Ovaj nevjerojatni kimatički učinak otkriven je 1680. godine od strane Roberta Hookea, a odnosi se na proučavanje toga kako se zvuk čini vidljivim, obično kroz kontrolirani pomak čestica na vibrirajućim pločama ili membranama. U ovom eksperimentu vibracije su stvorene od strane snažnog zvuka Sonyjevih MHC-V7D zvučnika.

Alberto Ayala, direktor slike i zvuka u Sony Europeu, kaže: “MHC-V7D zvučnici objedinjuju nevjerojatan zvuk i vizualne efekte, uključujući kontrolu gesta i LED zvučnike koji stvaraju jedinstven doživljaj zvuka. Ljepota kimatike leži u tome što ona doslovno stvara vizuale iz zvučnog pritiska MHC-V7D zvučnika i kombinira zvuk i sliku na način da će ljudi vidjeti Hideaway u posve novom svjetlu, baš kao da su ga slušali kroz naše High Powered Audio sustave.”

SONY_KimatikaRadeći s arhitektom Yifei Chaijem, koji je inovator arhitekt iz kreativnog produkcijskog studija Unit 9, i njegovim timom, Sonyjev video vas vodi u srce MHC-V7D zvučnika gdje su odjekujući pijesak, plesna boja, zvučne vodene skulpture i ferrofluid izmanipulirani na vizualno privlačne načine. Video prati fascinantno putovanje unutar MHC-V7D zvučnika, navigirajući kroz zvučnik od trenutka kad je uključen i vodeći gledatelja što je moguće bliže tajanstvenom svijetu zvuka.

U videu woofer ima razne vizualne efekte koji su dizajnirani kako bi bili u koordinaciji s instrumentima, zvučnim vrhovima i vokalima u Hideawayu, i tako oponašali putovanje pjesme iz svog tamnog i tihog početka u woofer, prema konačnom vizualnom crescendu koji daje život znanosti o zvuku.

Zvučne vodene skulpture, stvorene pomoću petrijeve posude napunjene votkom i smještene na MHC-V7D-ov sub-woofer, prevode nevidljivi trag u koncentrične krugove utrostručivajući se u tandemu s vokalom pjesme.

Snaga zvuka sljedeće je vizualizirana kao zadivljujući Chladni Plate – tanki lim prekriven pijeskom i smješten iznad zvučnika – gdje prekrasan učinak Hideawayove frekvencije zvuka može biti viđen kao oblikovanje pijeska u niz oblika koji vizualiziraju zvuk pjesme.

Ferrofluid je korišten kako bi pokazao nevjerojatne kontrole gesta koje imaju MHC-V7D zvučnici. Sadržavajući sitne čestice (~ 10 nm promjera) magnetske krutine sadržane u tekućem mediju, ferrofluid ima fluidna svojstva tekućine i magnetska svojstva krutine. Korištenje elektro magneta sinkroniziranih u ritmu Hideawaya, ferrofluid se ritmički iskrivljuje u prikaz apstraktnih šiljaka koji pokazuju pjesmin impresivan bas reagirajući simultano s glazbom, istovremeno predstavljajući hands free način na koji možete komunicirati s MHC-V7D zvučnicima kroz svoje kontrole gesta. Nadalje, ferroflluid je osvijetljen svjetlima odgovarajućim podesivim prostorno osvjetljenim party svjetlima zvučnika koja se također sinkroniziraju s ritmom.

Zaključno, kako bi demonstrirali Smart High Power tehnologiju zvučnika koji stvara nevjerojatnih 1550w zvučnog pritiska i bas koji protresa dušu, kombinacija tri plesne boje bila je stavljena izravno na woofer. Kako Hideaway svira, boja je snimljena iznimno usporeno jer “skače” u ritmu pjesme, boje se miješaju i kapljice boje padaju natrag kako bi vizualno naslikale sliku koristeći moć i zvučni pritisak MHC-V7D zvučnika.

Konačno, kamera se povlači od zvučnika kako pjesma u njemu završava.

Direktor tvrtke Unit 9, Cole Paviour, izabran je od strane tvrtke Sony za ovu vizualnu avanturu njegovog pripovijedanja psihologije kroz zanimljivu filmsku fotografiju koja je pokazala njegovo vodstvo u novoj generaciji digitalnog snimanja filmova. Govoreći o ovom projektu napredni umjetnik je rekao: “Bila je prava privilegija surađivati sa Sonyjem na ovom projektu, kao i velika prilika da istražite i eksperimentirate s kimatikom kako bi oživjeli ogromnu moć Sonyjeve tehnologije zvučnika. Naš cilj je bio dati publici osjetilno iskustvo kao nijedno drugo; ono koje odražava senzaciju zbog osjećaja bivanja u istoj prostoriji s tim proizvodima. Rezultati su nevjerojatni: geometrijski uzorci formirani od strane vibracija pojedinih frekvencija zvuka, voda koja precizno oponaša dinamički raspon vokala i ferrofluid koji pleše i razvija se u spektakularne formacije zbog elektro magneta pokrenutih od strane baznih nota“.

Sonyjev MHC-V7D zvučnik je dizajniran za pretvaranje vašeg doma u epski plesni podij – ovaj novi High Powered Audio sustav ima za cilj stvoriti najbolju moguću kvalitetu zvuka i razinu glasnoće, kako bi vam pružio električni osjećaj plesa kroz cijelu noć s vašim prijateljima u noćnom klubu svjetske klase.

 

MHC-V7D – Bas koji trese cijelu kuću i uzbudljive nove party značajke u kompaktnom dizajnu

MHC-V7D donosi bas koji protresa dušu, s 1550W[1] zvučnog pritiska (RMS 1440W, 105.5dB SPL) zahvaljujući Sonyjevoj novoj Smart High Power tehnologiji, dizajniranoj za povećanje akustičnog pritiska. Uz Sonyjevu Clear Audio+™ tehnologiju za optimizaciju zvuka i zvučnih opcija s jednim dodirom, kao i nogometnog moda koji povećava ugođaj sportskih događaja, MHC-V7D pruža idealan, specifičan zvuk prilagođen svakoj prilici, bilo da ugošćujete zabavu, gledate utakmicu ili imate opuštenu večer.

 

Poboljšajte svoje omiljene pjesme s lako upravljivim DJ i Sampler zvučnim efektima, kao što su klicanje publike i reggae rogovi ili dodajte svoj vlastiti glas vašim omiljenim pjesmama pomoću dva utora za mikrofone za karaoke. Sviranjem basa na MHC-V7D zvučniku također vam omogućuje da dodatno podignete atmosferu na vašem plesnom podiju projiciranjem svjetlosnih uzoraka po sobi, zahvaljujući integriranom, podesivom prostornom party osvjetljenju koje se usklađuje s ritmom glazbe.

MHC-V7D nova “Kontrole geste” tehnologija omogućuje vam da bez napora transcendirate svijet DJ-eva dok kontrolirate i glazbu i rasvjetu na vašoj zabavi, bez napora samo s pokretom ruke.

Spojite svoj smartphone, tablet ili prijenosno računalo sa sustavom zvučnika putem NFC™-a i Bluetootha® kako biste bežično streamali i slušali svoje playliste na MHC-V7D-u. Ostanite u punoj kontroli glazbe i svjetla, dodajte DJ efekte i glasovni playback čak i dok se družite s prijateljima koristeći Sonyjevu novu Fiestable aplikaciju. Jednostavno preuzmite aplikaciju s Google Playa™ ili App Storea i spojite MHC-V7D na svoj pametni uređaj, koji će onda djelovati kao daljinski upravljač.

Ovo istinsko DJ iskustvo je zapakirano u dizajnerskoj kutiji koja štedi prostor. Ukoliko ipak osjećate potrebu da uistinu probudite susjede možete koristiti Chain Party Mode za pokretanje i sinkronizaciju MHC-V7D-a s drugim kompatibilnim High Powered Audio sustavima poput SHAKE-X3D ili SHAKE-X1D.

Sonyjev MHC-V7D zvučnik je dostupan od sada za 650 eura od www.sony.xx.

 

Odabrane tehničke specifikacije

Kod modela MHC-V7D SHAKE-X3D SHAKE-X1D
Energetski zahtjevi AC220V-240V, 50/60Hz AC120V-240V, 50/60Hz AC120V-240V, 50/60Hz
Zvučni pritisak 1550W 2300W 1850W
Funkcije Funkcije CD, DVD, USB (x2), FM, Audio In (x2), NFC, Bluetooth (iAP over BT) CD, DVD, USB (x2), FM, AM, Audio In (x2), NFC, Bluetooth (iAP over BT) CD, DVD, USB (x2), FM, Audio In (x2), NFC, Bluetooth (iAP over BT)
Utori i izlazi Analogni zvučni utor(i) 2 2 2
Analogni zvučni izlaz(i) 1 1 1
Kompozitni video izlaz(i) 1 1 1
USB port(ovi) 2 : 1 playback + 1 snimanje

 

2 : 1 playback + 1 snimanje 2 : 1 playback + 1 snimanje

 

Prednji izlaz zvučnika 1 2 2
Utor(i) za mikrofone 2 (6φ) 2 (6φ) 2 (6φ)
Zvuk Bas Boost funkcija MEGA BAS MEGA BAS MEGA BAS
Napredne značajke zvuka DSEE(AUTO) DSEE(AUTO) DSEE(AUTO)
Nogometni mod DA (OFF/NaracijaON/Naracija OFF) DA (OFF/NaracijaON/Naracija OFF) DA (OFF/NaracijaON/Naracija OFF)
Party chain Da Da Da
Dolby Digital Da Da Da
Značajke zabave DJ efekti i Sampler Da Da Da
Svjetlo zvučnika Da (Bljeskalica) Da

(Više boja)

Da

(Više boja)

Projekcija party svjetala Da (RBG/za strop i pod)
Kontrola gesta   Ne Ne
Opće značajke Sustav prednjih zvučnika Da Ne Ne
Kvantiteta prednjeg zvučnika 1 2 2
Podržane aplikacije Aplikacije Da(SongPal & Fiestable) Da(SongPal & Fiestable) Da(SongPal & Fiestable)
Glavna jedinica Dimenzije(WxHxDcm)(cca) 340mm x 924mm x 320mm 455 × 165 × 330 mm 455 × 165 × 330 mm
Težina (kg)(cca) 19kg 5.9 kg 5.9kg
Prednji zvučnik Dimenzije(WxHxDcm)(cca)   368 × 585 × 358 mm 315 x 490 x 355 mm
Težina (kg)(cca)   14.5 kg svaki 11.5kg svaki

 

 

[1] U usporedbi sa Sonyjevim modelom iz 2014. godine

Stvarni RMS 1440W, 105.5dB SPL, poboljšan pritisak zvuka 1550W omogućen od strane Smart High Power tehnologije

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

McIntoshov Bluetooth uređaj čini vaš hi-fi bežičnim

McIntosh je lansirao Bluetooth hi-fi uređaj pozicioniran kao izbor za audiofile. Piše: Darko Brlečić McIntosh …