15 srpnja, 2024 10:53 pm

Sony predstavio novi RX1R II fotoaparat veličine dlana s 42.4 MP Back-Illuminated Full-Frame senzorom slike

RX1RII_right_front

Sonyjev najnoviji kompaktni premium Back-Illuminated full-frame senzor, Zeiss® Sonnar T* 35mm F2 leće, brzi AF, XGA OLED tražilo koje se može uvlačiti i prvi svjetski optički varijabilni niskopropusni filteri koji omogućuje niskopropusno podupiranje filtera.

Sony je predstavio najnoviji dodatak svojoj hvaljenoj Cyber-shot RX liniji kompaktnih fotoaparata, full-frame RX1R II (model DSC-RX1RM2).

Pridružujući se izvornim RX1 i RX1R fotaparatima u obitelj najmanjih full-frame fotoaparata na svijetu, novi RX1R II donosi najveću kvalitetu slike od bilo kojeg Sonyjevog kompaktnog fotoaparata ikada napravljenog. To se uvelike može pripisati novom senzoru visoke razlučivosti fotoaparata, 42.4 MP senzoru, uparenom sa svojim velikim otvorom, fiksnom žarišnom duljinom ZEISS Sonnar® T* 35mm F2 leće, koje su fino obrađene za optimiziranje zajedničke izvedbe.

Osim toga, novi model ima poboljšanje od 30% u AF brzini odziva u usporedbi s originalnim nagrađivanim RX1 modelom i opremljen je prvim svjetskim optički varijabilnim niskopropusnim filterom koji se može postaviti na “off”, “standard” ili “high “na temelju preferencija korisnika s niskopropusnim podupiranjem filtera na raspolaganju. Također ima XGA OLED tražilo koje je moguće uvući za snimanja u razini očiju, a implementiran je uz minimalne promjene u ukupnoj veličini u usporedbi sa svojim prethodnicima.

Novi RX1R II fotoaparat koristi 35mm full-frame Exmor R® CMOS senzor s cca. 42.4 efektivnih megapiksela uparenih sa snažnim BIONZ X motorom za obradu i postizanje vrhunskih razina razlučivosti slike i osjetljivosti (ISO 100 do 25.600, proširivo do 50 – 102400ii) sa širokim dinamičkim rasponom i pozadinskim osvjetljenjem. Struktura senzora s pozadinskim osvjetljenjem, s proširenom skalom kruga i bakrenim dizajnom ožičenja, omogućuje veću brzinu prijenosa i izlaza podataka oko 3.5x brže od izvornog RX1R-a, osiguravajući brzu izvedbu.

Uparen posebno za senzor slike, veliki otvor blende od 35mm F2 ZEISS Sonnar® T* leće osigurava da su sve slike snimljene fotoaparatom impresivno oštre od središta prema rubovima. Leća također ima jedinstveni Macro shift prsten za fokusiranje na predmetima na blizini od 14cm ispred leća i ima devet otvora lopatice koje proizvode glatke raspone, čak i “pozadine izvan fokusa” na najčešće korištenim otvorima.

Još jedna jedinstvena korist novog fotoaparata je njegova fiksna konstrukcija leće, što omogućuje pozicioniranje njegovih senzora i leće da se precizno podešavaju kako bi se maksimizirale sve prednosti iznimno visoke razlučivosti senzora. Što su dvije komponente bliže jedna drugoj, širi je kut kroz koji svjetlost može proći kroz leću i izravno doći do senzora, što rezultira slikom koja je bogata detaljima i rezolucijom. Također, za razliku od žarišne ravnine zatvarača karakteristične za fotoaparate izmjenjivih objektiva, RX1R II koristi zatvarač ugrađen u leću, čime se podiže 1/2000 sekundni Flash uskladive brzine i značajnog smanjenja ukupne veličine tijela.

Novi RX1R II također nudi nekomprimirano 14-bitno RAW snimanje slike kako bi se maksimizirale prednosti širokog dinamičkog raspona slike, a također i dalje podržao postojeći komprimirani format.

High Speed AF

Model RX1R II prvi je u Sonyjevoj hvaljenoj RX liniji kompaktnih fotoaparata koji imaju Fast Hybrid AF sposobnosti. Senzor fotoaparata ima 399 žarišnu ravninu detekcije faze AF točaka koje pokrivaju oko 45% površine slike – svjetski najšira AF pokrivenost na full-frame senzorima – koji rade zajedno s 25 kontrastnih AF točaka za postizanje reakcije fokusa koji je oko 30% brži nego u izvornom modelu. Osim toga, fotoaparat je prilagodio napredni motion-detection algoritam koji nudi vrhunsko praćenje izvedbe predmeta koji se kreću i omogućuje dodavanje AF-C načina koji točno prati predmet nakon izoštravanja. Također se može postići i do 5 slika u sekundi kontinuiranim snimanjem s AF praćenjem.

Ostala naglašena poboljšanja na novom modelu uključuju više AF postavki, uključujući široki, centrirani i fleksibilni spot, kao i Eye AF te lock-on AF.

RX1RII_tilt_low

Prvi svjetski optički varijabilni niskopropusni filter

Kao prvi među digitalnim fotoaparatima, RX1R II ima optički varijabilni niskopropusni filter koji omogućuje korisnicima da ručno podese balans razlučivosti slike i prisutnost mramornog izgleda ili boja predmeta u skladu s objektom.

Tri postavke za low-pass filteriii su “off”, koja pruža usporedive učinke na nemanje niskopropusnog filtera i pogodan je kada je prioritet rezolucija, “standard”, koji uspostavlja ravnotežu između razlučivosti i uklanjanja mramornog izgleda i bojinih artefakata, i “high”, koja stavlja veći naglasak na smanjenje mramornog izgleda i artificiranje. Ova jedinstvena značajka omogućuje fotografima da postignu željenu kvalitetu slike i razlučivost na temelju prisutnosti induciranog mramornog izgleda visoke prostorne frekvencije predmeta na sceni, esencijalno kombinirajući dvije kamere – jednu sa i bez low-pass filtera – u jedno tijelo. Niskopropusno podupiranje filtera također je dostupno i može se koristiti za usporedbu učinaka različitih postavki.

Novi sklopivi XGA OLED vizir, pomični ekran, HD video i …

Novo u seriji RX1, RX1R II ima ugrađen sklopivi XGA OLED Tru-Finderiv vizir koji iskače s jednom operacijom. Tražilo ima ZEISS T* premaz i četiri staklena elementa, uključujući i asferičnu leću koji u paru pružaju povećanje od 0.74xv i čistu vidljivost s minimalnim šumom od kuta do kuta. Novi fotoaparat također ima ugrađen 3.0 WhiteMagicTM tip LCD ekrana s 1.2 milijuna boja, koji se može pomicati prema gore za 109 stupnjeva i dolje za 41 stupanj.

Što se tiče videa, fotoaparat posjeduje napredni senzor i procesor koji pružaju izuzetno detaljne video materijale s niskom raznom šuma. Podržava full HD 1920×1080 snimanje s frekvencijama od 60p, 30p, ili 24p po sekundi s upotrebom svestranog XAVC video formata.vi

Novi RX1R II fotoparat je također Wi-Fi® i NFC kompatibilan i u potpunosti funkcionira s Sonyjevom PlayMemories MobileTM aplikacijom dostupnom za AndriodTM i iOS platforme, ali i sa Sonyjevim rastućim asortimanom PlayMemories Camera AppsTM.

Nova verzija popularne „Smart Remote Control“ aplikacijevii od PlayMemories Camera aplikacije dolazi uskoro. Omogućuje bežično snimanje putem pametnog telefona, uključuje i unaprjeđenu žaruljicu te nastavlja snimati funkcionalno uz novi fotoaparat.

Cijena i dostupnost

Novi kompaktni Sony full-frame RX1R II bit će dostupan od prosinca 2015. godine po cijeni od otprilike €3 500.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

SONY ALPHA 7 IV

Japanski Sony ne miruje ni kada su klasični foto aparati u pitanju. Pogledajmo istini u …