19 svibnja, 2024 12:51 pm

SES pokazuje svoj prvi broadcast 8K preko satelita

Autor: Andrija Jovićević

S četiri puta više piksela od 4K UHD, demonstracija 8K je emitirana preko satelita Astra i prikazana na konferenciji SES Industry Days. Uvijek na čelu televizijskih zbivanja, SES je emitirao 8K televizijski signal svojim satelitskim sustavom po prvi put tijekom godišnjih dana SES industrije održanih u Luxembourgu 23. i 24. svibnja.

Oslanjajući se na novi DVB-S2X standard koji omogućuje veću učinkovitost, prijenos je proveden na jednom 36 MHz transponderu na ASTRA 3B. S rezolucijom od 7680×4320 piksela, videozapis je bio kodiran u HEVC i prenesen brzinom od 80 Mbit/s, što je četiri puta veći od signala 4K. Pored toga, prijenos testa koristi nativni izvor formata IP-a, pružajući uvid u zahtjeve budućih All-IP radiodifuzijske infrastrukture za televiziju.

Za ovu demonstraciju SES se udružio s tvrtkom Spin Digital, koja je razvila ekspertizu za dekodiranje i reprodukciju 8K HEVC signala u stvarnom vremenu pomoću softverskog rješenja, te kodiranje sadržaja pomoću HEVC enkodera. Osim toga, SES se udružio s tvrtkom Sharp/UMC, koji je za ovu priliku omogućio na svojim 8K ekranima prikaz ove vrhunske slike.

Sadržaj 8K, s brzinom okvira od 60 pfs u sekundi i 10-bitnom dubinom boja, sadrži nativne 8K kamere koje pruža PSNC (Poznan Supercomputing and Networking Center) i 8K animaciju (CGI) koju pruža Unigine Corp.

Iako 8K ostaje izazov s video kodecima koji su dostupni danas, a nekoliko je godina daleko od uvoda u domove potrošača, ova demonstracija pokazuje da sateliti sada mogu nositi 8K signale. Kako se uvijek nastojimo reproducirati iskustvo videozapisa na sljedeću razinu, vrlo smo ponosni što možemo pružiti ovaj uzbudljiv pogled na budućnost televizije “, rekao je Thomas Wrede, VP, nova tehnologija i standardi na SES Video. “Istodobno, i dalje smo usredotočeni na pružanje podrške našim korisnicima i partnerima u dovođenju aktualnih tehnologija, kao što su 4K UHD i HDR, u domove potrošača“.

Izvor: SES

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Persiana Fight HD novi sportski FTA kanal na 52E

Na satelitu TürkmenÄlem/Monacosat (52°E) pokrenut je novi besplatni (FTA) kanal visoke definicije (HDTV) pod brendom …