24 srpnja, 2024 2:22 am

Ruski Avion Ladoga

TVRS-44 “Ladoga”
Uralska tvornica civilnog zrakoplovstva (UTCL)

Razvoj malih poslovnih/putničkih aviona danas više nije tehnološki tabu. Naime, kada država ima dobre resurse u ljudstvu, tehnici, sirovinama i potencijalnom tržištu onda zapreka za razvoj nema. U ovom trenutku svi mediji su prepuni željom za krvlju, ratom i svemu što uz to ide. Naš , specijalizirani medij se bavi između ostalog tehnologijama za mirnodopski razvoj., a to uključuje i tehonologije za civilno zrakoplovstvo. Iz pera Viktora Golodnikova možemo  nešto saznati o novom  civilnom zrakoplovu Ladoga.

Autor: Viktor Golodnikov

Prilagodio: Darko Brlečić

Ovaj model s 44 sjedala moći će zamijeniti starije avione u Rusiji i diljem svijeta od 2026. godine.

Uralska tvornica civilnog zrakoplovstva (UTCL) predstavila je potencijalnim kupcima modele putničke kabine i kokpita turboelisnog aviona TVRS-44 “Ladoga”. Ovaj regionalni avion s 40-50 sjedala namijenjen je zamjeni flote zastarjelih aviona.

Projekt se provodi prema nalogu Ministarstva industrije i trgovine Rusije.  Tvornica aviona Aviakor u Samari i tvornica aviona u Smolensku trenutno proizvode prototipove aviona.

Uralska tvornica civilnog zrakoplovstva (UTCL)

Navodi se da je “Ladoga” opremljena ruskim motorima TV7-117ST-02, koji se razvijaju u državnoj korporaciji Rosteh (Ujedinjena korporacija za proizvodnju motora – ODK Klimov) u Sankt-Peterburgu. Korporacija je već počela s radom. Do 2023. očekuje se izrada četiri prototipa motora, od kojih će dva motora biti izgrađena i isporučena Uralskoj tvornici civilnog zrakoplovstva za ugradnju u prvi leteći model već ovog ljeta. Do kraja 2023. godine sklopit će se još dva motora koja su predviđena za preliminarna ispitivanja u sastavu aviona.

Novi se motor temelji na modelu TV7-117ST-01 dizajniranom za putnički avion IL-114-300. Uzletna snaga iznosit će 2400 KS, a potrošnja goriva bit će najbolja u klasi. Za razliku od osnovnog modela, motor ima zatvoreni uljni sustav i novi avionski generator veće brzine. Promijenit će se i presvlake, električni sustav te upravljačka jedinica i automatsko upravljanje.

ROSTEH

Avion TVRS-44 trebao bi zamijeniti flotu regionalnih aviona s 30-50 sjedala na svim potencijalnim tržištima. U ovoj klasi trenutno lete BAe Jetstream 41, Embraer EMB120, Bombardier Dash 8-100/-200 i drugi avioni. “Ladoga će moći letjeti s istih aerodroma kao i Jak-40, An-24 i An-26-100”, navode proizvođači.

U Rusiji bi avion mogao letjeti na Dalekom istoku, Krajnjem Sjeveru i u drugim regijama. Može se koristiti za potrebe ruske pošte, agencija za provođenje zakona, saveznih agencija za zaštitu šuma, ribarstvo i dr. Zemlje jugoistočne Azije također se smatraju potencijalnim tržištima za TVRS-44, kao i Bliski istok, Afrika i Južna Amerika.

Uralska tvornica civilnog zrakoplovstva (UTCL)

Krajem lipnja 2022. vlada je odobrila program razvoja zrakoplovne industrije vrijedan 770 milijardi rubalja, koji je planiran do 2030. Prema programu, ruska zrakoplovna industrija trebala bi osigurati proizvodnju 1036 zrakoplova za potrebe civilnog zrakoplovstva, uključujući 140 aviona TVRS-44 “Ladoga”. Serijska proizvodnja aviona počet će 2026. godine, prenose Vedomosti.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Paul McCartney najavljuje novu pjesmu Beatlesa

Paul McCartney: AI je bio uključen u stvaranje posljednje pjesme The Beatlesa Glazbenik Paul McCartney …