19 svibnja, 2024 4:40 pm

Rusija blokirala 234 internetskih pirata

Ruski medijski i komunikacijski čuvar Roskomnadzor (Federalna služba za nadzor u području telekomunikacija, informacijske tehnologije i masovne komunikacije) trajno je blokirala 234 internetske stranice za digitalno piratstvo, izjavio je Aleksandar Zharov,  njihov  šef .

Zharov je izjavio kako je borba protiv digitalne piratstva uspješna. Prema Zharovu, Gradski sud u Moskvi blokirao je 3.700 web stranica koje sadrže ukradeni sadržaj s 2.500 otključavanjem nakon brisanja predmetnih materijala. ukupno, 234 web stranice su trajno blokirani, uključujući i online kina i torrent-trackera.

Zharov je napomenuo da je zakon o blokiranju web stranica ogledala stupio na snagu 1. listopada 2017. godine. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon 3. srpnja. Izrađen je na temelju ispitivanja prakse neodređenog blokiranja web stranica koje opetovano i ilegalno distribuiraju informacije koje sadrže predmete autorskog prava i (ili) srodnih prava ili informacije potrebne za njihovu nabavu upotrebom podatkovnih telekomunikacijskih mreža. Ispitivanje je otkrilo neke nedostatke, uključujući neprimjenjivost brzih mjera u vezi s automatski stvorenim “zrcalima” blokiranih web stranica.

Zakon uvodi pojam ‘izvedeni internetski site’ (web stranica ogledala) u rusko zakonodavstvo i propisuje postupak ograničenja pristupa takvim web stranicama na temelju pozivanja nositelja prava na gradski sud u Moskvi. Zakon također obvezuje pružatelje usluga pretraživanja da izbrišu informacije o takvim web stranicama iz rezultata pretraživanja.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

HAKOM-ova konferencija ˝Dan novih tehnologija˝

Andrija Jovićević  Svemirske tehnologije će u narednom desetljeću imati izuzetno snažan utjecaj na rast globalnog …