30 svibnja, 2024 5:48 pm

Restaurirani doživljaji Profesora Baltazara

Autor: Josip Grozdanić

Profesor Baltazar

Restaurirani doživljaji Profesora Baltazara

Aktualni ravnatelj Zagreb Filma Vinko Brešan 2007. je godine odlučio digitalno restaurirati i mladim generacijama gledatelja ponuditi obnovljeni cjelokupni serijal od 59 epizoda «Profesora Baltazara», legendarnog animiranog junaka uz kojeg su odrastali naraštaji u nekadašnjoj Jugoslaviji. Prepoznato je da je «Profesor Baltazar», uz činjenicu da je riječ o najuspješnijem projektu u povijesti Zagrebačke škole crtanog filma, ujedno i atraktivan te itekako prepoznatljiv hrvatski «brand», ali i zasigurno lukrativni izvozni proizvod. Uz to što će tijekom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana djeca pod bor dobivati majice i papuče s likom mudrog profesora uvijek spremnog svakome pomoći, danas već klasične Baltazarove pustolovine ovih dana započinju i svoj novi filmski život. Uz spomenutog Vinka Brešana i Zagreb Film, zasluge za novu Baltazarovu mladost pripadaju i rimskoj tvrtki DVD Lab vlasnika Predraga Radanovića, koji su u projektu restauracije više od 720 tisuća sličica obavili lavovski dio posla. Elem, svih 59 epizoda, koje su od 1967. do 1971. godine pod okriljem Zagreb Filma stvarali doajeni hrvatske animacije Zlatko Grgić, Pavao Štalter, Ante Zaninović, Zlatko Bourek, Boris Kolar i Milan Blažeković, uz antologijsku glazbu Tomice Simovića, obnovljeno je i prebačeno u digitalni format.

Profesor Baltazar 1Prema Bourekovim riječima, glavna ideja pri kreiranju profesora Baltazara bila je stvoriti crtić bez ikakvih okrutnosti, serijal o dobrodušnom i superpametnom čovjeku koji rješava velika životna pitanja. Premda je DVD Lab otkupio distributerska prava za skora DVD izdanja serijala, koja će se pojaviti i na policama naših trgovina i videoteka, nostalgičari i ranoranioci već ovih tjedana Baltazarove zgode imaju priliku pratiti na HTV-u, u svakako neodgovarajućem terminu utorkom i četvrtkom u 7 sati ujutro. A za nestrpljive recimo da se prvi DVD-ovi «Profesora Baltazara» već mogu nabaviti u knjižarama Algoritam, te da će zasebno izdanje biti objavljeno uoči Božića. Balt, Baltazar, Balt, Baltazar, Baltazaaaar!

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Uvod u anatomiju ili … (4)

Autor: Josip Grozdanić …kratka povijest pornića Suočavajući se s nužno ograničavajućom prirodom i dramaturgijom pornografskih …