24 srpnja, 2024 3:05 am

[Recenzija]: Samsung Galaxy S6 Edge+

Autor: Nino Krstačić

nas+

Pročitajte / Najava Samsung Galaxy S6 Edge+ (LINK)…. /

Vezane Recenzije:

 1. Recenzija /Samsung Galaxy S6 / LINK
 2. Recenzija / Samsung Galaxy S6 Edge / LINK

Nakon pisanja o Samsung Galaxy S6 te o Samsung Galaxy S6 Edge, red je da se dotaknemo i posljenje aktualne izvedenice iz Samsungove obitelji. Riječ je o Samsung Galaxy S6 Edge+ modelu pametnog telefona. Kao što mu samo i ime govori Galaxy S6 Edge+ nije ništa drugo doli „uvećani“ Samsung Galaxy S6 Edge.

Više dimenzije odnosno dimenzije zaslona ovaj model više ne svrstavaju u sekciju pametnog telefona već u onu gdje slobodno može pribrojiti phablete. Stoga ćemo se u ovoj recenziji bazirati na glavne razlike (pa i poneku) zajedničku osobinu s Samsung Galaxy S6 Edge modelom, no crtu ćemo podvući i s „običnim“ Samsung Galaxy S6 pametnim telefonom.

Specifikacije:

 • Najavljen: Kolovoz, 2015.
 • Predstavljen: Kolovoz, 2015.
 • Dimenzije: 154.4×75.8×6.9mm
 • Težina: 153g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: Super AMOLED, 5,7“, 1440X2560px, 518ppi.
 • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lollipop, Samsung TouchWiz
 • Chipset: Exynos 7420
 • Procesor: Osmo-jezgreni (četiri-jezgre, Cortex-A53, 1,53GHz) / (četiri-jezgre, Cortex-A57, 2,1GHz)
 • Grafički procesor: Mali-T760MP8
 • Interna memorija: 32GB
 • Eksterna memorija: Ne
 • Radna memorija: 4GB
 • Primarna kamera: 16MP, 2988X5312px, Autofokus, dual-LED, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR
 • Sekundarna kamera: 5MP, 1440p@30fps, HDR
 • Povezivanje: 2G, 3G, 4G (LTE) NFC, Wi-Fi, Bluetooth
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva) 3000mAh

Zaslon:

1

Kao što smo i u samoj najavi kazali Samsung Galaxy S6 Edge+ ne razlikuje se mnogo od svoje omanje Galaxy S6 Edge izvedenice. No ono po čemu je razlika jasno vidljiva pa čak bi mogli navesti kako je i jedina jest zaslon. Samsung Galaxy S6 Edge+ donosi 5,7“ zaslon dok je Samsung Galaxy S6 Edge pri veličini od 5,2“. Isto tako sam prikaz slike posve je identičan, no razlika je u kvaliteti prikaza. Tako kažimo da Samsung Galaxy S6 Edge donosi gustoću od 577ppi, kod Edge+ modela ona nešto drastičnije opada, odnosno ista iznosi na 5,7“ mršavih 518ppi.

Stoga bi ovdje odmah naveli kako ovaj prikaz rezolucije kod nas nije ostavio neki dobar utisak, premda se isti u samom radu i ne primijeti pa obični korisnici nemaju razloga za paniku. Isto tako do sada smo u slučajevima dva predhodna Galaxy S6 modela navodili kako korištenje jednom rukom nije problem, no ovdje u slučaju Samsung Galaxy S6 Edge+ ono jest. S glavnim razlogom veličine zaslona tj, dimenzija samog modela phableta. Isto tako i ovdje smo imali prilike koristiti Edge značajke zaslona, te su one posve iste kao i kod Samsung Galaxy S6 Edge modela.

Dizajn, detalji, izrada:

Samsung Galaxy S6 Edge+ dolazi u unibody kućištu koje je sačinjeno od staklene pozadine. To pripadajuće staklo dodatno je osigurano Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem, što će samom korisniku uliti dodatnu dozu sigurnosti pri potencijalnom padu odnosno isklizavanju iz dlana. Identičnu postavu dizajna i detalja kao i Samsung Galaxy S6 Edge posjeduje u njegov „mlađi brat“. Prednjom stranom dominira 5,7“ Super AMOLED zaslon koji pak zauzima negdje oko 76% prednje površine phableta.

S njegove donje strane nailazimo na home tipku koja je ujedno i skener otiska prsta, dok s njezine lijeve i desne strane dolazimo do dvije kapacitivne tipke (back multitask). S gornje strane zaslona jasno je vidljiv Samsung logo iznad kojeg se smjestio zvučnik slušalice. Desno od zvučnika nailazimo na 5MP sekundarnu kameru, dok je s lijeve strane postavljen senzor pokreta te omanja LED notifikacijska bljeskalica, koja će korisniku učestalo služiti. Sam zaslona veličine 5,7“ pri svojim krajevima (bokovima) zaobljen je te upravo s time dolazi i pridjev „Edge“. Bokovi uređaja minimalistički su izvedeni.

2Lijevi bok ne donosi ništa osim dvije tipke (dakako riječ je o Volume Up/Volume DOwn). Dok donji bok kao i kod Samsung Galaxy S6 Edge modela donosi mnoštvo konektora. Odmah na početku nailazimo na 3,5mm utor za slušalice, sredinom se nalazi micro-USB utor za sinkronizaciju i punjenje, dok s desne strane dolazimo do zvučnika pametnog telefona. Umalo smo zaboravili navesti kako se između 3,5mm utora te micro-USB priključka smjestila rupica primarnog mikrofona. Desni bok jedino je rezerviran za Power tipku, ostali dio posve je prazan. Gornji bok (brid) Samsung Galaxy S6 Edge+ phableta ostavljen je za sekundarni mikrofon kao i za utor nano-SIM kartice.

Jer i pri ovom modelu Samsung nije želio ukomponirati Eksternu memoriju odnosno microSD karticu. Stražnja strana kao što smo i kazali donosi ponovno Samsung logo iznad koje se pozicionirala primarna kamera rezolucije 16MP te dual-LED bljeskalica, kamere. Samo kućište phableta iako je izuzetno vizualno prihvatljivo napravljeno, nije pogodno za dodirivanje. Odnosno na staklu ostaju otisci prstiju i packice, pa će oni malo zahtjevniji svako malo imati krpicu u ruci te brisati svoj Samsung Galaxy S6 Edge+.

Kamera:

Sučelje kamere posve je očekivano za jedan ovakav uređaj (cijena, značajke, izrada). Ovdje se ne želimo ponavljati već želimo da pročitate osvrt kamere iz Samsung Galaxy S6 Edge recenzije a i one Samsung Galaxy S6. Uglavnom kamera pripadajućeg phableta donosi mogućnost snimanja u 4K, Full-HD, HD rezoluciji, kao i fotografiranje HDR fotografija. Mnoštvo načina određivanja različitih parametara za snimanje te fotografiranje ostavilo nas je ugodno iznenađenima, bez obzira dali se radilo o korištenju primarne ili pak sekundarne kamere.

Softver i Benchmark:

Samsung Galaxy S6 Edge+ dolazi s Android mobilnom platformom 5.1.1 Lollipop. S time ukomponirano se našlo i aktualno Samsungovo TouchWiz korisničko sučelje, što samo dodatno pospješuje korištenje Galaxy S6 Edge+ phableta, odnosno podiže razinu korisničkog iskustva. Naveli smo već kako smo u slučaju potonjeg modela imali prilike iskušati Edge značajku zaslona. U obliku pristizanja obavijesti ili pak praćenja statusa prijatelja na popularnoj Facebook društvenoj mreži.

4Čelništvo Samsunga nedavno je najavilo kako će u skoroj budućnosti na Google Play Store te na vlastitoj trgovini aplikacija, ponuditi aplikacije koje će za rad iziskivati Edge zaslon, šo će svakako obradovati veliku većinu korisnika. Sama fluidnost rada, odnosno ponašanje sustava posve je zagarantirano. Android 5.1.1 Lollipop u skladu s TouchWiz sučeljem ostavlja dojam korištenja na zavidnoj te besprijekornoj razini. Za testiranje značajki i mogućnosti koristili smo se AnTuTu Benchmark aplikacijom (LINK). Samsung Galaxy S6 Edge+ je u istoj postigao rezultat od 64705 bodova što ga kao i Samsung Galaxy S6, svrstava u sav vrh testiranih uređaja, odnosno pripadajući vrh tablice.

 

 

Ustupio na test:

 • Samsung Hrvatska
 • 10000 Zagreb
 • www.samsung.com/hr

Zaključak

Specifikacije: - 9
Zaslon: - 9.5
Dizajn, detalji, izrada: - 9.5
Kamera: - 9
Softver i Benchmark: - 8

9

Samsung Galaxy S6 Edge+ zaista je vrhunski phablet. Svojim značajkama, mogućnostima te tipom izrade ostaviti će svakog korisnika bez i jedne zamjerke. No možda ipak ima nešto što bi željeli navesti kao zamjerku a to jest njegova veličina tj, dimenzije i veličina zaslona. Iako je očekivano kako takav tip uređaja nije moguće koristiti jednom rukom, mi smo se ipak tome i ponadali. Šalu na stranu. Samsung Galaxy S6 Edge+ predstavlja potpuno novi smjer koji je svojim dolaskom utabao i Samsung Galaxy S6. S dosadašnjim linijama uređaja gornjeg cjenovnog-razreda, sigurni smo kako će se naći mjesta za Edge izvedenice pri Samsungovoj prodajnoj politici, što je samoj tvrtki i cilj. S cijenom od oko 5000kn zaista predstavlja prestižnost u svojem razredu. Ali bez obzira na to sigurni smo kako će oni koji ga budu koristili znati cijeniti ono što imaju.

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …