30 svibnja, 2024 6:23 pm

[Recenzija]: HTC One A9

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

naslovna

Pročitajte / Najava HTC One A9, Pristigao (LINK)…. /

HTC One A9 pametni telefon, nekoliko je dana bio u našim rukama. U tih nekoliko dana odlučili smo sagledati sve prednosti i mane, odnosno ono zbog čega bi netko trebao ili ne bi trebao kupiti HTC One A9 pametni telefon.

Predstavljen je u studenom 2015, godine. Njegovo predstavljanje proteklo je u znacima „najjačeg“ modela srednjeg razreda, što svojim korištenjem nepobitno i dokazuje. Osim značajki i mogućnosti koje će svakog korisnika ostaviti blago iznenađenim, isti donosi i Android 6.0 Marshmallow iskustvo korištenja, mobilne platforme.

Kao što smo naveli u narednim sekcijama pokušati ćemo vam ponešto približiti HTC One A9 pametni telefon, te se toplo nadamo kako ćemo u tome i uspjeti.

Specifikacije:

 • Najavljen: rujan, 2015.
 • Predstavljen: studeni, 2015.
 • Dimenzije: 145.8×70.8×7.3mm
 • Težina: 143g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: 5.0“, AMOLED, (1080X1920px), 441ppi, (66.8% prednje strane)
 • Operativni sustav: Android 6.0 Marshmallow, HTC Sense 7.0
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 617
 • Procesor: Osmo-jezgreni (četiri-jezgre, Cortex-A53, 1.5GHz / četiri-jezgre, Cortex-A53, 1.2GHz)
 • Grafički procesor: Adreno 405
 • Interna memorija: 16GB / 32GB
 • Eksterna memorija: Da (do 200GB)
 • Radna memorija: 2GB / 3GB
 • Primarna kamera: 13MP, dual-LED, auto-focus, panorama, HDR, 1080p@30fps, 720p@60fps1
 • Sekundarna kamera: 4MP, 1080@30fps, HDR
 • Povezivanje: 3G, 4G (LTE), Wi-Fi, NFC, Bluetooth, Android Pay, MicroUSB 2.0
 • Baterija: Li-Ion (Neizmjenjiva) 2150mAh, Fast battery charging (Quick Charge 2.0, 3.0)

Zaslon:

Ono što nam se „na prvu“ dopalo kod HTC One A9 modela jest njegov zaslon, odnosno veličina od 5“. Riječ je o AMOLED zaslonu koji sadržaj prikazuje u Full-HD rezoluciji s 441ppi, što je za današnje poimanje pametnih telefona srednjeg cjenovnog-razreda, posve razumljivo.

S druge pak strane držanje HTC One A9 pametnog telefona u ruci tj, manevriranje zaslonom jednom rukom itekako je moguće. Što ulijeva dodatno povjerenje te sigurnost pri interakciji korisnika te samog pametnog telefona.

Kako to obično biva s HTC pametnim telefonima, tako i ovaj donosi krajnje aktualno Android korisničko iskustvo (u našem slučaju riječ je o 6.0 Marshmallow) kao i o HTC Sense 7.0 modificiranom grafičkom sučelju od strane samog HTC-a.

Mnogo widgeta kao i prečaca dolaze predinstalirani i postavljeni na zaslon.8 Naravno ovdje se nalazi i sada već ustaljeni „HTC Blinkfeed“. Recenzirajući HTC One A9 uvidjeli smo odnosno posebice nam se dopao način „buđenja“ zaslona a isti se radi tako da se samo dotakne „home tipka“ koja je ujedno i čitač otiska prsta.

Nakon dodira iste, zaslon HTC One A9 pametnog telefona, spreman je za korištenje. No isto tako isti se može probuditi iz hibernacije i putem klasične „Power“ tipka, koja je blago prekrivena resicama, odnosno samim time kvalitetnije se osjeti pod prstima te se ne može „pomiješati“ s ostalima koje se nalaze na desnom bridu pametnog telefona.

Sam zaslon zauzima negdje oko 66% prednje strane pametnog telefona, te se na njemu ocrtavaju tri kapacitivne tipke (back, home te multitask manager). Same značajke odnosno mogućnosti zaslona optimizirane su za rad s Adreno 405 grafičkim procesorom.

Kada bi pričali o osjećaju korištenja zaslona pod prstima, odmah bi kazali kako se blago osjeti „matirani“ sloj, odnosno dobiva se osjećaj blage „hrapavosti“ pri korištenju zaslona, što nam se učinilo izuzetno zgodim i drugačijim no kod ostalim modela konkurenata.

Dizajn, detalji, izrada:

HTC One A9 dolazi pri jednostavnom unibody kućištu s brušenim aluminijem. Dok je njegova prednjica prekrivena posebno obrađenim plastičnim slojem oko rubova zaslona i samog uređaja. Osim već navedenog 5“ zaslona, HTC One A9 donjim krajem svoje prednjice donosi HTC logo kao i home button koji je ujedno i čitač otiska prsta.

Gornji dio donosi sredinom pozicioniran zvučnik za pozive, dok s njegove lijeve strane dolazi senzor pozadinskog osvjetljena pokraj kojega se odmah (s desne strane) smjestila i LED-notifikacijska svjetiljka. Desno od zvučnika za pozive nalazi se sekundarna kamera čija rezolucija donosi 4MP kao i mogućnosti snimanja Full-HD video-zapisa. Dimenzije HTC One A9 pametnog telefona donose 145.8×70.8×7.3mm kao i 143g težina.

Što je posve prihvatljivo za naše ukuse te jedinstveno za dugotrajno korištenje HTC One A9 pametnog telefona. Započnimo nastavak Recenziranja s bridovima ovog pametnog telefona, odnosno s lijevim bridom. 3Upravo je ovaj brid kod HTC One A9 modela rezerviran za microSD te Nano-SIM kratice. Osim ova dva, ostalih utora te tipki na lijevom bridu (boku) nema. Ovdje moramo primijetiti kako HTC One A9 donosi i lagano dvije crte (s gornje te donje strane) koje se protežu od ruba do ruba te čitavom stražnjom stranom (ravna linija).

Prema našem poimanju iste su ovdje kako bi dodatno spriječile klizanje pametnog telefona po površini stola ili pak iz korisnikove ruke, što nam se učinilo kao izuzetno dobar „zahvat“ koji je nadasve i dizajnerski prihvatljiv.

Idemo polako do donjeg brida gdje odmah na početku uočavamo „rupičasti“ otvor koji je odnosno zvučnik pametnog telefona. Odmah pokraj njega našao se i microUSB 2.0 utor koji služi za sinkronizaciju te punjenje pametnog telefona (HTC One A9 posjeduje i Fast battery charging, značajku). Desni kraj donosi primarni mikrofon kao i 3,5mm utor za slušalice. Postepeno idemo ka vrhu pametnog telefona, pa smo tako naišli i na desni brid.

On pak donosi „Power Button“ kao i „Volume Up/Down“ tipke. Osim te dvije, ostale tipke te utori nisu svoje mjesto našli na desnom bridu ovog pametnog telefona. Vrijeme je da se osvrnemo i na gornji brid, odnosno on ne donosi ništa, već gumom prekriveni dio ispod kojeg se nalaze sve „antene“ potrebne za rad ovog pametnog telefona (počevši od Bluetooth, 3G, 4G (LTE), NFC te Android Pay).

Kod HTC One A9 pametnog telefona pri gledanju stražnje strane (stražnjeg poklopca), odmah nam u oko upada isto tako dizajnerska zakrivljenosti stražnjice ka već spomenutim bridovima. Mogli bi smo slobodno reći kako je brušeni Aluminij ovdje krajnje „Edge“ odrađen kada u pitanje dovodimo taj detalj.

Osim ovog nadasve simpatičnog detalja, stražnja strana pri svojoj sredini donosi već dobro nam poznati „HTC“ logo. Primarna kamera smjestila ka samom vrhu uređaja, odnosno na njegovoj sredini. Gdje se odmah s njezine desne strane našlo mjesto za dual-LED bljeskalicu. Naveli smo već kako primarna kamera donosi 13MP s mogućnošću snimanja isto tako Full-HD video-zapisa. Pripadajuća kamera malo „strši“ u odnosu na stražnju stranu HTC One A9 pametnog telefona.

Ovdje je jasno vidljivo kako je HTC slijedio praksu Samsung Galaxy S6 (S6, S6 Edge, S6 Edge+) linije pametnih telefona, no ostaj vidjeti hoće li i u ostalim izvedenicama One A serije slijediti ovakvu praksu. Ispod kamere nailazimo na sekundarni zvučnik. Što se tiče unutrašnjosti već smo naveli Qualcomm Snapdragon 617 chipset kao i osmo-jezgreni procesor (odnosno četiri jezgre radnog takta 1.5GHz pripadaju Cortex-A53, dok su ostale četiri 1.2GHz pri isto tako Cortex-A53).

Ovdje valja posebnosti navesti kako HTC One A9 dolazi s dvjema različitim radnim memorijama.2 Ovisno o kapacitetu Interne memorije, no u našem slučaju Recenzirani model posjeduje 16GB, pa je tako i radna memorija donosila 2GB. U slučaju da Interna memorija donosi 32GB, onda se radna podiže za 1GB, te sveukupno donosi 3GB. Za kompletnu autonomiju pametnog telefona brigu vodi Li-Ion (neizmjenjiva) baterija, čiji kapacitet iznosi 2150mAh.

U svezi baterije još bi bili tako slobodni pa kazali kako HTC One A9 pametni telefon odnosno i njegov strujni adapter (punjač) donosi značajku Quick Charge 2.0 odnosno novijeg tipa (3.0). Kada se HTC One A9 gleda „običnim okom“ promatrača, isti na prvu izgleda kao Apple iPhone 6.

Bijela prednja pozadina, zakrivljenost rubova, samo su neki od detalja kojima HTC One A9 na prvi pogled odaje dojam da se radi o recimo modelu iPhonea, no znamo kako tome ipak nije tako.

Kamera:

HTC One A9 donosi primarnu kameru pri rezoluciji 13MP te s mogućnošću snimanja Full-HD video-zapisa. Na žalost HTC pri ovom modelu nije odlučio omogućiti snimanje 4K video-zapisa (čini se kako je to ipak rezervirano za gornji cjenovni-razred).

Sučelje Kamere identično je svim HTC modelima pametnih telefona, bez obzira radilo se o bilo kojem cjenovnom-razredu. 4Sve značajke raspoređene su u gornji te donji brid sučelja. Naravno nalazimo tu i dodatno postavke fotografije kao i video-zapisa.

Dok je u suštini kompletno sučelje krajnje minimalistički izvedeno bez puno „mudrovanja“.5 Pri snimanju Full-HD video-zapisa nakon podužeg snimanja, stražnja strana se postepeno ugrije, no to je normalno za svaki pametni telefon odnosno za svako snimanje u visokoj kvalitetni.

A kako to izgledaju fotografije te video-zapisi urađeni HTC One A9 pametnim telefonom, donosimo u nastavku.

Softver i Benchmark:

HTC One A9 koristi posljednju inačicu Android mobilne platforme (6.0 Marshmallow), dok se uskoro očekuje i nadogradnja na 6.0.1 Marshmallow. Premda je HTC One A9 visoki predstavnik srednjeg razreda, isti je odmah dobio HTC Sense 7 korisničko sučelje, što samo pokazuje koliko HTC želi ovim One A9 modelom zakoračiti te ostaviti traga na tržištu. Iako je kod starijih modela poput HTC One M9 te ostalih ova značajka itekako prisutna, tek smo ovdje posebno zamijetili i nadasve kvalitetno raspoređene „Postavke“ pametnog telefona. 7

Sve značajke te mogućnosti dolaze u svojoj sekciji, stoga smo sigurni kako će svi korisnici u bilo koje vrijeme, znati što traže na HTC One A9 modelu. Fluidnost sada HTC One A9 pametnog telefona s Androidom 6.0 Marshmallow, samo je dodatno naglašena uz HTC Sense 7 korisničko sučelje. Dok bi se isto to iskustvo trebalo dodatno optimizirati i poboljšati sveukupni dojam dolaskom 6.0,1 Marshmallow nadogradnje.

9

Benchmark testiranje i ovoga puta izvršili smo pomoću AnTuTu Benchmark aplikacija, koja je rangirala HTC One A9 pametni telefon pri bodovima od: 63272.

Ustupio na test:

HTC Hrvatska


Vezani članci:

HTC One M9 / (Recenzija)

Sony Xperia Z5 / (Recenzija)

Coolpad Modena / (Recenzija)

 

 

Zaključak

Specifikacije: - 8
Zaslon - 8
Dizajn, detalji, izrada: - 9
Kamera: - 8
Softver i Benchamark: - 8

8.2

Ove dane što smo se imali prilike družiti s HTC One A9 pametnim telefonom, sam nas je uređaj ugodno iznenadio. Premda smo možda na neki način očekivali i nekakav odmak od dosadašnjeg HTC One poslovanja te promoviranja uređaja, HTC One A9 ipak to donosi na drugačiji način. Naravno ovdje ne smijemo zaboraviti kako je riječ o predstavniku srednjeg-razreda pa s toga s cijenom od 5000kn, donosi sam vrh navedene cjenovne ponude. Nadamo se odnosno sigurni smo kako će HTC u dogledno vrijeme predstaviti i ostale One A modele, koji će svojim značajkama, mogućnostima te dizajnom ostaviti na „tragu“ sada aktualnog HTC One A9 modela, no kako će isti u nekim segmentima ipak uznapredovati, kako bi mnogi to i željeli.

User Rating: 4.48 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …