13 lipnja, 2024 11:10 pm

[Pristigao]: LG V10

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

NAS657

Nakon mnoštvo pisanja o dolasku LG V10 pametnog telefona, red bi bio da ga i iskušamo. Tako nam je isti dospio na vrata s namjerom da uživamo u njegovim blagodatima, idućih nekoliko dana. Možemo reći kako smo odmah na „prvi dodir“ osjetili „moć“ LG V10 pametnog telefona, njegovu snagu u dimenzijama i dizajnu kao i onu „unutrašnju“ iskušavajući ga.

LG V10 tržištu je predstavljen u listopadu prošle godine (2015). Sam dizajn kao i dimenzije od 159.6×79.3×8.6mm i težina pri 192g, odaju dojam „moći“, „sigurnosti“ te kvalitete izrade samog pametnog telefona, te posjeduje zaslon od vrlo velikih 5,7“ pri rezoluciji 1440x2560px (QHD), što pak rezultira gustoćom od 515ppi. LG V10, odnosno njegov zaslon zauzima negdje oko 70% prednje strane uređaja, što svakako nije mali te zanemarivi postotak. IPS LCD zaslon koji dolazi s LG V10 pametnim telefonom, dodatno je zaštićen Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem. Moramo navesti i to kako LG V10 osim primarnog donosi i sekundarni (omanji) zaslon veličine 2,1“, odnosno rezolucije 160x1040px. 6 Upravo je taj zaslon uvijek aktivan, odnosno kako navode iz LG-a s njime će korisnik uvijek biti u toku, što mu se dešava na pametnom telefonu. S time na umu LG nije implementirao LED notifikacijsko svijetlo, već je želio dovesti te obavijestiti korisnike o notifikacijama putem sekundarnog (omanjeg) zaslona.

S druge pak strane LG V10 dolazi u odvojivom kućištu, odnosno stražnju stranu moguće je skinuti, ispod koje se nalaze utor za Nano-SIM te microSD kapaciteta do 200GB. Sam LG V10 urađen je iz Metala, no ovdje se ne radi o „običnom“ Metalu već o posebnoj ediciji koja se posebno prilagođava pametnom telefonu.

S druge pak strane stražnjica LG V10 pametnog telefona, izrađena je isto tako od posebne vrste plastike, odnosno materijala na koji dodatno ide sloj koji nalikuje gumi, kako bi LG V10 što manje iskliznuo korisniku iz ruke ili pak dodatno se gibao na nekoj od površina (stol, zidić, itd).

Upravo je taj sloj odnosno stražnji poklopac dodatno zaštićen od padova te možebitnih udaraca MIL-STD-810G certifikatom, koji dodatnu zaštićuje unutrašnje dijelove pametnog telefona, posebice MicroSD te Nano-SIM karticu. Kada smo već spomenuti dostupnosti Eksterne memorije pri kapacitetu od 200GB, kažimo kako ona Interna dolazi pri kapacitetima od 32 te 64GB. Dok bez obzira na kapacitet Interne, Radna memorija raspolaže s 4GB.

https://www.youtube.com/watch?v=ELD_6aeHGKQ

Ostale značajke unutrašnjosti LG V10 modela isto tako nisu manje bitne. Ista je upotpunjena Qualcomm Snapdragon 808 chipsetom kao i šestero-jezgrenim procesorom (četiri-jezgre / Cortex-A53 / 1.44GHz / dvije-jezgre / Cortex-A57 / 1.82GHz).

Grafičke elemente sasvim smjelo te aktivne odrađuje Adreno 418 grafički procesor. 20Kamera LG V10 isto tako donosi pažnje vrijedne rezultate. Primarna raspolaže se 16MP te s mogućnošću snimanja 4K video zapisa pri 30fps, isto tako isto 30fps-a donosi i Full-HD, dok HD pruža kvalitetu prikaza pri 120fps-a. HDR način fotografiranja kao i Stereo snimanje zvuka također nije strani pojam za LG V10 pametni telefon.

Sekundarna (prednja) kamera donosi 5MP odnosno Dual-Camera način fotografiranja, tj, Prednja kamera posjeduje dvije kamere, za slikanje jedne odnosno više osoba, kako bi osobito u tim okolnostima fotografije bile što kvalitetnije i izražajnije. Video-zapisi snimaju se pri Full-HD kvaliteti prikaza.

Što se tiče povezivanja LG V10 donosi 3G, 4G (LTE), Bluetooth, Infracrveni porti, Wi-Fi, microUSB (2.0) za sinkronizaciju i punjenje kao i NFC. Android 5.1.1 Lollipop ponosno kroči kroz softversku stranu LG V10 pametnog telefona, premda smo nedavno pisali o pokretanju nadogradnje na Android 6.0.1 Marshmallow za LG V10, ona u trenutku pisanja ovih redova, nije dospjela. Osim Androida, LG se potrudio te na LG V10 donio i LG UX 4.0 korisničko sučelje, što samo može biti veliki plus za jedan ovakav pametni telefon.

Baterija LG V10 pametnog telefona dolazi pri kapacitetu od 3000mAh a riječ je o Li-Ion tipu baterije. Naravno ista je i izmjenjiva, što nas je na neki poseban načini dodatno obradovalo. LG V10 donosi i Quick Charge način punjenja, odnosno pri vremenskom razdoblju od 40min, baterija dostigne kapacitet napunjenosti od 50%.

Bez obzira na sve radujemo se idućim danima te našem Recenziju LG V10 pametnog telefona. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, prijedloge te sugestije slobodno nam se javite putem naše Facebook stranice ili na e-mail adresu: nino.krstacic@sat-multimedia.com. Recenziranje LG V10 pametnog telefona za nas počinje.


Vezani članci:

LG V10 dobiva Android 6.0 Marshmallow

LG predstavlja G5 – svoj prvi modularni pametni telefon

Samsung Galaxy S7 Active uskoro dolazi

 

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …