22 lipnja, 2024 4:38 am

Priprema 5G okruženja prema BEREC-u


BEREC je održao konferenciju za medije s finalnim izvješćem o važnim dokumentima za Europsko tržište elektroničkih komunikacija

U srijedu, 20. lipnja 2018., predsjednik europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije BEREC-a, Johanes Gungl, javnosti je prezentirao zaključke s 35. Plenarne sjednice. Konferencija za novinare održana je u Briselu, u Belgiji.

Gungl je stavio naglasak na važnosti BEREC-a u provođenju i olakšavanju brzog i nesmetanog razvoja 5G mreža u Europi. Ilustrirani dokument predstavlja pet glavnih dokumenata koji doprinose konačnom cilju. Svih pet dokumenata planirano je objaviti ove godine, a dva su već predstavljena tijekom ove konferencije.

5G i mobilne usluge: minimiziranje troškova, zajedničko razumijevanje i angažman

Jasne su prednosti u postizanju zajedničkih stajališta u razumijevanju načina kako pratiti pokrivenost mobilnim signalom. Zajedničko stajalište o praćenju mobilne pokrivenosti će olakšati zajedničko razumijevanje i promicati dosljedan pristup kako da ove informacije budu razumljive i dostupne diljem Europe.

“Kako bi poboljšali rezultat ovog Zajedničkog stajališta, željeli bi čuti mišljenja dionika tržišta o tehničkim specifikacijama i zajedničkim pragovima za praćenje mobilne pokrivenosti u Europi. Iz toga razloga pozivamo ih sve da se priključe javnoj raspravi koja počinje danas”, rekao je Gungl.

Drugi predstavljeni dokument je Izvješće o zajedničkom korištenju infrastrukture. “5G mreže su bazirane na malim ćelijama što znači da je potrebno više baznih stanica kako bi ispravno radile. Kako bi pomogao smanjiti troškove i ubrzao razvoj 5G mreže, BEREC je sakupio informacije o zajedničkom korištenju infrastrukture diljem Europe”, objasnio je Gungl.

Analiza tržišta: Ocjena utjecaja spajanja na cijene

Europsko tržište elektroničkih komunikacija teži koncentraciji, što ponajprije utječe na rad nacionalnih regulatornih tijela.

Stoga BEREC-ovo Izvješće o spajanjima i akvizicijama doprinosi u procjeni cjenovnih efekata nakon tri spajanja na mobilnom tržištu u Europi:

  • Spajanje Hutchison/Orange u Austriji (2013);
  • Spajanje Hutchison/Telefónica (brendovi: 3 i O2) u Irskoj (2014);
  • Spajanje Telefónica/KPN (brendovi: O2 i E-Plus) u Njemačkoj (2014).

Gungl je naglasio kako ovaj izvještaj također pruža i neke dokaze o utjecaju na kvalitetu usluga u Austriji i Njemačkoj.

Mreže nove generacije: deskriptivna analiza

Kako bi se dobio detaljniji uvid u “veleprodajne pristupne proizvode razine 2” i doprinijelo dosljednoj primjeni pristupnih proizvoda, kao i razmjeni znanja među regulatorima, Gungl je prezentirao i Izvješće o L2 veleprodajnim pristupnim proizvodima/ i naprednim bitstream ponudama za poduzeća (M4). Izvješće daje pregled veleprodajnih pristupnih proizvoda razine 2 nametnutih na tržištu 4 s fokusom na napredne bitstream proizvode (ne uključujući Ethernet iznajmljene vodove).

Potpuni popis javnih dokumenata usvojenih na plenarnim sastancima dostupan je na web stranici BEREC-a. Sljedeći plenarni sastanak BEREC-a održat će se u Portorožu u Sloveniji, 4. i 5. listopada 2018.

Andrija Jovićević

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …