20 svibnja, 2024 11:18 pm

Prava gigabitna 5G mreža dostupna u Hrvatskoj

Andrija Jovićević

A1 Hrvatska započela je s pružanjem usluga na pravoj, gigabitnoj 5G mreži. Temeljem odluke Vijeća HAKOM-a o dodijeli radiofrekvencijskog spektra za 5G na javnoj aukciji, kompanija je aktivirala 5G mrežu u frekvencijskim pojasevima na 700 MHz i 3600 MHz. Zahvaljujući novim frekvencijama napokon su u Hrvatskoj stvoreni uvjeti za implementaciju pravog 5G-a koji omogućava gigabitne brzine i nisku latenciju.

A1 Hrvatska se posljednje dvije godine značajnim investicijama, prilagodbom čitave arhitekture mreže i implementacijom najnovijih radijskih tehnologija pripremala za uvođenje mreže nove generacije koja će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavka i razvoja. Uz sve zahtjeve definirane dokumentacijom za aukciju radiofrekvencijskog spektra, pokretanjem prave, gigabitne A1 5G mreže pokrit će se sva županijska središta, njih 20, i Grad Zagreb. Domaći i turisti mogu surfati na A1 5G mreži u nekim od turističkih središta kao što su: Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice. Također, kompanija je preuzela obveze pokrivanja određenih ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje danas nemaju adekvatan pristup internetu čime se stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj i veću kvalitetu života.

U radiofrekvencijskom pojasu na 700 MHz osiguran je blok 2×10 MHz. Njime će se pokrivati velika područja, pa tako i ona manje dostupna poput ruralnih krajeva, cestovnih i željezničkih pravaca. Također, frekvencijski pojas na 700 MHz važan je zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju. On omogućava pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego minimalno vrijeme odziva čime se otvaraju vrata primjeni napredne komunikacije uređaja i strojeva te primjena rješenja poput potpomognute i autonomne vožnje. U radiofrekvencijskom pojasu na 3600 MHz akvizirano je 100 MHz što predstavlja optimalan resurs koji će omogućiti maksimalne brzine za uređaje u navedenom frekvencijskom području. Njime je također značajno povećan kapacitet u odnosu na postojeću 4G mrežu te su omogućene brzine 1 – 1,5 Gbps. U pojasu na 26 GHz osigurano je 200 MHz namijenjenih za pokrivanje mikrolokacija visokim kapacitetom i brzinama (u početku 2 Gbps, a kroz daljnji razvoj i do 10 Gbps), poput stadiona i dvorana. Uz to, pruža najnižu moguću latenciju za industrijsku primjenu kroz instalaciju za specifične potrebe unutar proizvodnog pogona poput automatizacije i robotizacije.

Nova 5G mreža bit će u narednom razdoblju aktivirana svim privatnim i poslovnim korisnicima Savršene i Bezbrižne mobilne tarife te poslovne Premium BIZ. Dostupnost ovisi o tome podržava li uređaj 5G mrežu i je li na njemu uključena (uz 2G, 3G i LTE), što korisnik može sam podešavati u postavkama mobitela. Uskoro će biti dostupan i kućni Internet preko A1 5G-a čime će se kvalitetan širokopojasni internet omogućiti i u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica.

Podsjećamo, A1 Hrvatska prva je demonstrirala gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3600 MHz, kao i u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz. U suradnji sa startupom Gideon Brothers testiran je autonomni, logistički robot na 5G mreži i prikazane mogućnosti koje donosi Industrija 4.0. Također, najmodernija optička i 5G infrastruktura već su postavljene u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj gdje  developeri i polaznici programa za razvoj igara imaju priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama kako bi bili globalno konkurentni.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AGON by AOC širi svoju novu G4 gaming seriju

Piše: Darko Brlečić AGON by AOC – jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora i …