19 svibnja, 2024 4:33 pm

Pouzdanost i domet satelitskog prijenosa

Pripremio: Andrija Jovićević

U ovom trenutku, ASTRA sateliti dosežu do 156 milijuna kućanstava u Europi.1. Prijenos signala putem satelitskih tehnologija već je godinama vodeći način primanja televizijskih sadržaja. Zato jedobro podsjetiti se na najvažnije prednosti prijenosa signala putem satelita i usporediti ih s ostalim tehnologijama na tržištu.

Jedna od najvažnijih stvari kad je u pitanju signal koji se prima putem satelita jest to što on uopće ne ovisi o zemljopisnim uvjetima, kao što je topografija određenog terena. Uz to, kvaliteta satelitskog prijenosa ne ovisi niti o uvjetima u okolišu – na njega ne djeluju prirodne katastrofe, teroristički napadi ili politički problemi. Ta neovisnost moguća je zbog toga što se  sateliti nalaze na geostacionarnim orbitama, 36 tisuća kilometara iznad površine planeta Zemlja.
Ta činjenica povezana je i s drugom važnom prednošću prijenosa signala putem satelita – s njegovim dometom. Signal koji se prenosi putem satelita može dosegnuti do najrazličitijih vrsta primatelja, počevši od onih koji žive u ruralnim do onih koji žive u rijetko naseljenim ili potpuno pustim predjelima, neovisno od tome gdje se nalaze ili o tome kakav je teren oko njih.
Zato sateliti omogućuju prijenos TV signala i pristup Internetu u manje razvijenim područjima, kao što su pojedini dijelovi Afrike ili Azije. SES sateliti pokrivaju 99.9989 % globusa. Vjerojatnost njihova oštećenja iznosi samo 0,6% – što je za 40 posto manje od prosjeka u telekomunikacijskom sektoru.
Kad se gleda iz te perspektive, satelitski prijenos signala je najpouzdanija i najsigurnija tehnologija. Na svakoj lokaciji koja je pokrivena satelitskim signalom može se gledati sadržaj najviše kvalitete slike i reprodukcije zvuka. To je posebno važno zbog sve veće potražnje za Ultra HD programima. Već sad, SES nudi 32 UHD kanala u svijetu. Od toga, tri su dostupna u Europi u FTA načinu prijenosa putem  satelita ASTRA smještenom na orbitalnom na položaju 19.2°E. Očekuje se da će 4K tehnologija biti budućnost televizije i svih ostalih vrsta video prijenosa.

Važnost kombiniranja različitih tehnologija u maksimiziranju dosega sadržaja vidi se iz rezultata upravo navedenog istraživanja. Oni pokazuju kako 94 posto kabelskih operatora i 90 posto pružatelja usluga IPTV-a u Europi u svoje prijenose uključuju i kanale koji dolaze s ASTRA satelita, bilo da su u HD ili Ultra HD kvaliteti.


¹ European Satellite Monitor 2016, B2B istraživanje provedeno u Sjevernoj i Latinskoj Americi, među
operaterima vodećih kabelskih TV, IPTV i pay-TV mreža. Riječ je o analizama i procjenama koje tvrtka
SES radi sama za sebe. Lyngsat Q4

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Persiana Fight HD novi sportski FTA kanal na 52E

Na satelitu TürkmenÄlem/Monacosat (52°E) pokrenut je novi besplatni (FTA) kanal visoke definicije (HDTV) pod brendom …