30 svibnja, 2024 6:30 pm

Philips Fidelio B97 Soundbar -TEST

Pojam Soundbar vrlo često se veže za aktivne zvučnike koji dolaze u obliku duge letve kao nadogradnja na tanke televizore.  Philips Fidelio B97 je daleko od toga . Na prvi pogled on izgleda poput moderne izvedbe  lifestyle uređaja, no on je moderna kombinacija aktivnog zvučnika s popratnim odvojivim bežičnim satelitima, raznih varijanti kinematografskog zvuka i povezivosti.

Autor: Darko Brlečić

Otpakiravanje

Dobro dizajnirana ambalaža je nerijetko mamac za kupce a  u tom pogledu Philips je među proizvođačima otišao najdalje.  Kombinacija crne osnovne s grafitno sivom i bijelom kao podlogom za sliku proizvoda uistinu pokazuje određenu ljepotu, estetski uravnoteženo po cijelom pakiranju. Kutija je u odnosu na konkurenciju prilično široka, pa treba biti vrlo oprezan kod transporta a  toplo preporučujem korištenje manjih kolica za što lakši prijenos ovakvog tereta. U spomenutoj širokoj kutiji nalaze se tri odjeljka jedan veliki za aktivni bežični subwoofer, jedan za zaobljeni Fidelio soundbar i jedan za odvojive bežične satelitske zvučnike s popratnim priključcima.

Dizajn

Iako spadam u populaciju kojoj je bitna masa zvučnika po visini, dubini, širini i dužini, to mi kod soundbar zvučnika nije toliko bitno  koliko njegova kompaktnost i maksimalna funkcionalnost. Fidelio B97 je dugačko 131 cm što će se mnogima činiti dugačak, to zapravo nije, taman za pokrivanje dimenzija televizora od 55 inča. Ipak volumen zvuka mora biti similaran volumenu slike. Fidelio B97 je visok samo 5.6cm, te će se kao takav dobro uklopiti kod modernih OLED i QLED televizora.

Samo kućište soundbara je konstruirano od perforiranog metala. Zatamnjeni polirani finiš s odvojivim modulima i završnim bočnim kapama  koje se odvajaju kada se na soundbar spajaju sateliti daje vrhunski izgled. Priloženi subwoofer djeluje sasvim prozaično, poput ostalih modela subwoofera kakve koristi konkurencija.

 

Unutrašnjost

Unutar testiranog  soundbara  nalazi  se kompleks zvučničkih jedinica: centralni zvučnik se sastoji od po dvije jedinice punog raspona smještene na lijevoj i desnoj strani, zatim prednjeg  zvučničkog sustava(Front) koji se sastoji od četiri jedinice također punog raspona smještene na lijevoj i desnoj strani, tu su dva visokotonca smještena po jedan na svakoj strani. Za reprodukciju  Dolby Atmosa su zadužene dvije zvučničke jedinice – po jedna na svakoj strani, te se  na kraju lijeve i desne strane nalazi po jedan visokotonac. Dimenzije ugrađenih jedinica punog raspona su 3,5 inča, Dolby Atmos jedinice su 2,5 inča dok  su visokotonci dimenzija 19mm.

 

Unutrašnjost satelita

Priloženi odvojivi satelitski zvučnici posjeduju USB-C konektor za punjenje autonomne baterije koja omogućuje rad do 8 sati u bežičnom modu. Unutar satelita se nalaze po dvije  full range zvučničke jedinice i dva visokotonca. Na stranicama satelita se nalaze gumirane nogice koje omogućuju vertikalni ili horizontalni smještaj. Na stražnjoj strani svakog satelita se nalazi mala tipka za paljenje/gašenje.

Opremljenost

Fidelio B97 posjeduje dva HDMI ulazna priključka, jedan eARC HDMI priključak za komunikaciju s televizorom, optički audio priključak i analogni 3,5mm priključak. Bežična povezivost uključuje Bluetooth i Play-Fi za koje je potrebno skinuti aplikaciju na mobilni uređaj te sve povezati preko Wi-Fi mreže.

Performanse

Prije samog konkretnog testiranja, dva priložena satelita sam spojio na soundbar kako bih napunio za rad u dužen vremenskom periodu. Za 120 minuta punjenja oni rade punih 8 sati u punom radnom opsegu. Sateliti posjeduju USB-C priključak za punjenje preko punjača mobitela, ali ta verzija punjenja duže traje.

Stereo zvuk u gore spomenutoj konfiguraciji daje više nego dobre rezultate. Zvučna pozornica ide više u širinu nego u dubinu. Ugrađene male zvučničke jedinice imaju dobar i precizan udar kod raspona između dubokih i srednjih tonova, dok subwoofer ima solidan volumen.

Saturday Night in San Franciso

Akustični koncert je snimljen u The Warfield Theatreu u San Franciscu u prosincu 1980, i objavljen u travnju 1981. Radilo se o dvije večeri.  Format tri gitare i ništa drugo daje neke lijepe značajke;   tako da je lakše reći tko što svira i odabrati fizičke razlike između instrumenata. Paco De Lucia  ostaje pri svom flamenco stilu, svirajući španjolsku gitaru noktima, Al  Di Meola i John McLaughlin su poznati po svojem jazz-rocking stilu. Pravi kontrastni stilovi svakom instrumentu daju drugačiju boju, zvuk i karakter. Ovdje Fidelio B97 više nego dobro odrađuje svoj zadatak, akustična glazba mu odgovara svojom brzinom, fluidnošću, dok subwoofer s prezentacijom bassa malo iskače naprijed, sve u granicama podnošljivog.

Filmski zvuk

Fidelio B97 je  svojom prezentacijom kinematografskog zvuka pokazao veliku sposobnost za rekreaciju takve vrste zvučnog zapisa. Ratna drama Greyhound koja se odvija u vodama oceana kao miks različitog zvukovlja je odlično odrađen zadatak. Dijalog između zapovjednika USS Keelinga i njegove posade je zanimljivo prezentiran tako što sam dijalog zvuči dosta povučeno prema unatrag dok monolog jednog od članova posade zvuči kao da se nalazi u prostoriji slušatelja. Atmosfera mračne neizvjesnosti ima svoju suptilnost i točnost. Tu Fidelio B97 pokazuje pozicioniranje svakog specifičnog efekta, dok subwoofer plastično dočarava naglo izron neprijateljske podmornice i prateću kanonadu raznih torpeda. Philips Fidelio B97 prezentira oštrinu prodornost bez izobličenja, dok duboki tonovi fino ispunjavanju zvučnu sliku.

Stranger Things, Netflix HDR – svaka epizoda ima svoj osebujni stil iz scenarija koji neodoljivo podsjeća na slične tekstove iz ranih 80-tih godina. Ti različiti stilovi su popraćeni različitom glazbom ali i efektima koji u jednom trenutku izazivaju jezu. Za takvo što je Fidelio B97 izuzetan partner. Zahvaljujući odvojivim satelitima, Philips Fidelio B97 jedan je od najuvjerljivijih soundbar zvučnika na našem tržištu. Zvučna pozornica može biti široka i glasna ovisno o filmskom/ video predlošku, nikad iritantna niti napadna.

Što nudi konkurencija

Samsung HW-Q930B dolazi s nešto većim odvojivim satelitima i vlastitom optimizacijom zvuka prema prostoriji. Bose Smart Soundbar 900 dolazi bez popratnih satelita i subwoofera (za navedeno je potrebna nadoplata) ali zato posjeduje softwerska rješenja i kalibraciju zvuka prema sobnoj akustici sasvim drugačije nego što konkurencija nudi. Klipsch Cinema 1200 dolazi iz kompanije gdje nikada ništa nije bilo prepušteno slučaju. Njegova estetika ne spada u moderne fancy dizajne, ali zato zvučne performanse nude pregršt zadovoljstva.

Tehničke specifikacije
7.1.2 Soundbar
Sustav. 7.1.2
Ukupna snaga: 450 watta
Hi-Res Audio: Da
4K zvuk: Ne
Audio formati: LPCM, Dolby Digital, DTS Digital Surround, Dolby Atmos, IMAX
Chromecast: Da
Ethernet : Ne
Wi-Fi : Da
Play-Fi: Da
Bluetooth: Da
HDMI: 2 x ulaz, 1xeARC/ARC(izlaz)
Optički: Da
USB: Ne
RCA 3.5mm : Da
Pilot : Classic Remote

Ustupio: TP VISION

Cijena: 10.569,00 kn

Ocjena

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 9
Kvaliteta stereo zvuka - 8.5
Kvaliteta surround zvuka - 9.2
Povezivost - 9
Uloženo/dobiveno - 9

9

Ukupan dojam

Fidelio B97 je nositelj premium segmenta u Philipsu. Zvučni koncept 7.1.2 s odvojivim zvučnicima koji posjeduju bežičnu povezivost kako po signalu tako i po napajanju zasigurno će zaintrigirati moderne korisnike. Montaža navedenih satelita na zid daje estetsku fleksibilnost vašem kućnom zadovoljstvu. Fidelio B97 nudi široku zvučnu pozornicu s dovoljno glasnoće, a opet ne napadnu. Dubinska perspektiva nije nešto pretjerano uočljiva, ali zato subwoofer daje dubok i potentan zvuk kod filmova i koncerata. Priloženi daljinski upravljač daje iznimnu fleksibilnu uporabljivost, a ugrađene predefinirane postavke omogućuju adaptaciju zvuka prema preferencijama korisnika. Uglavnom topla preporuka za razmatranje prilikom odabira soundbar zvučničkih sustava.

User Rating: 4.61 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …

Odgovori