travanj 25, 2018 8:45 am
Početna / AV Multimedija / Panasonic OLED TV TX-55EZ952 sa konkurentnom cijenom

Panasonic OLED TV TX-55EZ952 sa konkurentnom cijenom

EZ952 je pristupačniji od Panasonicovih dviju ‘Pro 4K’ 2017 OLED TV ponuda. Za razliku od  EZ1002/EZ1000, ovaj model dolazi u oba 65-inčni i 55-inčni oblik, i ima uobičajeni oblik . Ovdje je manji set, koji  ima konkurentnu cijenu od suparničkog OLED zaslona tvrtke LG i Philips.

Kada je riječ o dizajnu, Panasonic je usvojio minimalistički pristup. Stalak za postolje može izgledati osnovno, ali i ekstremno elegantan, a okvir je super tanak . Dok je panel tanak samo 4 mm, a dodatci prema elektronici, tuneru i ulazima, samo povećavaju dubinu do 48 mm. Povezivost je dobra. Postoje 4 HDMI, sve HDCP 2.2-kompatibilne za 4K izvore, kao što su UHD Blu-ray player i set-top box. Jedan od HDMI ima ARC-mogućnost, tako da možete imati dobar sustav zvuka ili sustav kućnog kina.

Tu su i tri USB, od kojih je jedan brz konektor v3.0 za prebacivanje sa vremenskim pomakom na USB tvrde diskove; Optički digitalni audio izlaz; Mini-jack adapter za komponente i kompozitni AV, kao i Panasonicove želje, čitač SD kartica. Dual band Wi-Fi je standard i ima Ethernet LAN . Dva satelitskih tunera su dostupna, plus Freeview Play.

EZ952 dolazi s dva daljinska upravljača, elegantan IR pokazivač s lijepim metalnim završetkom i manjim Bluetooth touch alternativom. To su stvari koje će Vas oduševiti , HD Premium akreditaciju, a certificiran je od THX. Podržava industrijski standard HDR10, a tu je i ažuriranje firmvera za HLG emitiranje HDR podrške u pripremi. Ipak, nije kompatibilan s Dolby Visionom.

Dizajn TL: DR: EZ952 ima pristupačan minimalistički stil s klasičnim postoljem i izuzetno suženim okvirom.

Smart OS

Došlo je do nekih promjena na Panasonicovoj platformi Smart TV za 2017., ali vjerojatno ih nećete odmah primijetiti. Početni zaslon 2.0, nekada poznat kao Firefox TV OS, briljantno je jednostavan za korištenje, ali moćan u smislu funkcionalnosti. Komplet se pokreće s tri tablice – Live TV, Apps i Devices – ali možete dodati još. Na primjer, ako želite prečac do Wuaki TV-a, možete ga prikvačiti na početni zaslon; Isto tako i ulaz Blu-ray playera.

Ažurirane značajke Smart uključuju mape za više korisnika, gumb My App na daljinskom upravljaču koji se mogu prilagoditi za brži pristup željenom sadržaju i obnovljeni Media Player koji podržava 4K HDR10 i HLG HDR.

Streaming servisna podrška je označena sa desne strane. Osim Netflixa, koji streama u 4K i HDR-u i YouTubeu koji podržava 4K, dobivate sve glavne usluge gledanja televizije (BBC iPlayer, ITV Hub, All4, potražnja 5). Iako je za našu audiciju bilo samo rezervirano mjesto za Amazon videozapis, ova će aplikacija uskoro biti uživo uz pomoć podrške za 4K streaminga.

Zemaljski tuner je Freeview Play, koji je za neinitiiran najnoviji razvoj platforme Freeview kanala. Upotrebljava programski vodič za ponovni unos za jednostavan pristup svim ključnim sadržajima za nadoknadu. Također dolazi s obnovljenim alatima za pretraživanje i preporuku i Vodič za brzi pregled koji prikazuje prošle, sadašnje i buduće televizijske emisije za trenutni kanal.

Komplet je također kompatibilan s DLNA standardom. Hit Devices i dobit ćete popis lokalnih izvora i umreženih uređaja. Kliknite na NAS i od vas će se tražiti da odaberete glazbu, video ili fotografije. Zahvaljujući četverojezgrenom procesoru, pregledavanje mrežnih mapa je prikladno brzo.

Smart TV TL; DR: Jednostavna, ali moćna povezana platforma nudi sve ključne usluge prijenosa i nadoknade.

Iako je jednostavno previše naglasiti rezoluciju od 2160p i visoki dinamički raspon (HDR), ovo prilično slabi činjenicu da EZ952 briljantno obrađuje 1080p i 4K SDR. Ploča se odlikuje sjajnim HD materijalom, a dok ne dodaje pojedinosti, ekstra piksela gustoća daje predivnu kinematografsku sliku.

Prostor EZ952 ‘Pro 4K’ odnosi se na činjenicu da je obrada slike prilagođena pomoću holivudskih oglasa. I očito su učinili sjajni posao. Ovaj panel UHD je ljepota koja nudi vrhunske detalje, ukusnu dinamiku i bogatu široku paletu boja. Vidjeli smo  vrhunsku svjetlinu HDR, ali to ne utječe na kvalitetu dinamičke prezentacije.

Komplet nudi sveobuhvatan raspon kontrole, ali najvećim dijelom nećete osjetiti potrebu za odstupanjem od Auto. Svi uobičajeni parametri slike mogu se ugađati, uključujući Luminance, Contrast, Brightness, Color, Tint i Sharpness. Preporučujemo smanjenje oštrine slike na 45 kako biste izbjegli prekomjerno zvonjenje i isključivanje senzora ambijentalnog svjetla za dosljednost slike.

Način prikaza slike uključuje dinamičke, normalne, kino, THX Cinema, THX svijetle sobe, True Cinema, Custom i Professional 1 i 2. Na raspolaganju je i način rada s velikim brzinama putem izbornika Slika / opcije. S HDR izvora, set se okrene na HDR verziju istog unaprijed postavljenog.

Normalni način rada bit će zadana opcija za većinu gledanja; Nudi dobru prosječnu svjetlinu slike, beskompromisnu jasnoću slike i boju .

Cinema je iznenađujuće slična, iako s toplijom ravnotežom boja. True Cinema je tamna iteracija, koja će jednostavno izgledati prenapučena u umjereno osvijetljenoj sobi. Ni THX modovi nisu prikladni za sadržaj od 4K i vjerojatno su najbolje ignorirani.

EZ952 dijeli isti HCX2 procesor za boju kao EZ1002, no nedostaje apsolutni crni filtar svog većeg brata. Jedna od posljedica je da se na zaslonu pojavljuje blago smećkasti ton. Očito, to se ne može vidjeti pri pregledu.

Kada se radi o testnim uzorcima, EZ952 nudi punu razlučivost od 4K u svim načinima gledanja, iako THX postavlja kontrast i definiciju zvučnika. Jednostavna razina finih pojedinosti često je hipnotizirana. Koristeći 0-1000 nit rampu, možemo vidjeti skup učinkovitih tonova karte do 1000 u nitima.

Lako je fiksirati na velike efekte HDR-a, ali može oživjeti najopasnije scene. U otvaranju epizode Iron Fist (Netflix), kada se titularni junak Danny Rand prvi put pojavio na sunčanim ulicama New Yorka, bijele košulje i komadi putnika ping s ekrana. Sunčeva svjetlost uvjerljivo zasljepljuje neboder Rand.

100% DCI-P3 prostora boja, a zasigurno nema sumnje u bogatstvo prezentacije. Zapanjujući krajolici na Mad Max Fury Roadu (UHD Blu-ray), koji sadrže duboke crvene pustinje i živopisni plavi nebo, izgledaju daleko uznemirujuće od SDR 1080p verzije filma.

EZ952 HDR vrhunska svjetlina znatno je bolja od Panasonicovog prvog OLED izleta, ali nije vodeća u klasi. Izmjerili smo 579 nita s prozorom od 5%, u HDR Normal modu s punom osvjetljenjem. To je ispred onoga što je potrebno za certifikat Ultra HD Premium za OLED.

Valja napomenuti da stvarni spektralni izričaji, poput vatrometnih zaslona, ​​reflektora sjaja, sunca itd., Obično zauzimaju manje od 5% površine zaslona.

Nasuprot tome, zaslon punog polja SDR mjeren je na 143 nita u normalnom načinu prikaza.

HDR Brightness Enhancer pruža optimizaciju HDR kvalitete slike u sobama s visokim ambijentalnim svjetlom. Često, HDR detaljno vidljiv u uvjetima slabog osvjetljenja ne može se vidjeti u svjetlijim prostorijama. Procesor suptilno povećava osvjetljenje kako bi nadoknadio, a da nije osvijetlio cijelu sliku. To čini suptilnu razliku, ali nije dostupna u normalnim i dinamičnim načinima prikaza.

Dok je Panasonicova obrada slike vrhunska , manje nas uvjerava Intelligent Frame Creation, način interpolacije slike koji je dizajniran za suzbijanje sudara i zamućenja slike. IFC dolazi u tri snage, kao i Off i Custom, od kojih posljednja omogućuju pojedinačno podešavanje smanjenja zamućenja i filmskog .

Jedina IFC postavka koja bi se preporučila je Minimum. To općenito daje čistiju pokretnu sliku. Međutim, ako uključujete IFC Mid ili Max, predmeti gibanja oko pokretnih objekata postaju vrlo očiti.

Zapravo, IFC ima ograničen utjecaj na detalje pokreta. Ako želite zadržati razlučivost pokretanja, pokušajte s postavkom Clear Motion. Međutim, dok mjeri dobro, zadržavajući punih 1080 redaka na pokretnom HD test uzorku, nametljiv treperenje čini krajnji rezultat neozbiljan.

Jedino područje na kojem je postavljena izvedba je zvuk. Televizor ima zvučnike sa stražnjim svjetlom, koji savršeno rade. Međutim, dok EZ952 ima sposobnost punjenja zvuka u sobu, zahvaljujući 40 W stereo pojačalu.

LG je dugo postavio tempo kada je u pitanju OLED tehnologija, a 55-inčni B7 nudi sliku koja je gotovo jednako dobra, zajedno s jednako izvrsnom pametnom platformom, webOS-om. B7 ima jednu ključnu prednost, iako nudi kompatibilnost sa Dolby Vision HDR. Dolby Vision HDR još nije dostupan, no izbor za gledanje vjerojatno će rasti.

Još jedna atraktivna alternativa je OLED tehnologija tvrtke Philips 55POSF901F. Ovaj 55-inčni zaslon dolazi s integriranom rasvjetom Ambilight raspoloženja. Također ima vrhunski zvuk, zahvaljujući (neizmjenjivoj) zvučnoj traci.

Ako ste dugogodišnji vlasnik plazma televizora Panasonic, onda napokon imate dobar razlog za nadogradnju. EZ952 je slab na trikovima, ali sposoban za vrhunske slike. Slike su pune i filmske, a njegova primjena HDR-a lagana je za oko. Oni koji traže najsvjetlije moguće HDR naglašava vjerojatno neće biti zadovoljeni, ali ako je umjetnička izvedba crne razine više vaša stvar onda nećete biti razočarani.

Uz Takav OLED TV svakako preporučamo satelitsku antenu kao najbolji izvor kvalitetnog HD i UltraHD signala. Video u prilogu:

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

8K prijenos poticaj proizvodnje UHD televizora

Do 1K u prvoj godini Paul Gray, direktor istraživanja na IHS Markit, očekuje skromnu globalnu …