18 lipnja, 2024 4:25 am

PANASONIC SC-TMAX10

Moćan mališan

Autor: Darko Brlečić

Pojavom bežičnih samostojećih zvučnika pokrenuta je nova trgovačka niša čiji je cilj mlađa populacija. Prvenstveno se to odnosi na mlade ljude koji preferiraju sustav zabave po principu – all in one box – sve u jednoj kutiji. U toj jednoj kutiji osim zvučnika se nalazi Bluetooth sklop za popularno bežično povezivanje, CD reproduktor, USB reproduktor,FM prijemnik, priključci za vanjski mikrofon, digitalno pojačalo nemale snage i atraktivna plavičasta rasvjeta za kompletan dojam. Sve navedeno se nalazi u crnom zaobljenom kućištu od tvrde plastike. Smještaj ovakvog zabavnog sustava nije problematičan što će znati cijeniti vlasnici manjih stambenih prostora, a i akustički nije zahtjevan.

 

Tehnički opis

SC-TMAX10 sa svojom visinom od 585milimetara je najmanji bežični zvučnik iz Panasonicove ponude bežičnih samostojećih zvučnika. Svojim vizualnim dizajnom nimalo ne odskače od konkurencije. Imam dojam daje  taj vizualni dizajn zajednički dogovor svih relevantnih proizvođača(LG, SONY, PANASONIC),jedina razlika između konkurenata je ugrađena elektronika i popratna višebojna rasvjeta. Prednjim djelom ovog zvučnika dominira dubokotonska  jedinica od 20 cm  a oko nje se nalazi prsten koji isijava plavičastu svjetlost. Dva visokotonca od po 6cm nalaze se na gornjem djelu prednje strane, jedan je smješten na lijevoj a jedan na desnoj strani. Za kvalitetan pogon ugrađenih zvučničkih jedinica brine se digitalno pojačalo snage od 150 watta što je dostatno za jasno i glasno slušanje. Na samom pokrovu zvučnika nalaze se sve funkcijske tipke, a posebno je dominantna velika rotacijska tipka za regulaciju glasnoće. Na stražnjoj strani se nalaze dva ulazna priključka za mikrofone, jedan USB priključak, jedan set RCA ulaznih priključaka, jedan optički audio priključak, antenski ulazni priključak i ulazni USB-B priključak za dodatno napajanje putem prijenosne baterije(Power bank). Za potpuni uporabni komfor brine se mali funkcionalni daljinski upravljač.

Funkcionalnost u službi zabave

Prve dvije stvari kod otpakiravanja koje sam primijetio odnose se  na kvalitetu izrade. Tako, prva stvar se odnosi  na kvalitetu plastičnog kućišta kombiniranog s drvenim pločama koje je u potpunosti zaobljeno i nešto čvršće u odnosu na konkurenciju. Druga stvar se odnosi na plastične funkcijske tipke koje su nešto tvrđe negoli je to slučaj kod konkurencije koja preferira tipke na tzv. soft-touch. Naime, mlađa populacija kojoj je namijenjen ovaj proizvod voli instantnu reakcijua  mogli bi imati zamjerke na ovakvu vrstu tipaka. Teško je danas svakome udovoljiti . Ugrađeni EQ dolazi s dvije vrste postavki: predefinirane postavke koje se odnose na vrstu/žanr glazbenog zapisa, pa se može birati između – ROCK, POP, AFRO BEAT, ARABIC, PERSIAN, INDIA BASS, MALAY POP, ELECTRONICA, REGGAE TON , SALSA, SAMBA, KARAOKE, FLAT.  Druga vrsta postavki se odnosi na dodatnu regulaciju razine dubokih (BASS),srednjih (MID) i visokih (TREBLE) tonova i  i to koracima od 1 -4. Pa tko voli neka izvoli !

Za prvo preslušavanje sam koristio mobitel kao izvor zvuka jer je prvenstveno tomu uređaj namijenjen  za bežičnu povezivost s mobilnim napravama. Bluetooth povezivost normalno funkcionira, ali kvaliteta zvuka i dalje kaska za žičanom poveznicom, osjeti se razlika u samoj punoći zvuka.

Reprodukcija zvučnog zapisa s USB memorije je besprijekorna,  SC-TMAX10 čita sve formate, ali mi nije jasno zašto je podržana samo USB 2.0 revizija a ne 3.0, te zašto sustav nije optimiziran da čita Sve s HDD prijenosne memorije ? Pa valjda će se u dogledno vrijeme i to naći na ovakvom zvučniku.

Black Rhodium Prelude  RCA/3.5mm

S obzirom na to  da ovaj prijenosni zvučnik posjeduje EQ postavke prema tipu/žanru glazbe iskoristio sam mogućnost i postavio na tip- ELECTRONICA, jer se u ladici ugrađenom CD reproduktora vrtio album JEAN-MICHEL JARRE  EQUINOXE INFINITY, pri tom sam razinu dubokih, srednjih i visokih tonova smanjio na 1, jer je snimka sama po sebi odlično napravljena pa nisu potrebna znatna tonska izdizanja. Punokrvni zvuk elektronskih instrumenata i dodatnih naprava je natprosječno slušljiv na svim razinama glasnoće, nema iritantnih parazitskih tonskih primjesa. Ovo će posebno cijeniti ljubitelji modernih ritmova baziranih na elektronskoj glazbi, svojevrsni užitak bez razmišljanja o eventualnoj glavobolji. Kraj testa je pripao rock glazbi uz malo igranja s DJ funkcijama, onako da se razbije monotonija. Moram priznati da sam  se solidno poigrao s glazbom U2-album SONGS OF EXPERIENCE. Najbolja DJ postavka, barem po mom ukusu je SAMPLE, onako lagano igranje s melodijom kao u nekom klupskom ozračju, ali u kućnim uvjetima. Za korištenje te funkcije potrebno je istovremeno koristi daljinski upravljač i tipku s određenom oznakom (DJ1,DJ2,DJ3,DJ4,DJ5, DJ6).Svaka od navedenih nudi drugačije iskustvo. Držim da je ovakav tip implementiranih postavki dobar svojevrsni alat za otkrivanje prikrivenih talenata kod samog korisnika. Za obiteljsku zabavu tu su dva ulazna priključka za mikrofone, što će posebno veseliti ljude koji vole KARAOKE session prilikom  proslave rođendana ili sličnih veselica. Za taj dodatak palac prema gore !

Tehničke specifikacije

Vrsta: Sustav bežičnih zvučnika

Snaga: 2×150 watta (3Ohma)

Zvučnički sustav: Dvostazni

AIRQAKE BASS : Da
DJ Efekti: Da
Disk za reprodukciju: CD-R/RW

USB: 1x reprodukcija,
Priključak za mikrofon: 2x(6,3mm)

KARAOKE: Da
Audio ulaz: 1Xrca,1Xtoslink

FM: 30 postaja
Bluetooth: Da

USB Micro-B:Da (vanjsko napajanje 5V/2A)

Pilot: Classic Remote
Prosječna maloprodajna cijena:  1.800 kn

Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10020 Zagreb

Ukupan dojam

SC-TMAX10 prijenosni zvučnički sustav je prije svega namijenjen publici koja glazbu doživljava kao zabavu za relaksaciju ili kao dodatak raznim proslavama i veselicama.

Pozitivno: dobar i glasan zvuk,DJ efekti,KARAOKE,optički ulazni priključak, USB konekcija za napajanje preko vanjske baterije, fizička kvaliteta izrade, povoljna cijena.

Negativno: izostanak USB poveznice nove generacije

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …