19 svibnja, 2024 3:37 pm

Pad piratstva EU sadržaja na mreži

Potrošnja piratskih internetskih filmskih, televizijskih i glazbenih sadržaja u EU pada, navodi se u novom izvješću Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Istraživanje pokazuje da je između 2017. i 2018. ukupni pristup piratskim sadržajima u EU u prosjeku opao za 15,1 posto.

Najbrži pad zabilježen je u potrošnji piratske glazbe koja je u prosjeku pala za 32 posto u cijeloj EU, a slijedila je potrošnja piratskih filmova (smanjenje od 19,2 posto) i potrošnja piratskih televizijskih sadržaja (smanjenje od 7,7 posto). Međutim, prosječni korisnik interneta u EU-u pristupio je internetskim piratskim sadržajima 9,7 puta mjesečno u prvih devet mjeseci 2018. godine i na fiksnim i na mobilnim uređajima.

Izvješće se temelji na skupu podataka više od 70 milijardi internetskih veza u razdoblju od 21 mjeseca između siječnja 2017. i rujna 2018. godine.

„Industrije sa intenzivnim autorskim pravima, uključujući film, televiziju i glazbu, podržavaju preko 11 milijuna radnih mjesta u EU i piratstvo, uz povezani gubitak prihoda koji donosi, predstavlja izravnu prijetnju tim industrijama“, napominje Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO. „Unatoč smanjenju potrošnje piratskih proizvoda koji je prikazan u našoj studiji, još je puno posla koji treba učiniti na rješavanju ovog problema, te se nadamo da će ovi nalazi pomoći donositeljima odluka u razvoju politike i rješenja.

Pored toga, druga studija objavljena od strane EUIPO pokazuje da čak 13,7 milijuna građana EU-a emitira neovlaštenu internetsku protokol televiziju (IPTV), a trošak iznosi 941,7 milijuna eura godišnje.

To se može obavljati jednokratnim platišama, kupnjom ilegalnih recepcija ili putem dugoročnih pretplata koje prodaju neovlašteni maloprodaji.

Prosječni pojedinačni korisnik u EU troši 5,74 eura mjesečno na neovlašteni IPTV, navodi se u izvješću.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

ORF pokreće dečiji kanal ORF Kids

Austrijski državni emiter ORF pokreće dečiji kanal ORF Kids 1. januara 2024.Kanal će biti dostupan …