17 lipnja, 2024 3:52 pm

Oppo prestaje s razvojem čipova zbog problema s pametnim telefonima

Vodeći kineski proizvođač pametnih telefona Oppo kaže da će zatvoriti svoj odjel poluvodiča i prekinuti razvoj vlastitih čipova, navodeći kao razlog sumorno tržište pametnih telefona i nesigurnosti u globalnom gospodarstvu.

Oppo, četvrti svjetski proizvođač mobilnih telefona po broju isporuka, potvrdio je u petak da će “prestati s radom” ZEKU-a, vodeće razvojne jedinice tvrtke za čipove i odustati od razvoja vlastitih čipova. O zatvaranju su prvi izvijestili kineski lokalni mediji. Zatvaranje će utjecati na nekoliko čipova u njegovoj prepoznatljivoj seriji Marisilicon, uključujući procesor signala slike (ISP) s omogućenom umjetnom inteligencijom i njegov Bluetooth čipset, kao i nadolazeći procesor za pametne telefone koji koristi istu vrhunsku tehnologiju proizvodnje čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. koristi za proizvodnju čipova za Appleov iPhone. “Zbog neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu i industriji pametnih telefona, moramo napraviti teške prilagodbe za dugoročni razvoj”, rekao je Oppo u izjavi za Nikkei Asia u petak. Oppov šokantan potez naglašava visoke ulazne barijere za proizvođače elektronike koji se žele uključiti u razvoj čipova. Razvoj čipova za naprednu potrošačku elektroniku i pametne telefone zahtijeva stotine milijuna dolara ulaganja i dugoročne obveze.

Da bi se postalo isplativo, potrebna je isporuka milijuna jedinica svake godine, rekli su čelnici industrije čipova za Nikkei Asia. Trenutno samo bogati igrači Apple i Samsung razvijaju vlastite mobilne čipove i druge čipove za vlastite proizvode. Prilagođeni čipovi olakšavaju ugradnju jedinstvenih značajki ili algoritama u proizvode, što im zauzvrat pomaže da se istaknu od konkurencije. Kineski tehnološki prvak Huawei Technologies imao je konkurentnu jedinicu čipova, HiSilicon, i dizajnirao je sve svoje osnovne čipove za pametne telefone i telekomunikacijsku opremu prije nego što mu je američka vlada ograničila pristup najsuvremenijim tehnologijama proizvodnje čipova. Oppo se posvetio razvoju vlastitih čipova nakon što je vidio utjecaj američkog pritiska na Huawei, izvijestio je ranije Nikkei Asia. Međutim, projektiranje vlastitih čipova zahtijevalo je dugotrajne napore.

Prema IDC-u, tržište pametnih telefona doživjelo je ozbiljan pad, pavši za 11,3% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Za 2023. IDC predviđa da bi tržište moglo dodatno opadati. Oppov predsjednik inozemne prodaje i usluga Billy Zhang rekao je za Nikkei Asia u intervjuu u veljači da tvrtka vidi neizvjesnosti pred sobom i očekuje da bi korekcija tržišta mogla potrajati do razdoblja srpanj-rujan ove godine unatoč uspjehu uvođenja sklopivog pametnog telefona.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Kineske tv kompanije vodeće u Rusiji

Kineski brend Haier istisnuo je korejski Samsung sa vodećeg mesta na ruskom TV tržištu. Po …

Odgovori