13 lipnja, 2024 10:18 pm

Opera s nadogradnjom na verziju 32

Autor: Nino Krstačić

Opera

U moru Internetskih preglednika imamo prilike vidjeti „rad“ tvrtki za svakog pojedinačnog korisnika. I sami znate kako se utakmica odnosno nadmetanje kada su u pitanju Internetski preglednici odvija između tvrtki: Firefox (Mozilla), Google (Chrome), Opera (Opera), Apple (Safari), Microsoft (Edge.aka. Internet Explorer). Tako je sukladno ovih napisanim rečenicama iznad, Opera došla do svoje nove 34 nadogradnje.

Aktualna nadogradnja sa sobom donosi mnoštvo značajki (vizualnih i onima ispod „površine), no mi ćemo se u ovom tekstu bazirati samo na one važne, odnosno svakom korisniku zanimljivije novitete. Odmah na početku želimo navesti kako Opera pri svojoj novoj verziji donosi mogućnost upamćivanja i pohrane korisničkih lozinki (naravno potrebno je izvršiti prijavu) za proces pripadajuće sinkronizacije.

Ali upravo se ta sinkronizaciju vrši na više računala, odnosno od sada one neće biti dostupna samo na aktualnom (primarnom) računalu već na svakog gdje se korisnik s svojom Opera lozinkom i prijavi (naravno potrebno je imati instaliran Opera Internetski preglednik). Ovakav način sinkroniziranja lozinki na više računala imali smo prilike vidjeti na Google Chrome pa i Mozilla Firefox, Internetskim preglednicima. Pa s toga ne čudi primjer Opere, što se odlučila na ovakav korak implementacije već viđene značajke.

Isto tako Opera 32 donosi i mnogo strukturiraniji Bookmarks, od sada će korisnici mnogo lakše odnosno zapaženije uviđati one stranice koje su pohranili kao svoje „omiljene“. Ne samo da će ih lakše uočavati, već će ostale i mnogo jednostavnije pohranjivati u Bookmarkse. Pošto će iste od sada biti hijerarhijski raspoređene.

Treća novina a da je naravno važnija jest pružanje animacije pri novo-otvorenim karticama (tabovima), od sada će svi korisnici Opera Internetskog preglednika (verzija 32) imati prilike uživati u novim animacijskim efektima novo-otvorenih tabova. Kako ističu iz Opere, tabove že odnosno njihove pripadajuće inofrmacije moći kreirati i sami korisnici uz interakciju s Opera developer timom.

No da ne bi mi sada ovdje samo pisali, pozivamo vas da i sami iskušate novu inačicu Opera Internetskog preglednika, odlaskom u postavke te izvršavanjem nadogradnje. Ili pak preuzimanjem jedne od verzija za Windowse, OS X ili pak Linux operativni sustav.

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …