23 lipnja, 2024 5:43 am

Novi europski satelit poboljšati će Vaš telefon

Autor: Mateo Jagodić

Galileo, globalni navigacijski satelitski sustav koji će napraviti pravu malu revoluciju od sada je dostupan i za javnu upotrebu. Galileo trenutno broji 18 satelita u orbiti i još šest ih čeka lansiranje. Kada se projekt u potpunosti završi troškovi će iznositi oko 10 milijardi $.

Ovaj u sustav izgrađen je od strane Europske komisije i suradnje sa još nekim agencijama no nudi i mogućnost javne upotrebe,naravno besplatno.

 

Vjerujem da su Vam američki GPS i ruski GLONASS sustavi dobro poznati. Na sličnom principu raditi će i Galileo sustav.

Što je više satelitskih signala na raspolaganju to Vaš prijamnik može biti “izbirljiviji”. Trebalo bi pojasniti i pojam “zagušeni signal” – to je signal u kojemu je prisutno mnogo smetnji i on zbog toga teško ili nikako ne dolazi na odredište. Ako okolne zgrade ili prirodna obilježja poput planina i brežuljaka ometaju signal Vašem mobitelu on će jednostavno automatski potražiti novi,jači signal. Tu nastupa Galileo koji sa svojih sve skupa 24 satelita omogućava više izvora čistoga signala. Kada Vaš mobitel uspije pronaći čišći signal automatski se oslobađa više snage procesora koja se tada koristi u druge svrhe. Taj proces dovodi do točnijega određivanja Vaše lokacije putem sustava. Galileo bi također trebao pomoći u raznim akcijama spašavanja. Današnjim satelitima treba par sati da pronađu signal unesrećene osobe,a Galileo sustav taj zadatak obavi za svega par minuta.

 

 

Dobrobiti sustava:

-jači signal za krajnje korisnike

-točnije određivanje Vaše lokacije (unutar 1m)

-Galileov sustav traganja za unesrećenim osobama smanjuje vrijeme lociranja sa tri sata na samo 15ak minuta

 

Galileo je samo jedan od mnogih satelitskih sustava. Kina recimo razvija svoj vlastiti sustav po imenu BeiDou koji će u upotrebu krenuti 2020.godine. Indija i Japan također su započeli projekte za nove satelitske sustave.

Svi ovi sustavi u mogućnosti su “surađivati” pa tako i programeri razvijaju dodatne algoritme kako bi se poboljšao protok signala i kako bi nam svima bilo bolje.

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …