4 ožujka, 2024 12:35 am

MoFi SourcePoint 10

Piše: Darko Brlečić

Tvrtka Mo-Fi je anagažirala Andrew Jonesa za zvučnički projekt koji bi bio idealna nadogradnja na garmofonske integracije iz portfelja MoFi Turntables.  Dizajnera Andrew Jonesa  ne treba posebno predstavljati. On već duže vrije kotira kao izvanredan audio dizajner, gdje god se pojavi .

MoFi SourcePoint 10 je baziran na inovativnom Twin-Drive sustavu neodiomijskog magneta visokog fluksa. Nije dovoljno samo optimizirati frekvencijski odziv woofera i visokotonca.  Također je kritično važno minimizirati izobličenje u strukturi motora pogonske jedinice. Ako motor ima izobličenje, generirat će nove frekvencije izvan izvornog signala. Posebno  pažljivo je dizajniran  motor kako bismo se smanjila ta izobličenja.  Sustav Twin-Drive stvara potpuno simetrično magnetsko polje, eliminirajući modulaciju toka za iznimno nisko intermodulacijska izobličenja (IMD). Ovo tehničko postignuće važan je dio zašto SourcePoint 10 zvuči tako čisto i precizno.  Konus od papirne mase od 10 inča ima gotovo 2,5 puta veću površinu od tipične  bas jedinice   od 6,5 inča i  jedva da se treba pomicati kako bi proizveo velik i dinamičan zvuk.

Ovo održava dosljedan valovod oko visokotonca za najkoherentniji mogući zvuk, s najmanjom količinom izobličenja i bez žrtvovanja basa. Središnje unutar bas drajvera nalazi se visokotonac s mekom kupolom od 1,25 inča sa širokim okvirom i zvučnom  zavojnicom velikog promjera. Visokotonac ima veliku snagu i minimalnu termalnu kompresiju, što mu omogućuje da dođe do 1,6 kHz i daje glatki odziv iznad 30 kHz. Veliki woofer zahtijeva veliko kućište koje neće dodati rezonanciju.  Monitori SourcePoint 10 koristi debele MDF ploče i opsežna unutarnja ukrućenja. Gornja, donja i bočne strane su MDF debljine 1 inča omotan prekrasnim furnirom od pravog drva. Fasetirana prednja pregrada je od MDF-a debljine 2 inča presvučena glatkim satenskim crnim premazom. Dvije unutarnje spone povezuju vrh, stranice i dno kako bi dodatno ojačale ormarić. Uz osjetljivost od 91 dB, SourcePoint 10 može se pokretati sa samo 30 watta snage. Nazivna impedancija od 8 ohma i minimalna impedancija od 6,4 ohma znači da su pogodna za  bilo koje pojačalo. Dakle, u igri mogu biti lampaška ili tranzistorska pojačala, ovisno o preferencijama slušatelja.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Magnat Signature Edelsteine

Dvosmjerni bas refleksni dizajn praktičnih zvučnika koristi kupolaste visokotonce od dvoslojne tkanine s ekstra širokim …

Odgovori