19 svibnja, 2024 2:17 pm

MIPRO 2015. – okupljanje ICT stručnjaka iz 42 zemlje

mipro logo_2015

Po 38. put u Opatiji će se od 25. do 29. svibnja održati međunarodni skup MIPRO – najveći znanstveno stručni skup o informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici u ovome dijele Europe, a očekuje se dolazak više od 1200 ICT stručnjaka sa svih kontinenata.

Najveći nekomercijalni tehnološki ICT skup – MIPRO 2015 koji se održava tradicionalno već 38. godina zadnji tjedan u svibnju u Opatiji, i ove godine biti će mjesto okupljanja svih onih koji nešto znače u svijetu ICT struke. Gosti iz više od 40 zemalja redoviti su gosti petodnevnih događanja u kojima će biti prezentirano preko 370 znanstvenih i stručnih radova na deset savjetovanja i konferencija. O kakvom se skupu radi govori podatak da će se zbog obilja sadržaja konferencija održavati ne samo u dvoranama hotela Adriatic, već i u dvoranama hotelu Admiral.

Kako ističe prof. dr. sc. Petar Biljanović, predsjednik međunarodnog programskog odbora skupa MIPRO, učesnici će dobit više nego dobar pregled razvijenosti primjena ICT-a i visokih tehnologija u svijetu i u jugoistočnoj Europi. Na skupu će biti predstavnici svih najznačajniji hrvatskih i svjetskih ICT kompanija poput Ericssona Nikole Tesle, HT grupe, Končara, HEP-a, Infodoma, In2 grupe, HP-a, STORM Grupe, OIV-a, Microsofta, Nokie, KING ICT-a, VIP-a, IBM-a, Micro-link, ProCAdd, ali i predstavnici bankarskih grupa, Sveučilišta i predstavnici ministarstava koji se bave ICT djelatnošću. Tako se u Opatiji očekuju predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, HAKOM-a, HOPS-a, Hrvatske pošte, Hrvatske burze električne energije, predstavnici IEEE Region 8 i Hrvatska sekcija IEEE.

I ovogodišnji MIPRO biti će bogat nizom stručnih i društvenih događaja kao što su okrugli stolovi o aktualnim tehnološkim i društvenim temama, seminari, radionice, izložbene aktivnosti, prezentacije, europski događaji, prikazi europskih projekata i aktivnosti, a tu su i brojni ekspertni sastanci.

U sklopu MIPRO-a održat će se i rasprava na temu „Brodotrogir d.d. – primjer uspješne reindustrijalizacije“ koja će se održati u srijedu, 27. svibnja u 15 sati u hotelu Admiral (Kongresna dvorana B) u Opatiji.

Ekološki aspekti u inovacijama, tema je okruglog stola koji će se održati u utorak 26. svibnja, a zajednički ga organiziraju MIPRO i Ekonomski institut iz Zagreba. Moderator okruglog stola biti će Ljiljana Božić s Ekonomskog instituta, a uvodničari će biti  Lana Žutelija (Europska komisija), Valerija Botrić (Ekonomski institut, Zagreb), Nataša Golik Klanac (as2con – alveus), Ivan Lupić (Ericsson Nikola Tesla) i  Julija Škoro (Holcim). Tema i cilj ovog okruglog stola je razgovor o „zelenom rastu“. Europska unija se strategijom Europe 2020 opredijelila za tzv. „zeleni rast“ i inovacije. Među najvećim izazovima društva EU tako smatra klimatske promjene i energetsku učinkovitost te ističe potrebu usmjeravanja strategije inovacija upravo na ta područja. To znači jačanje važnosti ekoloških inovacija, tj. inovacija od kojih su prisutne koristi za okoliš u odnosu na alternativna rješenja. Okruglim stolom namjerava se ukazati na važnost ekoloških inovacija, kao i prilike koje su pred poduzećima. Isto tako, namjera je skrenuti pozornost na raširenost ekoloških aspekata u inovacijama koje razvijaju poduzeća u Hrvatskoj.

Okrugli stol s temom „Primjena suvremenih pokretnih mreža (LTE) u službi sustava javne sigurnosti“ održati će se također u utorak 26. svibnja, a njega zajednički organiziraju MIPRO, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Hrvatski Telekom d.d. Moderatorica je Dina Šimunić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a uvodničari dolaze sa FER-a, iz ISKON-a, HT-a, MPPI-a, HAKOM-a, MUP-a, DUZS-e. Biti će govora o pokrivanju veće površine bežičnim komunikacijskim signalom koja se odvija putem dvije odvojene tehnološke obitelji: komercijalnim celularnim mrežama i odvojenim sustavima javne sigurnosti. U svijetu se radi na spajanju dviju zajednica uporabom zajedničke tehnologije (3GPP norme, LTE). Komercijalne celularne mreže su razvijane temeljem potreba korisnika, što je polučilo izvrstan uspjeh gospodarskog rasta. Također, treba napomenuti veliku kreativnost tog sektora, koja se iskazuje brojem inovacija u porastu. Mreže javne sigurnosti osiguravaju komunikacije za službe policije, vatrogasaca i hitne pomoći. Stoga je najvažniji zahtjev za razvoj ovih sustava robustnost i mogućnost specifične vrste komunikacije, koja se također primjenjuje i u komunikacijskim sustavima zračnih luka. Kako obje zajednice imaju svoje specifičnosti, bilo bi poželjno spojiti ih zajedničkom tehnologijom, od koje bi obje zajednice imale koristi. Komercijalna zajednica bi dobila mogućnost obogaćivanja postojećih sustava s interesantnim aplikacijama, a zajednica javne sigurnosti bi dobila pristup gospodarskim i tehničkim mogućnostima, koje su stvorene od strane komercijalnih celularnih mreža. Okrugli stol će razmatrati prednosti i nedostatke mogućnosti ove primjene u Republici Hrvatskoj.

„Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad – rezultati projekta ENHEMS-Buildings“ tema je okruglog stola koji se održava u utorak  26. svibnja. Organizatori su MIPRO i Sveučilište u Zagrebu (FER), a moderator Nedjeljko Perić s FER-a. Uvodničari Mario Vašak (FER), Alica Bajić (Državni hidrometeorološki zavod, DHMZ), Nino Kurtalj (ELMA Kurtalj d.o.o., ELMA) i Ružica Gajić (Hrvatski Telekom d.d.) pokušati će dati odgovore na temu projekt ENHEMS-Buildings – Unapređenje kapaciteta istraživanja, razvoja i transfera tehnologije vezanih uz sustave gospodarenja energijom u zgradama (http://www.enhemsbuildings.fer.hr). Projekt provodi FER u suradnji s DHMZom, te tvrtkama ELMA i HT, a sufinancira ga Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj. Projektom se demonstriraju uštede u potrošenoj energiji postignute upravljanjem grijanja/hlađenja zgrade na razini njenih zona pri čemu ono koristi toplinski model zgrade kojeg se neprestano prati i identificira tijekom rada. Prate se toplinski poremećaji u zoni i prognoza vremenskih prilika na lokaciji zgrade, posebice sunčeve dozračenosti. Cilj panel rasprave jest predstaviti razvijenu platformu potencijalnim korisnicima iz gospodarstva te raspraviti mogućnosti koje se otvaraju.

 

„Digitalne tehnologije u upravljanju troškovima javnog sektora“ tema je okruglog stola koji će se održati u srijedu  27. svibnja, a moderator će biti  Predrag Max Vranić. Kao uvodničari o toj temi govoriti će Mato Crkvenac, Francesco Bof (Sveučilište Bocconi, Milano), Mile Pavlić (Sveučilište u Rijeci), Davor Popović (Podravka d.d.), Danijel Pavlić (RIS d.o.o.) i Jadranko Novak (MIPRO). Tema i cilj ovog okruglog stola je objasniti primjenu digitalnih tehnologija u realizaciji ušteda, povećanju učinkovitosti, transparentnosti i izvještavanja. Prof. Francesco Bof, govorit će o iskustvima i ostvarenim rezultatima primjene digitalnih tehnologija u javnoj nabave u zemljama EU, a bit će predstavljena i dva domaća proizvoda: e-Nabave i sustav za upravljanje troškovima u javnom sektoru. Ovaj posljednji razvijen je u okviru programa RAZUM, Agencije HAMAG BICRO i programa STP1 Svjetske Banke.

 

Posebno zanimljiv okrugli stol biti će na temu „3D PISAČI – tehnološka i socijalna revolucija“ koji će se održati u četvrtak 28. svibnja. Moderator Darko Gojanović (Darko Strojevi Šibenik) i uvodničari Zoran Marenić (3D Grupa), Luka Biondić (3D Grupa), Miodrag Katalenić i Ana Pilipović (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb) govoriti će o sve popularnijem trendu – 3D isprintu. 3D ispisivanje je doslovno revolucija obzirom na široki značaj utjecaja na proizvodnju i društvo u cjelini. Namjena ovog okruglog stola je dati prikaz stanja tehnologije i primjena 3D pisača. U tu svrhu uvodničari će pokriti sljedeća područja: tehnike ispisivanja, materijali, povratno inženjerstvo, modeliranje, ispisivanje s metalima, primjene. Isti dan održati će se izložba 3D printera.

Strategija razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. Godine“ tema je okruglog stola koji će se održati u četvrtak 28. svibnja. Moderator Ivančica Urh iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i uvodničari Zvonimir Stanić (MZOS-CARNet), Velimir Švedek (HAKOM), Igor Barlek i Milan Meden (HUP), Tomislav Majnarić (Lator), kao i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokušati će najaviti što nas to čeka u razvoju interneta u idućih pet godina. Zapravo cilj ovog okruglog stola je upoznati sudionike s prijedlogom nove Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine, koja za cilj ima nastavak pozitivne stečevine dosadašnjeg razvoja i davanje dodatnog snažnog poticaja stvaranju uvjeta za ubrzavanje razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj. Ovom Strategijom Vlada RH utvrđuje da je razvoj infrastrukture i usluga širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj, brzinama većim od 30 Mbit/s, jedan od ključnih preduvjeta razvoja suvremenog gospodarstva. Temeljni ciljevi koje Vlada Republike Hrvatske ističe u ovoj Strategiji do 2020. godine  odnose se na pokrivenost pristupnim mrežama sljedeće generacije (NGA), koje omogućuju pristup internetu brzinama većim od 30 Mbit/s za 100 posto stanovnika Republike Hrvatske te omogućiti da najmanje 50 posto kućanstava Republike Hrvatske budu korisnici usluge pristupa internetu brzinom od 100 Mbit/s ili većom.

Na ovogodišnjem MIPRO-u održati će se i tri radionice. Radionica „Upravljanje znanjem“ kojom moderira Predrag Pale govoriti će o svijetu  nakon industrijskog razdoblja, koji je prešao u informacijsko, a onda u društvo znanja. „Zakon o mjerama za smanjenje troškova  postavljanja elektrotehničkih komunikacijskih brzina“ je tema radionice čiji je cilj  upoznati sudionike s postupkom prenošenja Direktive 2014/61/EU Europskog parlamenta o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina u nacionalno zakonodavstvo. Svrha je novoga Zakona, kojim će se preuzeti ova Direktiva, olakšavanje i poticanje postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, na način kojim se promiče zajedničko korištenje postojeće fizičke infrastrukture i omogućuje djelotvornije postavljanje nove infrastrukture, kako bi trošak postavljanja takvih mreža bio što manji. U okviru radionice „Globalni sustav pokretnih komunikacija za željeznički promet (GSM-R) – Status i novosti u Europi“ predstavit će se iskustva u uvođenju i korištenju GSM-R sustava od strane kolega iz Europskih željeznica, kao i brojne prednosti koje implementacija GSM-R sustava donosi.

Svečano otvaranje skupa MIPRO održati će se tradicionalno, središnjeg dana konferenciju u srijedu 27. svibnja u 10.15 sati u Kongresnoj dvorani Grand hotel Adriatic u Opatiji. Nakon pozdravne riječi i dodjele nagrada i priznanja zalužnim pojedincima i tvrtkama iz ICT svijeta slijedi  plenarna rasprava na temu „Strategija pametne specijalizacije“. Voditelj i moderator je Vedran Mornar, a predviđeni panelisti su Boris Batelić, Petar Biljanović, Rozelindra Čož-Rakovac, Gordana Kovačević, Mladen Mauher, Ivan Vidaković i Slavko Vidović. Sudionici svečanog otvaranja, koji će pratiti raspravu „u živo“, moći će postavljati pitanja pojedinim panelistima.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

HAKOM-ova konferencija ˝Dan novih tehnologija˝

Andrija Jovićević  Svemirske tehnologije će u narednom desetljeću imati izuzetno snažan utjecaj na rast globalnog …