21 svibnja, 2024 12:34 am

MicroLED i Lifestyle i najnovije Neo QLED modele za 2021.

Pod krilaticom „Prikaz dostupan svugdje, prikaz dostupan svima“, Samsung već 15. godinu zaredom ostaje kao vodeća tvrtka u tehnologijama televizorima

Povodom nadolazećeg tehnološkog sajma CES, tvrtka Samsung Electronics je na virtualnom događaju „The First Look“ predstavila svoj portfelj Neo QLED, MicroLED i Lifestyle televizora za 2021. godinu. Na virtualnom događaju otkrivene su mogućnosti najnovije NEO QLED tehnologije te MicroLED modeli televizora, a dodatna poboljšanja doživjet će i popularna Lifestyle serija modela. Uz brojne inovacije za osobe oštećenog sluha i vida, pod razvojnim smjerom „Going Green“ Samsung će se fokusirati na ekološki održivu proizvodnju i tehnologije. Prema daljnjim najavama, više o novim modelima televizora moći će se saznati na ovogodišnjem sajmu CES 2021.  

Ekološki održiva budućnost

Na virtualnom događaju, Samsung je predstavio novi razvojni smjer „Going Green“, čiji je cilj veća briga za okoliš u proizvodnim procesu i samom korištenju tehnologije. Najavljeni su i novi oblici ekoloških pakiranja proizvoda za sve Lifestyle televizore i većinu NEO QLED modela, koji od sada ne koriste klasičnu tintu za ispis kako bi se smanjila količina otpada. Poseban novitet predstavljaju daljinski upravljači na solarni pogon, koji se pune prikupljanjem svjetlosnih zraka unutar ili izvan doma te putem USB-a bez stvaranja otpada u obliku baterija.  

Tehnologija za sve korisnike

Za ovu godinu Samsung je najavio i brojne nove mogućnosti na svojim televizorima koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji za poboljšano korisničko iskustvo. Tako će novi modeli biti opremljeni tehnologijama kao što su Caption Moving te prikaz znakovnog jezika i zvuk višestrukog izlaza za osobe s oštećenim sluhom. Do 2022. godine, Samsung je također najavio i aktivan razvoj tehnologije glasovnih naredbi za korisnike oštećenog vida.

Najnovija NEO QLED tehnologija

Posebnu pozornost privukla je najava nove Neo QLED tehnologije prikaza za najnaprednije QN900A i QN90A 8K modele televizora. Prikaz Neo QLED-a pokreće novi generator svjetlosti Quantum Mini LED, čiju preciznost osiguravaju moćna Quantum Matrix tehnologija i Neo Quantum procesor. Quantum Mini LED lampice su gotovo četrdeset puta manje od konvencionalnih LED lampica, a svjetlost se projicira putem tankih mikro slojeva LED-ica. Quantum Matrix inovacija svojim algoritmima sprječava raspršivanje svjetlosti, dok Neo Quantum procesor kroz čak 16 mrežnih modela i umjetnu inteligenciju optimizira 4K i 8K prikaz na najbolju moguću razinu.

Isto tako, NEO QLED dolazi i s novim dizajnerskim inovacijama, poput Infinity One Design konstrukcije koja gotovo da eliminira rubove televizora te Slime One Connect kutijom za lakše spajanje priključaka. Dodatno, zvučne mogućnosti poboljšanje su najnovijom Object Tracking Sound Pro tehnologijom koja prati scene na ekranu kako bi pozicionirala izvor zvuka, dok SpaceFit mogućnost analizira okolni prostor te prema njemu prilagođava zvučne efekte.

Na kraju, Neo QLED 8K i 4K televizori dolaze i s brojnim pametnim mogućnostima i aplikacijama, poput Samsung Health[1] za vježbanje te osobnim virtualnim trenerom za prijedlog vježbanja. Tu je i Google Duo te PC on TV opcija koja omogućuje korištenje cijelog MS Office 365 softverskog paketa na prikazu televizora. Gejmerima će se posebno svidjeti Super UltraWide GameView opcija za igranje na omjeru rezolucije od čak 32:9, kao i poseban Game Bar kako bi se pratile performanse videoigara.

MicroLED televizori do kraja godine

Samsung je nedavno najavio i svoju MicroLED seriju televizora, koja tehnologiju profesionalnog prikaza po prvi puta omogućava dostupnom svakodnevnom korisniku unutar četiri zida. Modeli ovog televizora od 110 i 99 inča bit će dostupni do kraja ove godine, a sa sobom tehnologiju prikaza od čak 24 milijuna individualno kontroliranih LED lampica, kao i Monolith Design s omjerom zaslona prema kućištu od 99%. Korisnike će svakako zanimati 4Vue (Quad View) značajka koja omogućava gledanje do četiri sadržaja istovremeno na velikom ekranu MicroLED televizora. Ovo nevjerojatno vizualno iskustvo svakako će obogatiti i Majestic Sound tehnologija s 5.1 kvalitetom zvuka.

Proširenje nagrađivanog Lifestyle portfelja

Od lansiranja The Frame lifestyle modela televizora koji se prodao u milijun primjeraka, Samsung je također najavio i nova poboljšanja Lifestyle televizora za 2021. godinu. Tako će The Frame sada biti upola tanjeg dizajna s novim zamjenjivim okvirima u pet boja u modernom ili zakošenom obliku kako bi se lako uklopili u interijer. Umjetnička trgovina The Frame televizora obogaćena je s više od 1400 dodatnih umjetničkih djela koje je odabrala struka, a najavljena su i poboljšanja i na The Frame, The Serif, The Sero, The Terrace, i The Premiere serijama televizora.


[1] Dostupnost ovisi o tržištu.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

FC Barcelona pokreće besplatnu OTT – Barca one

Fudbalski klub Barcelone će uskoro pokrenuti novu OTT uslugu,Barca One, kao opciju koja se plaća bez …