rujan 19, 2019 6:45 am
Početna / AV Multimedija / Marketinške prevare i stvarni proizvodi!

Marketinške prevare i stvarni proizvodi!

KABELSKA INDUSTRIJA – HDMI

Piše: Darko Brlečić

Kada sam bio školarac, stariji su govorili da nitko nije dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari, te da najjeftinija kupovina se može pretvoriti u najskuplju. Bit ću iskren, meni u to doba ta razmišljanja nisu puno značila, jer sam svoj džeparac trošio na kino predstave, kupovinu novih singlica i LP ploča koje sam znao vrtjeti na starom Dual gramofonu. Kako sam odrastao tako su se prohtjevi, percepcija i druge želje polako ali sigurno izoštravali. Slijedom toga sam prionuo stručnom usavršavanju preko specijalizirane literature i stručnih savjeta, a sve vezano uz što vjerniji prikaz slike i zvuka u kućnim uvjetima. Stoga će se ova kolumna baviti jednim značajnim segmentom koji se odnosi na kabelsku poveznicu poznatiju pod oznakom HDMI (High – Definition Multimedia Interface). Oko HDMI kabela se vode žestoke rasprave, vrlo često bez realnih argumenata ili bez poznavanja stvarne tehničke specifikacije koja je definirana od stručnog konzorcija. Najčešće se ljudi drže trgovačke izreke (pomalo glupe)  „ ma sve je to isto, nema razlike“ . Nažalost takav pristup je plod neznanja i ne praćenja razvoja tehnologije što u konačnici dovodi do mnogih zabluda, koje na kraju koštaju jako puno novaca i živaca.

Za razliku od prijašnjih vremena kada su korisnici morali kupovati zasebne kabele za zvuk i zasebne kabele za sliku, HDMI je postao nezaobilazan standard. Štoviše, s vremenom je njegova specifikacija inkorporirala osim zvuka i slike, također podatkovni prijenos, eksternu zaštitu od vanjskih RFI/EMI smetnji, te zaštitu od smetnji strujne mreže. Tako je nedavno završena izrada nove HDMI specifikacije koja uključuje tip- Ultra High Speed s podrškom za 8/10 K rezoluciju, bandwithom od 48Gbps-a (https://www.hdmi.org/consumer/finding_right_cable.aspx). Sve navedeno govori u prilog ozbiljnosti pristupa kod definiranja specifikacije/proizvodnje HDMI kabela. Pomna analiza HDMI standarda demantira izreku „ma sve je to isto, nema razlike“.

Prije završetka definiranja HDMI standarda (https://www.hdmi.org/pdf/marketing_materials/HDMI_OverviewBroch_MECH_5.8.14.pdf) vrše se specijalizirana mjerenja(brzina/količina prijenosa podataka, radna frekvencija, tipizacija/broj vodiča) na mjernim uređajima tipa – TEKTRONIX, Audio Precision, Unigraf, Keisoku itd.. Svaki proizvođač kabela koji drži do sebe i želi imati certificirani proizvod u svom portfelju jednostavno mora dostaviti uzorke na testna mjerenja, bez toga nema značke koja označava da je proizvod certificiran- prilagođen određenom standardu. Dakle, stvarni proizvod.

S obzirom na to da na našem tržištu postoje zadnje generacija FHD i 4K UHD televizora, te također Blu-ray playeri koji osim reprodukcije nude i mogućnost strimanja sadržaja s interneta, obavezno je posjedovanje certificiranog HDMI kabela. Naime, navedeni HDMI kabel mora prenijeti kompletan sadržaj iz Blu ray playera na televizor, također tu je bitna i podatkovna količina. Prema tim parametrima se može razaznati cjelovitost ili necjelovitost audio/video prikaza. Nažalost, na našem tržištu su certificirani HDMI kabeli (rev. 1.4/2.0/2.1) u manjini zbog visoke cijene koštanja, a ta cijena koštanja je vezana uz gore opisano. Zato nerijetko naši kupci posežu za „jednostavnim „ rješenjima u obliku  jeftinih HDMI kabela na čijoj se ambalaži zna naći deklaracija o porijeklu robe, ali nema imena stvarnog proizvođača niti tehničkog certifikata. Doduše na ambalaži piše ime tzv.brenda, dužina kabela i sitnim brojkama je označena revizija. Cijene takvih „povoljnih“ proizvoda znaju se kretati od 35 pa sve do 75 kuna ovisno o dužini, pa je to nerijetko mamac za lakovjerne kupce. To se zove marketinška prijevara, jer kupac je kupio nešto što ne odgovara stvarnim tehničkim uvjetima, a o upitnosti kvalitete da i ne govorim.

Kako unutar velike šume prepoznati pravo stablo ?

Poštovani čitatelji ! Kada krećete u investiciju kao što je novi 4K UHD televizor ili Blu ray reproduktor onda imajte na umu da je potrebna adekvatna HDMI kabelska poveznica, kako bi navedeni sustav kvalitetno funkcionirao. Ne dajte se zavaravati iluzijom o jeftinim kabelskim setovima, jer kad jednom iluzija nestane onda dolazi do bolne stvarnosti. Kada se nađete u trgovini tehničkom robom, te na polici vidite veliku šumu HDMI kabela, zamolite trgovca da vam razdvoji kvalitetu od generičkih loših proizvoda, uzmite si vremena i potražite certificirani proizvod. U ovom trenutku na našem tržištu su dostupni certificirani kabeli ovih proizvođača: Audioquest, Black Rhodium, QED, OEHLBACH. Među njima potražite svoje optimalno kabelsko rješenje.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

NAD T778 AVR

Darko Brlečić NAD predstavlja svoj 9-kanalni top-model AVR-a pod oznakom T778 . Model T778 spada …