23 lipnja, 2024 7:50 am

LG 55B7V 4K UHD OLED TV – TEST

Piše: Darko Brlečić

Etablirana pozicija
Korejski LG postao je najsnažniji inovator na  polju tv tehnologije. Njegova OLED tehnologija kroči velikim koracima prema naprijed, nju prate poznati velikani  poput Panasonica i Sonya. Navedeni renomirani proizvođači polako, ali sigurno uvode OLED tehnologiju u proizvodni portfelj među  televizorima. Redakcija ovog portala neizmjerno je zahvalna na svojevrsnoj exkluzivi  dobivanjem na test novog modela za ovu godinu –LG 55B7V .

Novi tv paket
LG 55B7V je dio nove serije modela OLED tv-a predstavljenih na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu. Nove modele odlikuju implementirane napredne tehnološke karakteristike, te zasigurno moderan fizički dizajn.

Novo pristigli model LG 55B7V ostavlja dojam savršeno jednostavne slike spremne za vješanje na zid. Prednja ploha je savršeno glatka s blago zaobljenim rubovima koji su jedva primjetni. Poželjno za ugradnju u moderne interijere.

Priloženi metalni stolni stalak je zaobljen, dovoljno čvrst i kompaktan da drži cjelokupnu tv konstrukciju. Stražnja ploha je također glatka, na njezinom donjem djelu  nalazi se plastično kućište unutar kojeg je smještena elektronika, zvučnici, softwersko/hardwersko sklopovlje koje omogućuje vrhunske performanse. Uz televizor u paketu dolazi – Magic remote –daljinski upravljač koji fino leži u ruci, te s lakoćom prebirete/pretražujete  željene funkcije na zaslonu.

Opremljenost
Ovaj tv posjeduje rezoluciju 3840×2160 pixela za koju je potrebna konektivnost u obliku HDMI 2.0b, što navedeni model ima. Na prvi pogled stvar je veoma jednostavna, no u praksi baš i nije. Naime, ponuda kabela HDMI 2.0 na našem tržištu je skromna, jedino uvoznik za Black Rhodium kabele ima u svojoj ponudi HDMI 2.0 kabel za prijenos 4K slike,  se u trgovačkim centrima mogu naći samo stare verzije 1.3b i pokoji model s revizijom 1.4. Ovo pišem zato da potencijalnu kupac 4K tv-a uzme u obzir neophodnu  dodatnu opremu ako želi ostvariti maksimalne performanse. Od digitalnih prijemnika tu se nalaze : DVB-T2/DVB-C/DVB-S2. Ovaj potonji je predmet istraživanja, jer jedino on može pružiti traženu kvalitetu u 4K razlučivosti. Pametna povezivost se sastoji od Miracasta, DLNA, Bluetootha, Wi-Fi, Wi-Di (Wireless Display)-Bežično spajanje s računalom.

Akustika
Opće je poznata stvar da dobar dio modernih televizora pati od izostanka korektnog zvuka. U zadnje vrijeme dosta novih modela dolazi sa zanimljivim rješenjima, primjerice Sony na svom modelu A1 koristi zvučnike integrirane sa zaslonom (Acoustic Surface) te time dobiva više nego pristojan zvuk, dok LG već izvjesno vrijeme  surađuje s Harman/Kardon kompanijom  u potrazi za idealnim zvučnim rješenjima za televizore ravnih zaslona, te pametno koristi stečena iskustva. U slučaju testiranog modela zvučnici su smješteni u stražnje kućište, konfigurirani da daju zvuk u Dolby Atmos  formatu. Novitet koji možemo naći kod zadnje generacije višekanalnih receivera.

Smart Tv
LG 55B7V posjeduje novu  iteraciju  webOS 3.5 koja omogućuje brži, tečniji rad, mnoštvo korisnih aplikacija, brzu povezivost s kućnom računalnom mrežom, te komunikaciju s NETFLIX i Amazon video servisima. Oba servisa nude šaroliku programsku ponudu u  visokoj razlučivosti, posebno treba naglasiti da je NETFLIX postao lokaliziran. Moram priznati da sam ugodno iznenađen količinom novih aplikacija kao i brzinom pretraživanja, odnosno otvaranja istih. Kod pretraživanja servisa NETFLIX bilo je potrebno izvršiti ažuriranje. Naime, mnogi servisi s vremena na vrijeme rade razne nadogradnje što osobno smatram velikim iskorakom ka što boljoj usluzi. Streaming 4K materijala s YouTubea i sličnih servisa je odličan, ugrađena mrežna kartica solidno obavlja svoj zadatak, nema trzaja, kao i bufferiranja kod prijenosa veće količine podataka s internetske mreže. Prikazana slika kao i popratna zvučna kulisa su kvalitetno izbalansirani. Moram priznati da vrhunski snimak odrađen s top modelom 4K GoPro kamerom još nisam vidio tako besprijekorno snimljen, a vidio sam dosta toga.

Performanse
Prvo što mi je palo na pamet je podešavanje ugrađenog satelitskog prijemnika. Dragi čitatelji, zasigurno se pitate : zašto podešavanje satelitskog prijemnika ? Odgovor je vrlo jednostavan, trenutno se  na satelitskim kanalima može vidjeti program snimljen u Full HD i 4K UHD rezoluciji. Osim toga, video zapis emitiran preko satelita dobrim djelom je snimljen pravim profesionalnim FHD i 4K UHD kamerama, te ovdje nema mjesta raznim hibridnim upskejling varijantama. Također treba znati kako koji satelit funkcionira, kakva mu je pozicija, koliko se transpondera na njemu nalazi, razliku između vertikalne i horizontalne polarizacije, te radni raspon frekvencija. Kada se sve to uredno posloži onda se može razmišljati o gledanju programa u visokoj razlučivosti. Osim toga, raznovrsna ponuda snimljenog materijala, iznimno veliki broj kanala na mnogim jezicima jednostavno mami na gledanje. Dovoljno je bazno poznavanje engleskog, njemačkog, talijanskog ili španjolskog jezika pa da čovjek ostane „paf“ .

Kako i kod prethodnih LG OLED modela koji su ovdje gostovali, upscaling s Full HD na UHD odrađen je bez nekih posebnih zamjerki. Boje su postojane, saturacija je na normalnoj razini, pokreti objekata kod tamne pozadine su u potpunosti vidljivi. Reprodukcija  4K je svijet za sebe, još kad se aktivira HDR s popratnom funkcijom Dolby Vision – onda stvari poprimaju sasvim drugu dimenziju. Proizvođač navodi da implementirana aktivna HDR tehnologija  dodatno optimizira HDR sliku korak po korak, scenu po scenu. Ja bih još dodao da tri ugrađene varijante HDR-a koji se može mijenjati prema željama korisnika je korak koji konkurencija još ne prati. Tako sam određeno vrijeme ostavio tv na varijanti HDR-srednje, slika je bila gotovo savršena u svim aspektima, raspon boja i njihova zasićenost na visokoj razini, te svjetlina i ekspozicija također na visokoj razini. Prebacivanjem na HDR-jako isplivali su detalji slike, dubinska perspektiva, kao i fino nijansiranje kod kontrasta. Osim slike, pohvale idu na račun reproduciranog zvuka, bogatog detaljima, dobre dinamike i fine prostornosti. Za ovo potonje je zaslužna Dolby Atmos tehnologija. U odnosu na prethodne OLED modele ovo je dodatni plus.

OLED televizori velikih dijagonala bi u doglednoj budućnosti trebali bi biti alternativno rješenje za projekciju filmova na velikom platnu. Doduše, veliko platno i projektor teško je (skoro nemoguće) zamijeniti, ali određena alternativa postoji. Zbog kratkoće vremena nisam imao mogućnosti da odgledam što više filmskih naslova, pa je odluka pala na MAD MAX- FURY ROAD, najbolji akcijski film ikada snimljen, tako barem kritičari kažu. Radnja filma se odigrava na otvorenom prostoru, u pustinji, u postapokaliptično doba.  Iza bespoštednog oktanskog cestovnog rata krije se borba za preživljavanje, odnosno borba za ljudski integritet. Prva stvar koju sam odmah primijetio je prisustvo detalja kod izražene svjetline (scena sunčanog dana iznad crveno-smeđeg pustinjskog pijeska i kamenja). LG je napravio mali pomak kod ABL (Automatic Brightness Limiter) sklopovlja. Naime, algoritam navedenog sklopa je malo unaprijeđen toliko da reducira razinu potrebnog prigušenja svjetline, tako da slika dobije više svjetline , što je primjetno u odnosu na modele iz prethodne godine. Boje su nešto preciznije, čišće, paletno- detaljnije bez primjesa artificijelnosti.  Novo instalirani aktivni HDR odrađuje vrhunski posao nivelirajući svjetlinu za najbolju moguću sliku.

Gdje je konkurencija ?
Nigdje ! Šala mala. Sony je nedavno lansirao na tržište model AJ (Acoustic Surface), televizor koji objedinjuje OLED tehnologiju i zvučnike u jednu cjelinu.  Panasonic  se reklamira na slabo posjećenim sajmovima, Samsung hrabro koristi QLED tehnologiju dok Philips dosta sredstava ulaže u virtualni marketing.

Tehničke specifikacije
Ekran: Ravni Cinema Screen 139cm(55″)
Panel: OLED
Rezolucija: 3840×2160
UHD Premium: DA
OS: WebOS 3.5
DVB-T2/DVB-C/DVB-S2: DA
HDR: HDR 10+ HDR Dolby Vision, Active HDR
Color Prime: Perfect Color
3D: DA
4K Upscaler: DA
Zvuk: Dolby Atmos
DTS Dekoder: DTS-HD
DLNA/WiFi/WiDi/Miracast/USB recording
Netflix: Da
Amazon: Da
Priključci: 4Xhdmi(2.0b), 3xUSB, Optički audio izlaz, CI+
Pilot: Classic Remote, Magic Remote
Prosječna maloprodajna cijena: 19.999,00  kn


Ustupio:
LG Hrvatska
Av.Većeslava Holjevca 40
10000 Zagreb
www.lg.com.hr

Ukupan dojam

Dizajn - 9.5
Mogućnosti - 9.5
Kvaliteta zvuka - 9
Kvaliteta SD slike - 9
Kvaliteta HD slike - 9.5
Kvaliteta UHD slike - 9.5
Kvaliteta striminga - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9.2

9.3

Ocjena

Ovogodišnji novajlija samo nastavlja tradiciju kvalitetnog razvoja OLED tehnologije. No to nije sve, inkorporiranje Dolby Atmos tehnologije zvuka, televizor je postao više od puke centralne jedinice za kućnu zabavu. Testirani model je bio vrlo kratko na testnom panelu pa nije bilo moguće raditi dodatnu kalibraciju za sliku. Naime, da bi kalibracija imala učinak, potrebno je prije toga da tv uređaj odradi cca 100-150 sati, određeni elektronički elementi zahtijevaju određenu razinu radne temperature, spojevi moraju imati brz protok signala. Prikaz HD signala ima neupitnu kvalitetu, upscaling na UHD varijantu nudi određenu dozu užitka. Ugrađeni satelitski receiver dobro odrađuje svoj posao, brzo pretraživanje transpondera, kao i vrhunsku reprodukciju UHD materijala sa satelita, realne i bogate boje, odlična prostorna perspektiva, a i zvučne performanse prate sliku . Ono što posebno veseli je dobar striming s internetskih kanala. Fino filtriranje šumova, solidna reprodukcija s Netflix i Amazon video servisa. Za vrijeme višesatnog strimanja video zapisa nije bilo primjetno zapinjanje, sporo bufferiranje i sličnih nepoželjnih popratnih funkcija. Boje su čvrste i postojane, crna podsjeća na najbolje dane plazma tehnologije, a ono što zasebno veseli je prepoznavanje pokreta objekata kod tamnih scena. Postojanje 4 HDMI(4k/2k) priključka omogućuje spajanje vrhunskih 4K UHD Blu ray playera, Media Playera ili kombiniranih audio/video uređaja. Uglavnom, vrhunski priključci koji zahtijevaju jednako kvalitetne poratne tehničke naprave. Na tome ne treba štedjeti. Definitivno topla preporuka…

User Rating: 5 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …