30 svibnja, 2024 12:13 am

Laka konjica za dobar zvuk -TEST

Panasonic SC-HTB490

Piše: Darko Brlečić

Nakon kraćeg vremena na testnom panelu ovog portala našao se soundbar zvučnički sustav iz Panasonicovog portfelja. Model SC-HBT490 je predmet kratkog istraživanja-testiranja.

Estetska komponenta

Model SC-HTB490 s dužinom od 80cm i 10cm dubine spada u kategoriji srednjeg proizvodnog razreda kod Panasonic soundbar zvučničkih sustava.

Kućište soundbara je pravolinijsko s zaobljenim rubovima, napravljeno od kvalitetne plastične mase s presvlakom od mrežaste tkanine koja pokriva prednju plohu i pokrov . Unutar kućišta se nalaze dvije ovalne jedinice dimenzija 4,5x12cm. Prilično konzervativan pristup, ali zato takav pristup daje više nego solidne rezultate. Naime, tzv. ovalne jedinice ili popularnije rečeno elipse daju voluminozan i dubok zvuk. Za razliku od konkurencije, Panasonic na ovu kategoriju uređaja nije stavio mali zaslon na kojem bi se iščitale funkcije, nego se nalaze dvije male lampice koje govore o trenutnom radu odnosno povezivosti soundbara s drugim uređajima. Na pokrovu soundbara se nalaze četiri osnovne funkcijske tipke i to je to.

 

Pridruženi subwoofer je fizičkim izgledom similaran konkurenciji s tom razlikom da se zvučnička dubokotonska  jedinica nalazi na desnoj bočnoj strani dok prednjim plohom dominira veliki bass reflex otvor. Ugrađeno pojačalo sa snagom od 160 watta bi trebalo biti dostatno za iole smisleniju reprodukciju dubokih tonova, tako bar piše u tehničkom opisu kod proizvođača.

 

Oprema i povezivost

Model SC-HTB490 dizajniran  je kao 2.1 kanalni zvučnički sustav. Opremljenost je vrlo skromna, a sastoji se od jednog ulaznog USB priključka, jednog digitalnog optičkog ulaznog priključka i jednog HDMI(ARC) izlaznog priključka prema televizoru. Povezivost je bazirana samo na bežičnoj Bluetooth poveznici i ništa više. Za uporabnu lakoću brine se mali tanki daljinski upravljač. Također, ne manje važno je da uz ovaj zvučnički sustav dolazi set za zidnu montažu .

 

Performanse

Panasonic SC-HTB490 podržava Dolby Digital i DTS. Njegove striming mogućnosti idu samo preko Bluetooth poveznice i ništa više. U odnosu na šaroliku konkurenciju ovdje nema mogućnosti reprodukcije Hi-Res datoteka preko USB-a i tome slično. Sva moguća podesivost ide preko priloženog daljinskog upravljača, te se mogu odabrati varijacije zvuka : standard, kino, sport, glazba i vijesti. Razina dubokih tonova se može podesiti u 5 različitih koraka.

S obzirom na to da ovaj soundbar dolazi kao 2.1 zvučnički sustav bez ikakvih dodatnih opcijskih formata i kodeka, odlučio sam ga kao takvog tretirati i moram priznati da me nije razočarao. Ponekad čovjeku ne treba  puno za iole malo zadovoljstva. Filmski i ostali zapisi preko servisa Netflix i Prime Video djelovali su uzbudljivo u odnosu na izvedbu zvuka s televizijskih zvučnika. Čistoća i preciznost kod dijaloga nije izostala, dapače osjetila se dubina i fina tonska razdioba koja omogućuje razlikovanje između pozadinskog zvuka i popratnih efekata kod prednje stereo/surround slike. Držim da ovakav vid jednostavnosti ponekad dobro dođe kada čovjek želi nešto odgledati bez razmišljanja o trenutnom podešavanju zvuka . Uglavnom, ovakva varijanta surround zvuka nikoga neće razočarati.

Iako SC-HTB490 nije zamišljen kao zamjena za klasičan stereo sustav, njegove performanse  po pitanju glazbe su iznadprosječno dobre. Pozitivno iskustvo slušanja nije ni ovdje izostalo, a baziralo se na bežičnoj Bluetooth povezivosti i na USB poveznici. Dobri stari rock naslovi i fussion jazza i elektronike prebačeni u digitalne pakete djelovali su svježe, nenametljivo, kao i solidna rekreacija pozornice , te  moćni duboki tonovi koji su izvirali iz bežičnog subwoofera. Ovakvo  neobavezno slušanje glazbe ponekad dobro dođe za opuštanje mentalnog sklopa.

 

Tehničke specifikacije:
2.1 kan. SoundBar
Sustav. 2.1
Ukupna snaga: 320 watta
Hi-Res Audio: Ne
4K Zvuk: Ne
Audio formati: LPCM, Dolby Digital, DTS Digital Surround
Chromecast: Ne
Ethernet : Ne
Wi-Fi : Ne
Bluetooth: Da
HDMI: Da (Izlaz)
Optički: Da
USB: Da (Ulaz)
RCA 3.5mm : Ne
Pilot : Classic Remote
Prosječna maloprodajna cijena: 1.800,00 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska

Brune Bušića 27
10020 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 8.5
Kvaliteta zvuka - 8.5
Kvaliteta stereo zvuka - 8.5
Kvaliteta surround zvuka - 8.5
Kvaliteta striminga - 8.5
Povezivost - 8
Uloženo/dobiveno - 8.5

8.4

Ocjena

SC-HTB490 se smjestio između ulazne i srednje cjenovne kategorije. Njegov dizajn i koncept se obraća korisnicima koji žele kvalitetnu zvučnu nadogradnju na televizor bez trošenja vremena na odabir postavki i njihovo podešavanje. Kvaliteta zvuka je dobrano iznadprosječna, a dodatak za zidnu montažu će obradovati kupce koji preferiraju smještaj van polica i namještaja. Svakako uzeti u razmatranje…

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …