17 lipnja, 2024 2:32 pm

Kineski oprez prema spajanju industrije čipova je razuman

Intel je u srijedu prekinuo svoju akviziciju Tower Semiconductora vrijednu 5,4 milijarde dolara, što su zapadni mediji istaknuli uglavnom zbog neuspjeha u osiguravanju regulatornog odobrenja u Kini. Incident je izazvao još jedan val zapadnih spekulacija i zabrinutosti zbog kineske antimonopolske revizije usred američko-kineskih tehnoloških napetosti.

Na primjer, Reutersov članak mišljenja je u srijedu rekao da bi se “blokade cesta u Kini mogle samo pogoršati”. Dok su zapadni mediji jednoglasno tvrdili da je Kina “osjetila” ili “torpedirala” kupnju, ne mogu poreći činjenicu da Kina ima pravo odlučiti hoće li dati odobrenje za posao ili ne jer je sama akvizicija Intela ispunila uvjete kineske antitrustovske politike. pregled za spajanje. A ovo je uobičajeno pravilo za komercijalna spajanja.

Prema antimonopolskim zakonima u većini zemalja, odobrenje lokalnih antimonopolskih tijela neophodno je za prodaju tvrtke koja ima dovoljno značajnu prisutnost u zemlji. Prava stvar zbog koje je kineska recenzija izgledala neobično je pozadina ustrajnog pritiska Bidenove administracije da ograniči kineski pristup naprednim poluvodičkim proizvodima i drugim ključnim tehnologijama. U tom kontekstu će inozemna spajanja i akvizicije američkih proizvođača čipova vjerojatno izazvati veću zabrinutost u Kini zbog američkog monopola poluvodiča, zbog čega će nadležna antimonopolska tijela možda morati biti oprezna pri donošenju odluka i odvojiti više vremena za proučavanje mogućih rizika i posljedica za domaće industrijske igrače.

Zapravo, u usporedbi s kineskim opravdanim i razumnim antimonopolskim nadzorom, više je uznemirujuće i mučno vidjeti kako SAD prenapreže koncept nacionalne sigurnosti i zlorabi mjere kontrole izvoza, što ometa normalnu međunarodnu trgovinu čipovima i drugim proizvodima.

Štoviše, Washington je angažirao saveznike i europske zemlje u obuzdavanju kineskog pristupa čipovima i srodnim proizvodima. Budući da je vrhunska tehnologija postala političko oruđe za razvijeni svijet za suzbijanje uspona zemalja u razvoju, postoji svaki razlog da budete oprezni u pogledu rizika daljnje koncentracije tehnoloških resursa od strane američkih tvrtki. Iako je bilo akvizicija u industriji poluvodiča od strane tvrtki iz drugih razvijenih zemalja, ne može se poreći da su američke tvrtke dobile najveću konsolidaciju putem globalnih spajanja.

Za usporedbu, kineske tvrtke sve su više marginalizirane u globalnim spajanjima i akvizicijama čipova zbog regulatornih prepreka. Prošli mjesec britanski regulator tržišnog natjecanja privremeno je odobrio američkom proizvođaču čipova Broadcomu 69 milijardi dolara vrijednu kupnju VMwarea, dok je prošle godine britanska vlada naredila tehnološkoj tvrtki u kineskom vlasništvu Nexperia da proda najmanje 86 posto najveće britanske tvornice mikročipova, Newport Wafer Fab, nakon nacionalne sigurnosti procjena. Takav trend industrijske koncentracije zapravo naglašava da je američki monopol u industriji poluvodiča dodatno konsolidiran.

 Konsolidacija industrije poluvodiča trebala je biti otvorena za globalne sudionike, a ne isključivo za SAD, ali čini se da trenutni trend sugerira da samo tvrtke iz SAD-a i njegovih saveznika imaju kvalifikacije za akvizicije. Iza iskrivljene tržišne atmosfere stoji nepravedan pristup koji su SAD poduzele za promicanje svoje hegemonije. Pod takvim okolnostima, čak i ako se prema kineskim tvrtkama postupa nepravedno, Kina će se i dalje strogo pridržavati zakona i propisa kada je u pitanju revizija spajanja i akvizicija u relevantnim industrijama, suprotstavljajući se monopolu kako bi ispunila odgovornosti Kine kao važnog člana međunarodnog trgovinskog sustava.

Info: https://www.globaltimes.cn

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …