18 travnja, 2024 2:51 pm

Kako su dva brata iz ruske zabiti osnovala Hollywood?

Hollywood je sinonim za dobro ispričanu priču, velike filmske studije, scene na otvorenom ,  glamurozne filmske efekte, te promovira zanimljive glumačke postave i intrigantne režisere. Kako je sve to nastalo možemo saznati iz pera Vladimira Lebedeva .

Autor: Vladimir Lebedev

Prilagodio: Darko Brlečić

 

Josif i Nikolaj Šejnker osnovali su čuvene holivudske studije MGM i United Artists. Dali su značajan doprinos razvoju filmske industrije i imali život dostojan ekranizacije.

Josif i Nikolaj Šejnker rođeni su u razmaku od tri godine u siromašnoj židovskoj obitelji (1878., odnosno 1881. godine) u malom gradu Ribinsku na obali Volge. Otac braće radio je kao službenik u uredu Volškog brodarstva. Početkom devedesetih godina devetnaestog stoljeća dječaci su se s roditeljima našli među židovskim izbjeglicama koji su se iz Europe otisnuli u Ameriku, koja je za njih zaista postala “zemlja mogućnosti”.

Joseph i Nicholas 

Za razliku od mnogih emigranata koji su živjeli od sjećanja na domovinu, braća su se brzo prilagodila novoj realnosti. Čak su i imena promijenili kako bi zvučala prijemčivo američkom uhu, pa su tako u New Yorku postali Joseph i Nicholas Schenck. S tim su imenima i postali poznati.

U novoj zemlji svi su morali raditi. Braća su ujutro prodavala novine na ulici, a u uvečer išla u školu. Poduzetnički talenat pokazali su u ranoj mladosti. Nakon dvije godine rada kao apotekarski pomoćnici otkupili su apoteku u kojoj su bili zaposleni za 600 dolara i nakon samo tri mjeseca prodali je po gotovo šesterostruko većoj cijeni. Joseph tada nije imao ni dvadeset godina.

Zarađeni novac braća su potrošila na putovanje po Europi. Po povratku u Ameriku bavili su se prodajom alkohola. Poznanstvo s vlasnikom parka Marcusom Loewom predstavljalo je novu prekretnicu u njihovim životima. Loew je u to vrijeme već stekao malo bogatstvo na automatima za igre na sreću i kinima u kojima su se filmovi prikazivali za “nickel”, odnosno pet centi (Nikelodeon). Poduzetnik je braći pozajmio novac za otvaranje nekoliko lunaparkova. Braća Schenck osjetila su potrebu ljudi za razonodom i uvidjela ogroman potencijal u razvoju te oblasti. Oni su gradili podije za igru, barove, zabavne parkove. Godine 1906. na najvišoj točki na Manhattanu započeli su gradnju lunaparka koji je postao jedno od najpopularnijih mjesta za odmor i romantične susrete. A zatim su podigli još jedan.

Braća su sve vrijeme proučavala film i investirala u tu sferu. Mlada umjetnost koja se naglo razvijala donijela je braći ogroman novac i slavu, ali u određenom trenutku ih i razdvojila. Joseph se 1916. godine oženio zvijezdom nijemog filma Normom Talmadge i preselio u Kaliforniju. Nicholas je ostao u New Yorku da bi surađivao s Marcusom Loewom u njegovom rastućem kinematografskom poslu. U tom je trenutku u vlasništvu poduzetnika bilo 119 kina u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Nova razonoda

Loew je 1924. godine kupio tri filmske kompanije. On i Nicholas iznajmili su tim profesionalaca i objedinili studija. Nova kompanija postat će poznata širom svijeta kao Metro-Goldwyn-Mayer. Nakon Loewove smrti 1927. godine Nicholas je stao na čelo korporacije i nastavio je razvijati.

Joseph je u to vrijeme, na poziv Charlieja Chaplina, Mary Pickford i Douglasa Fairbanksa, postao predsjednik filmske kompanije United Artists. Prije njegovog dolaska to je bio gotovo komorni studio koji je proizvodio nekih osam filmova godišnje. Joseph je proveo reorganizaciju i privukao nove zvijezde i producente. Film Howarda Hughesa “Dva arapska viteza” donio je ovoj producentskoj kući prvu nagradu Američke filmske akademije.

Pojava zvučnog filma tridesetih godina prošlog stoljeća uzdrmala je specifičan studio nijemog filma, no Schenck ga je uspio sačuvati. Tri godine kasnije Joseph je zajedno s bivšim rukovoditeljem produkcije Warner Brosa Darrylom Zanuckom osnovao neovisnu producentsku kompaniju 20th Century Pictures. Njen uspjeh pomogao je United Artistsu da uveća dobit, a dvije godine kasnije spajanjem 20th Century Picturesa s Fox Film Corporationom nastala je nova korporacija 20th Century Fox.

U tom trenutku braća su već bila među najutjecajnijim ljudima u Hollywoodu. Joseph je bio u poziciji da utječe na odluke vlasti Kalifornije. Upravo se on nalazio na čelu borbe protiv uvođenja 35 posto poreza na dohodak u ovoj državi, zaprijetivši vlastima da će ogroman novac iz filmske industrije prebaciti na Floridu.

Joseph je 1952. godine dobio Oscara za doprinos kinematografiji, uskoro otišao u mirovinu i doživio moždani udar, nakon čega se nije uspio oporaviti. Umro je 1967. godine, a Marilyn Monroe, koju je lansirao u orbitu sedme umjetnosti filmom “Sve o Evi”, nakon njegove je smrti kupila njegovu vilu u Los Angelesu.

                                                                                                                                                          Joseph Schenck i Marilyn Monroe, 1953.

 

Nicholas je brata nadživio osam godina. Na čelu Metro-Goldwyn-Mayera bio je do 1955. godine kada je mjesto ustupio sinu osnivača Arthuru Loewu. Posljednje godine života Nicholas je proveo na svojim luksuznim posjedima na Long Islandu i Miami Beachu, gdje je i umro.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Epski AOC 44,5’’ OLED monitor

Andrija Jovićević AGON by AOC, jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora[1] i IT dodataka, …