24 srpnja, 2024 2:57 pm

Kako poboljšati DVB-T prijem?

Autor: Željko Kostelac

antene na krovu

Kako poboljšati DVB-T prijem?

Digitalno zemaljsko emitiranje u RH započelo je još prije par godina u eksperimentalnom obliku i na našu žalost ostalo je još uvijek u toj fazi.

Sve to vrijeme svjedoci smo stalnih najava termina za aktiviranje pojedinih digitalnih odašiljača te zatim i višekratnog prolongiranja tih termina u nedogled. K tome, uz relativno mali broj aktivnih digitalnih odašiljača nedavno je zbog nekakve birokratsko-pravne zavrzlame isključen kompletan DVB-T arsenal tvrtke Croatel koji je pokrivao gradove Zagreb, Rijeka, Split i širu okolicu čime je veliki dio korisnika ostao bez prijema, a samim time i mogućnosti izbora alternativnog odašiljača.

Uz svu tu zavrzlamu i slabu pokrivenost signala, ne preostaje nam ništa drugo nego urediti svoje antenske sustave kako bi poboljšali slab prijem. Ako u potrazi za komponentama koje bi vam to omogućile krenete u potragu po tipičnim trgovačkim centrima, uočiti ćete veliki broj antena, sobnih i vanjskih, a isto tako i antenskih pojačala koje na sebi imaju reklame tipa ”za DVB-T prijem”. Nemojte nasjedati takvim trikovima jer bi to bilo isto kao da u doba prelaska sa crno-bijelog emitiranja na emitiranje u boji u trgovini nađete antenu sa natpisom ”za TV u boji”. Takvim natpisima proizvođači antenske opreme trude se da između tri proizvoda na polici sličnih karakteristika izaberete baš njihov. I nisu vas zapravo ništa slagali jer je svaka antena sposobna primati DVB-T signal. Isto kao i kod analognog prijema, antena je i dalje najbolje pojačalo i na njoj bi trebalo najmanje štedjeti. Svaki dodatni dB iz antene je bez šuma i bitno više vrijedi od dB iz pojačala koje zbog upotrebe aktivnih elemenata ima svoj šum. Taj šum će se pribrojiti šumu koji već postoji u prirodi pa će rezultat pojačanja biti manji nego nam brojka dB pokazuje. Pojednostavljeno rečeno, ono što nama omogućava dobar prijem je u stvari povoljan omjer između korisnog signala i šuma. Zato treba težiti što jačim antenama, a pojačalo koristiti samo za eliminiranje gubitaka koji se javljaju kod distribucije signala.

4574 sigma-9hd

Ako znate na kojem kanalu emitira najbliži odašiljač preporuka je da kupite antenu koja ima na toj frekvenciji najveće pojačanje. U tu svrhu najbolje su kanalne ili barem pojasne antene koje su mehanički manje i otpornije na vjetar u odnosu na širokopojasne antene. Ako niste sigurni što vam nosi budućnost i podjela frekvencija na vašem području, najsigurnije je kupiti antenu koja pokriva cijeli UHF opseg, jer je trenutno sigurno da DVB-T odašiljači neće raditi van njega. U okviru naših granica možete nabaviti nekoliko antena sa pojačanjem od 14-16 dB. Log-periodična UHF antena od 14 dB je dobar izbor ako želite imati linearno pojačanje po cijelom spektru frekvencije dok nekoliko preostalih antena nude pojačanja od 16 dB na gornjem opsegu, ali i malih 12 dB u donjem opsegu UHF-a. Kod montaže antene na krov kuće obratite pažnju na to da antena bude na vrhu stupa. Ako je montirate niže, dio elemenata zadnjeg dijela antene ostaje u ”sjeni” od metalnog stupa što proizvodi nepotrebni gubitak od 1-2 dB.

pojacalo fracaro es2rt pojacalo fracaro map206

Čak i izborom vrhunske antene veći dio vas neće dobiti dovoljan signal za stabilan prijem, pa dolazimo do nezaobilazne komponente, aktivno pojačalo. Ako u trgovini nađete pojačalo sa DVB-T logom to bi još i trebalo imati smisla jer su se proizvođači dogovorili oko toga da svi prijemnici imaju izvedeno koaksijalno napajanje na priključku za antenu, koje se po potrebi može uključiti u meniju. Da bi iskoristili tu mogućnost morate imati pojačalo koje radi na naponu 5 Volti. Ukoliko nemate takvo pojačalo, možete koristiti standardne pojačivače uz dodatni ispravljač 12 Volti. Sa pojačanjem pojačala ne treba pretjerivati. Prag prijema kod DVB-T signala je bitno niži od analognih signala, a samim time su prijemnici osjetljiviji na pretjerivanje u nivou.

Zato bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno pojačalo sa jednim stupnjem pojačanja. Na slijedećem primjeru pokušat ću vam dočarati zašto je to tako. Upotrebom više stupnjeva pojačanja bitno se kvare karakteristike pojačala jer se pojačanje i šum različito ponašaju. Da bi bez kompliciranih formula objasnili što se dešava u pojačalu koje ima 3 stupnja pojačanja, reći ćemo da se dobitak zbraja, a šum množi. Osim toga, svaki dodatni tranzistor zbog povećanja radnog nivoa mora imati i pojačanu kolektorsku struju koja automatski podiže i šum pa 2. i 3. stupanj unose drastično više šumova. Ako napravimo pojačalo sa 3 tranzistora koji svaki ima pojačanje od 10 dB i šum 1.5 dB dobiti ćemo pojačanje od 30 dB, ali i šum od 7-8 dB, što je istovjetno karakteristikama pojačala sa jednim tranzistorom koji ima pojačanje od 20 dB i šum od 1-2 dB. Općenito govoreći, pojačalo sa 2 stupnja pojačanja koriste se samo u pojasnim sustavima, a sa 3 ili više stupnjeva ćemo imati koristi u strogo selektivnim kanalnim sustavima gdje možemo lako kontrolirati nivo ulaznih i izlaznih signala.

Iako teorija govori da bi pojačalo trebalo biti što bliže anteni, u praksi par metara kvalitetnog kabela između antene i pojačala neće vidljivo narušiti rezultate. Moja su iskustva da je važno da pojačalo bude dobro zaštićeno od atmosferskih utjecaja, pa ako je antena par metara od zaklona, spustite ga pod krov ili nadstrešnicu.

Ako ne uspijete naći dobro pojačalo, a imate minimum tehničkog znanja, predlažem vam samogradnju. Na stranicama www.sat-multimedia.com možete pronaći detalje oko izrade jednostavnog pojačala sa jednim tranzistorom i odličnim karakteristikama, 25 dB pojačanja i 1,3 dB šuma i sve to uz napajanje iz prijemnika od 5 Volti.

Za kraj je potrebno napomenuti još jedan detalj koji je bitan za kvalitetan prijem. Postoje dosta velike razlike u kvaliteti ulazne elektronike DVB-T prijemnika. Ako ste jako udaljeni od odašiljača, obratite pažnju na njegovu kvalitetu. Moja osobna iskustva su da je DVB-T Topfield davao stabilan signal u istim uvjetima gdje druga dva prijemnika nisu uspijevala dati ništa više od kockica i cvrčanja u tonu…

Ovaj članak je objavljen u 17 broju časopisa Sat-Multimedia. Zbog učestalih pitanja koja dobivamo u uredništvo, odlučili smo objaviti članak i na portalu.

Uz ovaj članak pogledajte recenzije opreme koja Vam može pomoći u prijemu, pojačanju …. TV signala

Johansson 6700 Profiler Revolution – TEST (stambene zgrade i manji objekti)

Telmor WK-410 antensko DVB-T pojačalo – TEST (vrlo zanimljivo antensko pojačalo za kućnu upotrebu)

Riješite se LTE smetnje sa LTE filterom u par koraka -TEST LTE filtera

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

QLED, QNED, i QD-OLED: Tehnologije zaslona

Današnje tržište ravnih televizora nudi niz različitih tehnologija zaslona koje se razlikuju po svojim oznakama …