8 prosinca, 2022 1:01 am

Johansson 6700 Profiler Revolution – TEST

Nešto što smo svi čekali

Prvo smo zapazili na sajmu ANGACOM2017 i nakon toga smo predstavili proizvod na našem portalu kada je krenuo u prodaju LINK. Nedugo nakon toga dobili smo ga i mi u uredništvo. Proizvod koji je manjih dimenzija, ne govori nam izvana koje sve mogućnosti možemo dobiti. Mi smo u prvom trenutku bili skeptični kod njega u razgovoru na sajmu.

Čemu služi i zašto ga koristiti?
Krenimo redom. Mnogi mlađi kolege (poneki stariji se također tu ubrajaju)nisu toliko upoznati sa radom na starijem tipu instalacija zgrada i hotela kod kojih se upotrebljavaju obavezno konverteri. Ti tipovi instalacije imaju velika gušenja na gornjem UHF području i bez obzira koliko signala ugurali kod zadnjeg korisnika u nizu signala neće ni biti.  Nekad su to bili u analogiji TV programi, danas cijeli MUX-evi i ne prakticiraju se upotrebljavati u takvim tipovima instalaciji na gorjem UHF području.

Današnji tipovi instalacija u novogradnji u većem slučaju su u kombinaciji sa satelitskom antenom kod koje pretvaranje signala nije toliko potrebno. Međutim da bi atesti nakon završetka gradnje bili odgovarajući po normativu odlična je opcija pretvoriti MUX-eve odmah na početku UHF područja i tako ćemo dobiti što idealniji signal na svakoj utičnici.

Jedan od velikih problema kako u novogradnji tako i na starijim instalacijama je problem koji susrećem godinama. Električare kojima je svejedno koji koaksijalni kabel ubaciti u cijevi. U velikoj većini stave najjeftini koaksijalni kabel, ako vas ne zeznu i stave 50 omski koaksijalni kabel namijenjen videonadzorima.

Koji se problemi javljaju sa upotrebom lošeg koaksijalnog kabela? Najlakše je to vidjeti na spektru kad umjesto signala kod stanice stavite signala sa bargenerator. Tada na svakoj utičnici možete vidjeti gubitke i rupe na signalu. Vjerujte mi dešavaju se tako velike kao da neki kanali ni ne postoje, a znate da ste recimo na 42ch ušli sa 105 dB.

Rješenje? Promijeniti kabel? Natjerati električara da upotrijebi adekvatan kabel?

Najelegantnije rješenje kad ionako u novogradnji morate koristiti zemaljsku antensku stanicu po troškovniku je koristiti upravo ovaj tip Johansson 6700. Jednostavno gdje vidite rupu na nekom kanalu jednostavno ga pomaknete na frekvenciju koja vam odgovara.

Par bitnih činjenica o ovom proizvodu prije nego krenemo dalje.

  • 5 ulaza (1xFM i 4xVHF ili UHF)
  • Vrlo jednostavna instalacija i brza instalacija sa prikazom mjerenja jačine signala
  • Konvertiranje preko 50 kanala VHF/UHF ulaznih kanala u bilo koji VHF/UHF izlaz
  • Dokanalni rad sa vrlo velikom strminom filtriranja
  • 4G/5G/LTE filters
  • AGC u realnom vremenu na svakom pojedinom multiplexu
  • Proizvedeno u Europi
  • Cijena

Konvertirajte, filtrirajte i pojačajte svoj digitalni zemaljski signal

Kao što smo rekli model Johansson 6700 je malih dimenzija, svega 217 x 165 x 59 i težine samo 0,8 kg. Dimenzije nekog manjeg pojačala. Sa gornje strane nalazi se ulazni dio koji se sastoji redom prvo radio/FM i zatim 4 ulazna za UHF ili VHF antene. Na svakom od ovih antenskih ulaza možete propustiti prema anteni dodatno napajanje od 12V/24V za predpojačalo sa ukupnom strujom na sva 4 ulaza od 100mA.

Donji dio Johansson 6700 zauzimaju dva konektora. Na prvom imate izlaz  i do njega je sa ugrađenom atenuacijom od 30dB kontrolni izlaz koji služi za programiranje dok je pod radom u sustavu ili samu periodičnu kontrolu. Sa lijeve strane je SD utor. Namjena mu je za eventualnu nadogradnju softvera i spremanje postojeće konfiguracije koju ste napravili za neki objekt.

Na centralnom dijelu nalazi se displej na kojem imamo sve potrebne informacije prilikom programiranja sa kojim upravljamo kroz menije sa kako kaže Unitron tvrtka “popular Johansson button”.

Jednostavnost upotrebe i rada
Dužim pritiskom na gumb ulazite u radni dio, menia. Da niste nikad probali nijedan Johansson model do sada, brzo možete pohvatati kako se programira ovaj mališa i bez upotrebe uputa. Naravno ne govorim za one koji su se prvi puta sreli ikada sa programibilnim pojačalima, već za tehničare koji su radili sa programibilnim pojačalima i ovo im je prvi susret sa ovim modelom.

Jedan od bitnih stvari je što Johansson 6700 može raditi dokanalno.  Ima mogućnost filtriranja ili konvertiranja 50 kanala, bilo da govorimo o analogiji, digitaliji ili MUX-u. Sad malo matematike UHF područje ima počinje od 21ch do 69 ch, 50 kanala. Međutim ovdje se gleda isporučenih kanala u sam sustav. Znači da možete koristiti više istih kanala na ulazu, a pretvoriti ih na neki drugi kanal prema Vašem osobnom rasporedu koji želite napraviti neovisno o samom ulaznom kanalu.

Također možete svoj neki postojeći sustav kanala propustiti u jedan od ulaza i dodatno isfiltrirati sa novim kanalima koji Vam nedostaju u sustavu te ih nakraju pojačati.

Kod VHF područja morate paziti da ostavite razmak od jednog kanala. Širina UHF-a je 8 MHz, a VHF područja je 7 MHz.

Pojačanje
Prije svega možda se iskusnijim tehničarima neće svidjeti je AGC. Automatsko podešavanje nivoa kanala nije samo za izlazni stupanje, već se odnosi i na ulazni signal. Onima manje iskusnim tehničarima ova opcija će biti dobrodošla opcija koja će im poravnati izlazne signale bolje nego bi i oni sami to podesili.

Proizvođač se hvali kako za podešavanje njihove stanice nije potreban ni instrument kako bi podesili nivoe. Možete vidjeti na gornjim slikama kako pored ulaznog-izlaznog kanala u realnom vremenu imate i nivoe signala tog pojedinog kanala. Pošto radi automatsku regulaciju i ulaznog signala, prikaz neće biti onaj koji ste izmjerili na samoj anteni direktno na instrumentu. Međutim bit će Vam dovoljan za orijentaciju prilikom rada.

Uz dobru izlaznu snagu koja ovisi naravno koliko će te koristiti kanala u distribuciji možete podešavati sam nagib pojačanja i prigušiti FM ulazni signal dodatno.

LTE by buy bye
Samim dokanalnim radom ove stanice možete pretpostaviti da vam LTE neće nimalo smetati. Uz napomenu samog proizvođača LTE je predviđen dodatno za 4G kao i za 5G.

Ukupan dojam
Kako biti realan na proizvod koji Vas na prvu tako obori sa nogu? Vrlo teško moram priznati. Sam entuzijazam prema antenama prilikom dobrog proizvoda u rukama natjerao me da ne pišem na prvu.  Već da napišem ovaj test tek kad sam par takvih stanica montirao na objekte, da sa tim iskustvom napišem daleko realniji osvrt kakva je u biti ova zemaljska stanica. Dojam se nije nimalo promijenio moram priznat, samo sam dobio više ideja na koje sve načine mogu bolje upotrijebiti ovaj proizvod.

Da li treba dodatno spomenuti da je proizvedeno u Europi?

6700
Inputs 4 VHF/UHF + 1FM
Outputs 1 main (FM-VHF-UHF) + 1 test port (-30dB)
Frequency range MHz
MHz
MHz
FM: 88 – 108
VHF:174 – 240
UHF: 470 – 862
LTE protection MHz Automatic selection: 694, 790 or OFF
Input level dBµV
dBµV
dBµV
FM: 37 – 77
VHF: 40* – 109
UHF: 40* – 109
FM output power (60dB/IM3)
VHF/UHF output power (60dB/IM3)
VHF/UHF output power with 1 MUX
VHF/UHF output power with 6 MUX
dBµV
dBµV
dBµV
dBµV
113
120
113
110
Conversion Da (sa bilo kojeg VHF-UHF kanala na bilo koji VHF-UHF ch)
Gain dB
dB
dB
FM: 35
VHF: > 45
UHF: > 55
Gain adjustment dB
dB
FM: 20
VHF/UHF: Channel AGC
General attenuator dB 20
Slope adjustment dB 9
Selectivity dB/1MHz 35
Output MER dB
dB
VHF: 35
UHF: 35
ESD protection All inputs
Remote voltage for
preamp

Cijenu, gdje kupiti u Hrvatskoj i test možete pročitati uskoro na našem portalu.

* For 64QAM with code rate 3/4

Ustupio na test:
PEMPERantene
Brezje-plohi 4, Sv.Nedelja
+385 (0)1 3373 827
www.pemper.hr
Cijena: 2.370,00 Kn

Proizvod možete kupiti:

MALOPRODAJA i Veleprodaja
www.sky-satshop.com

Snimili smo video kako se podešava ova stanica, ali video koji smo našli na internetu je daleko bolje iskombiniran sa instrumentom.

Ukupan dojam

Pojačanje - 9.5
LTE - 9.5
Kvaliteta izrade - 9.1
Ukupan dojam - 9.5

9.4

Ocjena

Kad se oduševite na prvu sa ovim proizvodom sa mogućnostima i kad na kraju vidite odličnu cijenu pomisao Vam je da je to proizvod sa kojim ste oduvijek željeli raditi. Tek kad krenete raditi sa ovom stanicom shvatit će te koje sve varijante možete sve izvesti.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

S tabletom Meanit Tablet X25 TO GO na GO

Andrija Jovićević Tablet i SmartWatch idealna kombinacija za godišnji odmor Kolega Kruno Čosić je u …