3 ožujka, 2024 11:45 pm

Japansko vijeće zalaže se za zaštitu djela zaštićenih autorskim pravima od obuke AI-ja

TOKYO — Neovlašteno korištenje zaštićenih tekstova, slika i drugog materijala za treniranje umjetne inteligencije moglo bi se kvalificirati kao kršenje autorskih prava, priopćio je u srijedu panel pri Japanskoj agenciji za kulturna pitanja u nacrtu izvješća.

Panel je sastavio nacrt dokumenta sa stavovima o generativnoj umjetnoj inteligenciji i materijalu zaštićenom autorskim pravima. Planira zaključiti rasprave do ožujka u smjeru ažuriranja povezanih smjernica. Japanski zakon općenito ne zahtijeva dopuštenje za korištenje materijala zaštićenog autorskim pravima za treniranje AI modela.

Ovo se ne odnosi na slučajeve koji nepravedno štete interesima nositelja autorskih prava, iako je malo dostupnih informacija o tome što bi to točno značilo. Novi dokument navodi slučajeve u kojima nositelji autorskih prava poduzimaju tehnološke mjere kako bi zaštitili materijal koji se može prodavati u budućnosti kao jedan od takvih scenarija. Rečeno je da bi vlasnici autorskih prava trebali moći potaknuti programere generativne umjetne inteligencije da poduzmu preventivne mjere, kao što je sprječavanje pokretanja upita na njihovim modelima koji bi mogli kršiti autorska prava. Dokument također kaže da materijal generiran umjetnom inteligencijom sa stilom sličnim postojećim radovima sam po sebi ne krši autorska prava. Ali mogli bi se obučavati modeli samo na djelima određenih stvaratelja, rečeno je. Generativni AI modeli mogu se oslanjati na podatke s cijelog interneta kako bi proizveli tekst, slike i više. Mnogi kreatori izrazili su zabrinutost da bi modeli mogli proizvesti materijal koji krši autorska prava.

https://asia.nikkei.com/Business/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Bluesky platforma otvorena za javnost

Bluesky, koji je rival platforme X/Twitter, je otvoren za javnost.Od trenutka kada je Ilon Mask …