22 lipnja, 2024 4:44 am

Huawei P9 najbolji pametni telefon za snimanje crno-bijelih fotografija

 kamera-p9

U počecima fotografije korištenje crno-bijelog filma bila je jedina mogućnost kako bi se zadržala kontrola nad konačnim izgledom same fotografije. Tijekom kasnijeg razdoblja, korištenje ove tehnike postao je svjestan umjetnički izbor jer se tako bolje izražava raspoloženje ili bit onoga što fotografija prikazuje te se mnogi umjetnici, ali i amaterski fotografi, odlučuju za snimanje u crno-bijeloj tehnici kada žele posebno naglasiti sadržaj same fotografije. Dvostruka kamera Huaweija P9, razvijena u suradnji s legendarnom Leicom, odlikuje se upravo postojanjem odvojenog monokromatskog senzora koji svim korisnicima ovog pametnog telefona omogućuje povratak samim korijenima fotografije uz zadržavanje najviše kvalitete slike.

Crno-bijela fotografija prirodan je odabir u nekoliko situacija. Prije svega, kada fotograf želi postići retro stil same fotografije, a takve fotografije smatraju se i „sirovijim“ i boljim odabirom za prikazivanje simboličnih ili apstraktnih subjekata. Ova tehnika pomaže i kada se želi naglasiti kompozicija, a kada loša rasvjeta ili prikaz boja umanjuju njezinu konačnu kvalitetu. Stoga, odsustvo boje može imati mnoge prednosti, no, istovremeno je i vrlo zahtjevno za samu kameru. Doživljaj crno-bijele fotografije određuje upravo njezina kvaliteta, odnosno prikaz detalja, linija, tekstura, sjena i gradijenata, a oblici koji su inače naglašeni bojom, moraju biti istaknuti samo različitim nijansama sive.

Standardni senzori snimaju slike u boji uz pomoć tzv. Bayer filtera. Bez njega, fotodiode osjetljive na svjetlost koje se nalaze u senzoru, mogu zabilježiti samo količinu dolazne svjetlosti što rezultira crno-bijelom fotografijom. Bayer filter dodatan je sloj koji se stavlja preko fotodioda, a ova pravilna mreža elemenata filtrira crvenu, zelenu i plavu svjetlost, što omogućuje da svaka fotodioda prikuplja informaciju o jednoj od tri temeljne boje. Nakon toga, posebni algoritmi procesiraju informacije vezane za intenzitet boje i svjetlosti što rezultira slikom u boji. No, ovi algoritmi uzrokuju i gubitak detalja na slikama u boji zbog toga što kamera nema informaciju o potpunom rasporedu boja kod svakog zasebnog registriranog piksela. Ukoliko fotograf želi snimiti crno-bijelu fotografiju, drugi algoritmi nakon toga filtriraju tj. uklanjaju boju slike u boji, što uzrokuje i smanjenje njezine kvalitete, prvo zbog Bayer filtera, a onda i zbog navedenih algoritama za uklanjanje boje.

Dvostruka kamera pametnog telefona Huawei P9 ima dvije identične Leica Summarit H 1:2.2/27 leće, no svaka od njih opremljena je različitim senzorom – prvi s Bayer filterom snima slike u boji, a drugi, bez filtera, zadužen je samo za snimanje crno-bijelih slika. Kod odabira snimanja crno-bijelih fotografija, koristi se samo drugi senzor, a izostanak filtera boje omogućuje bilježenje 50% više detalja i korištenje 200% više svjetlosti. Upravo iz tog razloga, crno-bijele fotografije snimljene Huawei P9 pametnim telefonom odlikuju se s više detalja i izraženijim gradijentom, što korisniku omogućuje da u potpunosti iskoristi sve prednosti fotografiranja u crno-bijeloj tehnici.

Huawei i Leica nedavno su otvorili i zajednički istraživačko-razvojni centar „Inovacijski laboratorij Max Berek“  namijenjen daljnjem razvoju optičkih sustava i drugih softverskih rješenja za unaprjeđenje kvalitete slike za najširi raspon fotografskih i drugih aplikacija za mobilne uređaje.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …