20 listopada, 2021 9:53 am

HT postavio prve brze e-punionice

Hrvatski Telekom i Kaufland Hrvatska u Zagrebu su postavili dvije brze punionice za električna vozila u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Dvije električne punionice označavaju početak projekta sufinanciranog od Europske unije, u sklopu kojeg se planira otvoriti čak 69 brzih i četiri ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt traje do kraja 2020. godine, a njegova je ukupna vrijednost iznosi 4,3 milijuna eura.

Procjenjuje se da će industrija e-mobilnosti samo na razini Europske Unije 2020. godine vrijediti pet milijardi eura, a da će do 2025. godine stvoriti najmanje 700.000 novih radnih mjesta. Samo u sklopu ovog projekta u Hrvatskoj je predviđena instalacija 16 brzih i jedne ultra brze punionice na najmanje šest lokacija. Planirane  lokacije su trgovački centri, benzinske postaje i slični objekti s jednostavnim pristupom autocestama, a prvi projektni partner je Kaufland Hrvatska.

Najveća regionalna mreža punionica Puni.hr trenutno broji 105 punionica u 70 hrvatskih gradova te omogućava 150 mjesta za punjenje, čineći više od 50 posto svih javno dostupnih interoperabilnih punionica u Hrvatskoj. Automatski pristup punionicama moguć je za više od 50.000 korisnika električnih vozila s područja EU putem mobilne aplikacije PlugSurfing https://www.plugsurfing.com/en/personal/map.html .

Projekt „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ usmjeren  je na osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva kroz implementaciju naprednog ICT sustava, kojim će se omogućiti geo-lociranje slobodnih punionica, rezervacija utičnica, autorizacija, naplata te pružanje najbolje korisničke podrške. Omogućit će se i osmišljavanje paketa ponuda s drugim digitalnim uslugama, poput pametnog parkiranja, intermodalne transportne ponude za car sharing i/ili javni prijevoz te ostale usluge.

Punionice su postavljene na parkiralištu dvije zagrebačke poslovnice Kauflanda, u naselju Blato na adresi Jaruščica 6 i u naselju Sloboština na adresi Ulica Karela Zahradnika 16a. Istovremeno se mogu puniti dva automobila odjednom, s ukupno tri različita priključka. Punionice su dostupne 24 sata, sedam dana u tjednu potpuno besplatno ne samo za kupce Kauflanda, nego za sve korisnike električnih automobila.

Pokrivenost mrežom električnih punionica omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe, a dio je šireg globalnog projekta za povezivanje država s područja jugoistočne Europe. Projekt doprinosi ispunjenju ciljeva Strategije Europa 2020., pogotovo u dijelu definiranim Clean Power for Transport paketom. Pored tradicionalnih radnih mjesta potrebnih za razvoj i održavanje mreže punionica, projektom se potiče zapošljavanje u segmentu razvoja IT sustava i digitalnih usluga.

U sklopu projekta nove punionice bit će postavljene na lokacijama Varaždin, Karlovac, Delnice, Rijeka, s ciljem obuhvaćanja Ten-T koridora.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Windows 11 izašao na tržište

  Windows 11 konačno se pojavio na tržištu,dobra vest je da je  njegova nadogradnja besplatna, …