17 lipnja, 2024 4:43 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 11

Jedan od najlegendarnijih i najutjecajnijih albuma ikada, The Dark Side Of The Moon grupe Pink Floyd slavi svoju 50. godišnjicu.  Dobro pamtim kada se ta ploča pojavila na tržištu  imala je neobičan cover na prednjoj strani, a o muzici da ne pričam.

Piše: Darko Brlečić

Album je djelomično razvijen tijekom nastupa uživo, a bend je premijerno predstavio ranu verziju suite u londonskom Rainbow Theatreu nekoliko mjeseci prije početka snimanja. ‘The Dark Side Of The Moon’ je osmi studijski album Pink Floyda, izvorno objavljen u ožujku 1973. Novi materijal je snimljen 1972. i 1973. u studiju EMI u Londonu.  Album  ‘The Dark Side Of The Moon’ prodan je u više od 50 milijuna primjeraka diljem svijeta. Ultimativni boxset-  The Dark Side Of The Moon 50th Anniversary Deluxe Box Set , dolazi s paketom poklona za sve obožavatelje, uključujući:  Dva LP-a: jedan je remasterirani studijski album predstavljen u 180 g čvrstom  LP-u u omotu na preklop, s originalnim posterima i naljepnicama; drugi je isti live album kao i gore, remasteriran u 180g čvrstom LP-u u preklopu s dva postera s dizajnom Iana Emesa i Geralda Scarfea.

Dva CD-a: jedan je remaster originalnog studijskog albuma The Dark Side Of The Moon, koji je remasterirao James Guthrie u preklopnom omotu s knjižicom od 12 stranica; drugi je The Dark Side Of The Moon Live At Wembley Empire Pool iz 1974., u omotu na preklop s knjižicom od 12 stranica.

Dva audio Blu-raya: jedan je originalni studijski album u 5.1 (24-bit/96kHz) i remasterirani stereo miksevi visoke rezolucije (24-bit/192kHz), plus 5.1 surround miks i stereo miks, oba u dts-HD MA format; drugi sadrži novi Dolby Atmos miks i dva stereo miksa (jedan u 24-bit/192kHz i jedan u dts-HD MA).

Audio DVD: ovo je originalni studijski album remasteriran u surround (Dolby Digital @448 kbps i Dolby Digital @640 kbps) i stereo (LPCM 24-bit/48kHz) . Također u paketu dolaze dvije knjige – jednom tvrdom uvezu od 160 stranica s rijetkim crno-bijelim fotografijama s turneja po Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u 1973. i 1974., jednom pjesmaricom originalnog albuma na 76 stranica – i replikama dva singla od 7″. (Money/Any Colour You Like; Us and Them/Time).  Navedeni set bit će dostupna na tržištu od 24.ožujka, sve ostalo ovisi o domaćim distributerima.  Uglavnom za svakog ponešto.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage? Suprotno općoj percepciji, …

Odgovori