19 svibnja, 2024 3:57 pm

FTE PVR T250

Autor: Mladen Bočkaj

 

Fte maximal je proizvođač opreme za prijem, obradu i distribuciju radio, TV i satelitskih signala, a započela je sa radom 1965. u Muhlakenu (Njemačka).  Više od 40 godina kasnije, kada su telekomunikacije jedan od najvažnijih čimbenika u svjetskom gospodarstvu, Fte maximal slovi kao jedna od kompanija s najboljim sustavima za obradu zemaljskog, satelitskog i kabelskog signala. Danas Fte maximal ima svoje sjedište u Barceloni (Španjolska), te s različitim podružnicama u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Njemačkoj, izrađuje širok spektar opreme, pružajući svoje usluge u više od 50 zemalja. Jedan od tih proizvoda stigao je i do nas pa ćemo ga detaljnije predstaviti, a to je:

PVR digitalni zemaljski prijemnik sa ugrađenim 160 GB čvrstim-diskom

FTEmaximal PVR T250 IMG_75430

Fte PVR T250

Pojavom uređaja sa ugrađenim čvrstim diskom omogućeno je snimanje svih sadržaja koje takav uređaj može prikazati te je otuda došao i naziv PVR – personal video recorder (bukvalno: osobni video snimač). To su uređaji koji snimaju video signal u digitalnom formatu na disk ili neki drugi medij i na taj je način očuvana izvorna kvaliteta snimljenog materijala. Ovaj pojam uključuje razne prijemnike, prijenosne media playere i softver za osobna računala koji omogućuju snimanje i reprodukciju videa sa diska. U principu vrlo slična stvar kao i klasični video rekorderi, ali sa neusporedivo boljom kvalitetom snimljenog zapisa.IMG_75370

 

Ugrađeni disk kapaciteta 160 GB dovoljan je za pohranu otprilike 75 sati snimljenog materijala. Za primjer, ukupni raspoloživi kapacitet formatiranog diska je 149 GB, a 1 sat snimljenog zapisa zauzet će nešto manje od 2 GB.

Dakako, osim jednostavnog snimanja i upotrebe timera, ovdje postoje i naprednije mogućnosti.

IMG_7540Na zadnjoj strani se nalaze : glavni prekidač, ulaz 2. digitalnog tunera, mora biti spojen sa izlazom 1. tunera , ulaz 1. digitalnog tunera, antenski ulaz u modulator za analogne signale, može biti spojen sa izlazom 2. tunera , koaksijalni izlaz za digitalni audio signal, scart konektor za video rekorder, DVD rekorder ili DVD player, kompozitni video izlaz za monitor ili projektor, komponentni Y, Cb, Cr video izlaz za monitor ili projektor, serijski priključak za ažuriranje softvera prijemnika, izlaz iz prvog digitalnog tunera, spojiti na ulaz 2. digitalnog tunera, izlaz iz drugog digitalnog tunera, spojiti na TV ili ulaz modulatora, izlaz modulatora za spajanje na TV prijemnik. Na takav način spajanja dostupan je isključivo mono audio signal, optički audio izlaz (AC3), S-Video izlaz za monitor ili projektor, scart izlaz za TV prijemnik stereo audio izlaz za kućni audio sustav.

Kao što se vidi na slici ovaj prijemnik ima ugrađena 2 tunera koji rade neovisno jedan od drugoga i to iz jednostavnog razloga, prvi služi za snimanje, a drugi za gledanje željenog programa. Kod spajanja antene potrebno je držati se uputa o spajanju jer prijemnik ima mogućnost napajanja aktivne DVB-T sobne ili vanjske antene naponom 5V preko antenskog ulaza.Image009

Ako slučajno pogriješite i uključite napajanje u slučaju kada to nije potrebno, ništa neće pregorjeti jer se u prijemniku nalazi sklop za detekciju kratkog spoja. Tada će se na ekranu pojaviti poruka upozorenja.  Prijemnik u tom slučaju treba isključiti i otkloniti kratak spoj ili odspojiti antenu i u izborniku isključiti napajanje antene.

Modulator i pripadajući komad crnog priloženog kabela poslužit će vam samo u slučaju ako TV prijemnik nema scart ili komponentni priključak. Na taj način moguće je dobiti sliku slabije kvalitete sa mono tonom. U svim ostalim slučajevima TV i prijemnik spaja se scart kabelom, a modulator je najbolje ne koristiti. Analogni signal sa antena može se proslijediti TV-u sa izlaza drugog tunera
Modulator i pripadajući komad crnog priloženog kabela poslužit će vam samo u slučaju ako TV prijemnik nema scart ili komponentni priključak. Na taj način moguće je dobiti sliku slabije kvalitete sa mono tonom. U svim ostalim slučajevima TV i prijemnik spaja se scart kabelom, a modulator je najbolje ne koristiti. Analogni signal sa antena može se proslijediti TV-u sa izlaza drugog tunera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon spajanja uređaja slijedi podešavanje prijemnika, a sastoji se od: odabira koda daljinskog upravljača, postavljanja jezika izbornika, odabira opcije napajanja antene,

Image001Image002Image004Image005

 

 

 

 

odabira vremenske zone, traženja i memoriranja kanala.

Jedna od naprednijih mogućnosti je snimanje s odgodom reprodukcije ili tzv. Time shift funkcija. Recimo da gledate neki film i imate telefonski poziv ili jednostavno ¨zov prirode¨. U normalnom slučaju propustili bi dio filma i bili neizmjerno tužni jer se tad dogodilo ono najbitnije što objašnjava čitav zaplet. U našem slučaju uključit ćemo funkciju snimanja s odgodom pritiskom tipke ¨play/pauza¨ i slika će se ¨zamrznuti¨. Kad želimo nastaviti gledanje ponovo pritisnemo istu tipku i film se nastavlja.

Image007Kako je to moguće i što se u stvari dogodilo? Prvim pritiskom pokrenuto je snimanje na disk (slika na ekranu je za to vrijeme pauzirana), a drugim reprodukcija sa diska. Zanimljivo je napomenuti da je snimanje i tada aktivno jer se snima onaj sadržaj koji se trenutno emitira u realnom vremenu, samo je reprodukcija odgođena.  Maksimalno vrijeme snimanja s odgodom od kad je slika pauzirana je ograničeno na 4 sata.

Pokušate li promijeniti program prijemnik će vas obavijestiti da ste u modu snimanja s odgodom i želite li snimljeni, a neodgledani sadržaj spremiti na disk.

Drugi način pohrane sadržaja na disk je trenutno snimanje tipkom ¨REC¨. Uzastopnim pritiskom te tipke određuje se duljina trajanja snimanja u intervalima po 30 minuta.

 

Snimanje putem Timer-a je još jedna opcija koja se koristi kada iz bilo kojeg razloga ne možete sami pokrenuti direktno snimanje. Jednostavan primjer je kada se film emitira u vrijeme kada niste kod kuće ili u vrijeme dok spavate ili gledate neki drugi program. Podešavanje se sastoji od ulaska u izbornik ¨Timers¨ gdje se podesi program koji ćete snimiti, naziv snimljenog materijala, datum, vrijeme, i vrijeme zaustavljanja, te interval ponavljanja ako se radi o seriji koja se emitira preko tjedna u isto vrijeme. Ovdje postoji još jedna opcija, a odnosi se na destinaciju snimanja.

Yes – internal omogućuje snimanje na disk, Yes-external snimanje na vanjski uređaj preko USB utora i no za snimanje na vanjski DVD snimač preko VCR scart priključka.

Za ispravan rad važno je imati točno podešeno vrijeme u prijemniku. Image012

Ovaj prijemnik ima mogućnost za snimanje 2 programa odjednom i to na način da jedan program snimamo direktno ili preko Timer-a, a drugi upotrebom odgode snimanja. Dakle, jedan program stavimo na snimanje i prebacimo prijemnik na drugi program. Pritisnemo tipku ¨play/pauza¨ i slika se tada pauzira. Za par sekundi ponovo pritisnemo tipku ¨play/pauza¨ i nastavljamo gledati drugi program u odgodi. Kad film završi zaustavimo snimanje tipkom ¨stop¨ i potvrdimo izlaz iz odgode snimanja. Pošto smo ionako gledali snimljeni materijal u odgodi logično je da nas prijemnik pita želimo li taj sadržaj spremiti i tu odaberemo OK. Snimka se sprema na disk pod predefiniranim imenom Pause buffer.

Pregled snimljenih materijala ili uređivanje stanja na disku nalazi se u izborniku PVR menagement pritiskom tipke ¨PVR¨. Tu se nalazi popis napravljenih snimki, sa njihovim detaljima i mali ekran za lakše snalaženje, koje se mogu uređivati prema opcijama u dnu ekrana.

Ukoliko je na USB priključen vanjski uređaj tada njegov sadržaj vidimo pomoću tipke ¨TV/R¨.

Kopiranje snimljenog materijala izvodi se u izborniku PVR tipkom ¨Text¨. Tada nam se otvore dva prozora na čijem vrhu je naziv medija (u našem slučaju HDD-), a u prozorima ispod nalaze se njihovi sadržaji. Tipkama ¨PVR¨ i ¨Text¨ odabiremo koji će nam medij biti u kojem stupcu (recimo lijevo HDD, a desno USB). Dostupne opcije prikazane su u dnu ekrana, a izvode se preko tipaka u boji (brisanje, dodavanje foldera, kopiranje). Zelena tipka ¨Type¨ odnosi se na odabir stupca , tj. medija na kojem želimo napraviti izmjenu.

Snimljeni materijal na disku ima ekstenziju .TS i kao takav se dalje može prenositi na ostale uređaje (USB memory stick ili disk, računalo, DVD ..). Da navedem samo kao primjer, u mom slučaju za gledanje na računalu samo sam preimenovao ekstenziju snimljenog fajla .ts u .wma i instalirani player je odradio svoje bez problema. Za snimanje na CD ili DVD medij potrebno ga je konvertirati nekim specijaliziranim programom u .avi ili sličan format koji će DVD player moći pročitati.

PIP (Picture In Picture – slika u slici) radi na taj način da trenutni program smjesti u manji okvir i ostaje bez tona, a prebacivanje programa i dalje vrijedi za veću sliku. Za vrijeme snimanja onemogućena je upotreba PIP funkcije. To je zbog toga što se jedan tuner koristi za snimanje, a drugi za gledanje. Tada bi za prikaz slike u slici bio potreban treći tuner. Ne bi bilo loše da se u tom slučaju ovdje napravi opcija da se u manjem ekranu prikazuje snimani program, ali pretpostavljam da je to izbjegnuto iz tehničkih razloga.

Daljinski upravljač ima mogućnost promjene koda za slučaj da imate satelitski prijemnik istog proizvođača i tada se može koristiti jedan daljinski za oba prijemnika. Drugi slučaj je ako se kodovi ¨poklope¨ sa drugim uređajem i dolazi do smetnje (recimo da želite uključiti prijemnik, a u isto vrijeme se pojača glasnoća na TV-u ili uključi DVD itd. itd…), tada se kod daljinskog može promijeniti.

S druge strane to znači da se jednim daljinskim može upravljati sa tri prijemnika ovog proizvođača. Jedino što je malo vjerojatno da ćete u dnevnom boravku imati više od jednog satelitskog i jednog zemaljskog Fte prijemnika na hrpi. Osim ako ste trgovac ili imate specifične potrebe za snimanjem / gledanjem više od dva programa odjednom.

Podešavanje moda daljinskog upravljača moguće je promijeniti unutar instalacionog izbornika, a počinje djelovati odmah nakon promjene, tj. dalji nastavak rada moguć je samo ako se podesi odgovarajući kod i na daljincu.

Opcije uređivanja kanala, organizacija favorit lista, roditeljskog zaključavanja programa i izbornika, od alata kalkulator i kalendar nećemo posebno objašnjavati jer su manje-više dio svakog prijemnika.

Jedna od istaknutih značajki je LPC mod za uštedu struje u Standby-u, a nalazi se u izborniku TV Settings, pa ćemo objasniti o čemu se ovdje radi.

Uključivanje opcije LPC moda (Low Power Consumption – niska potrošnja struje) ima dvije posljedice. Jedna je da se povećava vrijeme potrebno prijemniku za prijelaz iz Standby načina rada u radni režim, a druga da su signali koji prolaze kroz modulator (ako je antena spojena preko modulatora) prigušeni jer se on tada ne napaja strujom i nije u funkciji. Preporuka je da, u slučaju da vas bilo koja od ovih posljedica tijekom uporabe smeta, jednostavno isključite ovu funkciju.

Nadogradnja softwera može se izvršiti na nekoliko načina:

 • preko Serijskog porta
  • (Download) – pokretanje prijenosa podataka u prijemnik
  • (Upload-ALL) – slanje svih memoriranih kanala i glavnog softvera na drugi prijemnik
  • (Upload-Backup) – slanje backup fajla (baze podataka prijemnika) i glavnog softvera na drugi prijemnik (koji prije toga mora biti resetiran na tvorničke postavke)
  • (Upload-UserDB) – slanje svih memoriranih kanala na drugi prijemnik
  • (Upload-APP) – slanje glavnog softvera na drugi prijemnik
 • preko USB memorije
  • (Download) – pokretanje prijenosa podataka u prijemnik, USB-stick treba sadržavati samo podatke za prijemnik
  • (Upload-ALL) ili (Upload Backup) kreira dva fajla: bin Database

usbupdate_V1_0_27.bin Software

oba se mogu koristiti, a ovisno o upotrebi jedan se treba obrisati ručno preko računala

 • (Upload-ALL) – slanje svih memoriranih kanala i glavnog softvera na USB-Stick, kreiraju se dva fajla
 • (Upload-Backup) – slanje backup fajla (baze podataka prijemnika) i glavnog softvera na USB-Stick, kreiraju se dva fajla
 • (Upload-UserDB) – slanje svih memoriranih kanala na USB-Stick
 • (Upload-APP) – slanje glavnog softvera na USB-Stick, a stranica sa koje možete preuzeti najnoviji softwer je http://www.ftemaximal.com/ingles/firmware.php.

Ukoliko imate paranoidalne sklonosti u izborniku Installation nalazi se Backup koji će vam pomoći u spremanju svih postavki prijemnika na USB ili disk (do ovih opcija može se doći i kroz izbornik nadogradnje softvera opisan par redaka prije).

Loše:
– Kvaliteta tipki daljinskog upravljača
– Raspored tipki daljinskog je zbunjujući (ali je vjerojatno stvar navike)
– Prijenos snimaka na USB pogon traje dugo (za USB 2.0)
– pohranjivanje datoteka je u .TS formatu (za pohranu na DVD se najprije mora pretvoriti)
Dobro:                                                                                     
+ Prijemnik s 2 tunera
+ Mogućnost snimanja 2 programa odjednom                   
+ Mogućnost napajanje aktivne DVB-T antene                       
+ Dizajn prijemnika
+ Dovoljno velik i tih disk                                                       
+ Na popisu filmova postoji prozor u kojem je moguće gledati
i ubrzano ¨premotavati¨ za brzi pregled
+ Jednostavna nadogradnja softwera preko USB-a
+ Niska potrošnja energije u standby-u
 
Ustupio:
Z d.o.o.
Prašnjica Gornja 1
 10 000 Zagreb
Tel.+385 1 2985 329
Cijena: Na upit
 

Review Overview

Memorija za programe - 80%
Brzina pretraživanja programa - 80%
Brzina promjene programa - 70%
Osjetljivost tunera - 80%
Kvaliteta slike - 70%
Kvaliteta zvuka - 90%
Mogućnosti - 70%
Kvaliteta izrade - 70%

76%

Ukupan dojam

Tokom rada prijemnik nije pokazivao nikakve probleme u instalaciji i prijemu programa. Neobična je opcija programiranja daljinskog upravljača jer je na početku potrebno podesiti opciju koda 2. Općenito je daljinac najslabija točka ovog prijemnika. Puno tipki, napravljene od skromnijeg materijala jednostavnog, neergonomskog oblika i neintuitivnog rasporeda lako pokvari dojam inače vrlo dobrog prijemnika koji ima mogućnost snimanja 2 programa odjednom. Brzina prebacivanja programa je unutar 1 sekunde što je zadovoljavajuće, a ni s pregrijavanjem nema nikakvih problema. Inače, najtoplije mjesto na prijemniku je bio poklopac ispod kojeg je smješten čvrsti disk koji se pokazao vrlo tih. Jedini moment kada proizvodi zvuk je u trenutku uključivanja, u trenucima kada se pokrene i počne ubrzavati do svoje radne brzine, a iza toga postaje skoro bešuman. Kod priključivanja USB memorije vodili smo računa da je prijemnik u standby-u i priključili USB memoriju. Uključivanjem je memorija prepoznata i prijenos podataka, te uopće rad s njom, uobičajen.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

DVB-T prijemnik: ALMA T2200

  Komentari comments